12 Ağustos 2013 19:19

Baskılar kaygı verici boyutta

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, Gezi Parkı protestolarıyla başlayan süreçte Türkiye’de düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik baskıların “kaygı verici boyutlara” ulaştığını, Türk polisinin protestoculara yönelik “orantısız güç kullanımının” soruşturulması ko

Baskılar kaygı verici boyutta
Paylaş

BBC Türkçe’nin haberine göre, Hristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Herman Omtzigt’in Türkiye’deki Gezi Parkı protestolarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Timmermans, Gezi protestolarına ilişkin son bilgileri aktardı. Gezi protestoları sonrası özellikle basın özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntıları yakından izlediğini belirten Timmermans, Gazetecileri Koruma Komitesi verilerine göre, dünyada en fazla tutuklu gazetecinin Türkiye’de bulunduğunu kaydetti. Timmermans, Gezi protestoları sonrasında 3 bin 600 kişinin gözaltına alındığını, büyük bölümünün 48 saat içinde bırakıldığını ve 160 civarında göstericinin de savcılık kararıyla tutuklandığını bildirdi.

SORUŞTURMADA İLERLEME YOK

Gezi protestolarının bilançosunu da 5 ölü ve 180 ağır yaralı olarak veren Timmermans,, birkaç bin kişinin de hafif yaralandığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “AB ülkeleri, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ile birlikte AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton ve Genişlemeden Sorumlu Üye Stefan Füle, polisin göstericilere yönelik aşırı güç kullanımına ilişkin ayrıntılı bir araştırmada ısrar etti. Soruşturma konusunda herhangi bir gelişme, ilerleme yok. Türk Milli Ombudsmanı da dahil olmak üzere bu tür çalışma konusunda net bir resim yok.”
Timmermans, CDA’lı parlamenter Omtzight’in, “Bakan Egemen Bağış’ın protestocuları ‘terörist’ olarak gördüğü gerçeğini dikkate aldınız mı?​” sorusuna da, “Evet” diye yanıt verdi.
Hollanda, Gezi protestocularına yönelik polis müdahalesi ile ilgili kapsamlı ve tarafsız bir inceleme yapılmadan, Türkiye - AB üyelik müzakerelerine başlanmasını istemiyor. (ANKARA)


MEHMET ALİ ALABORA’YA TWİTTER’DA LİNÇ KAMPANYASI

Gezi Parkı direnişine destek verdiği için belirli kesimlerin açık hedefi haline gelen ve hatta hakkında ölüm fermanı bile çıkarıldığı iddia edilen oyuncu Mehmet Ali Alabora için Twitter’da #mehmetalialaborasilivriye hashtagiyle yeni bir linç kampanyası başlatıldı.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da #mehmetalialaborasilivriye hashtagiyle başlatılan paylaşımlar son bir gün içerisinde trend listesinin ilk sırasına kadar yükseldi. Oyuncu hakkında ise yüzlerce tehdit ve hakaret içeren mesajlar paylaşılmaya devam ediyor. Kısa bir süre içerisinde Twitter’da en çok konuşulan konulardan biri haline gelen linç kampanyasına destek verenler, Alabora’yı ülkeyi anarşiye sürüklemekle ve bölücülükle suçluyor. Aralarında “Ak Parti” kullanıcı adlı hesapların da paylaşımlara destek vermesi ise dikkatlerden kaçmıyor.

‘YERİNİ ŞİMDİDEN HAZIRLADIK MEMOLİ’

Yapılan bazı paylaşımların tehdit ve hakaret boyutlarına kadar varırken, en çok dikkat çeken paylaşımlar ise şöyle: “Yerini şimdiden hazırladık Memoli, devlet düşmanı komiser Memoli”, “Mesele nedir içerde anlatırlar sana!”, “Şimdi nüfus sayımı yapılsa seni de adamdan sayacaklar ya ona yaniyorum” ve “Memoli sen sanatçı değilsin. Sana sanatçı diyenler seni kandırmış...” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emrah Barlak davası bir yıldır devam ediyor

SONRAKİ HABER

Göç edenlerin yüzde10’u genç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...