12 Ağustos 2013 18:10

Kirazlar çiçek açmayacak

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan ‘Baraj yapımında 7 günah’ raporu, dünyanın çeşitli bölgelerindeki dokuz barajı esas alarak barajların yapımı sırasındaki en temel hatalara dikkat çekiyor. Raporda, yer seçimi ve planlama hatalarıyla gündemden düşmeyen barajların en çok tartışıld

Kirazlar çiçek açmayacak
Paylaş

İŞTE BARAJ YAPIMINDAKİ 7 GÜNAH

WWF’nin raporunda, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile mevcut deneyimlere rağmen baraj yapımındaki eksiklik ve ihmallerin sürmesi, doğal çevreye ve topluma karşı işlenen günahlar olarak tanımlanıyor.  Barajı yanlış yere inşa etmek, mansaptaki akışı göz ardı etmek, biyolojik çeşitliliği göz ardı etmek, barajın ekonomik yararlarını abartmak, işletme için toplumsal onay almamak, riskleri ve etkileri kötü yönetmek ve bile bile günah işleyerek inşaat konusunda ısrarcı olmak olarak sıralanan hataların tümü, sürdürülebilirlik kriterleri uygulanarak önlenebilecek ve kabul edilemeyecek kusurlar olarak tanımlanıyor.

KİRAZ AĞAÇLARININ GÜNAHI NEYDİ

7 günah raporunun barajlar konusunda ortaya koyduğu çerçevenin tartışmaları sürerken, Isparta ve Antalya sınırlarında, Yukarı Köprüçay Havzası’nda bir süre önce yapımına başlanan Kasımlar Barajı ve HES Projesi için kesilen kiraz ağaçları görenlerin yüreğini dağladı. Kasımlar beldesinden bir köylüye ait olduğu öğrenilen kiraz ağaçlarının, projenin kapsadığı tüm alanda olduğu gibi ‘acele kamulaştırma’ kapsamında kamulaştırılarak kesimine başlandı. Bölgenin el değmemiş doğası ve zengin biyolojik çeşitliliğine dikkat çekmek amacıyla kurulan Yukarı Köprüçay Koruma Platformunun hazırladığı afişlerde de kullanılan kartpostal güzelliğindeki kiraz bahçesinde önceki gün yapılan ağaç kesimleriyle havzanın renklerinden biri daha soldu. Antik çağda “Güzel akışlı su” anlamına gelen ‘Eurymedon’ adıyla anılan Köprüçay ise baraj inşaatıyla birlikte adeta beton istilasına uğramış durumda. Yukarı Köprüçay Koruma Platformunca yapılan açıklamada, ekonomik ömrü yaklaşık 35 yıl olan baraj projesi için bölge coğrafyasının binlerce yıllık kaderiyle oynandığı öne sürüldü.
Kasımlar beldesi ve çevresinin bir kaç yıl öncesine kadar önemli bir kiraz üretimi merkezi olduğuna işaret edilen açıklamada, “Tarımsal üretimden koparılarak insansızlaştırılan kırsal alanın bilimsel ve toplumsal gereklilikler de göz ardı edilerek yalnızca bir söylemden ibaret olan ‘büyüme’ ve ‘kalkınma’ yalanlarıyla şirketlerin denetimine geçmesi, Türkiye’nin geleceğinin çalınması anlamına gelmektedir. Köprüçay’da baraj için kesilen kiraz ağaçları, bölgede yüzlerce yıldır varlığını sürdüren geleneksel üretimin yetkililer eliyle kapitalizme boğdurulmasının yalnızca simgesidir” dendi. (Isparta/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kuş cenneti kurban ediliyor

SONRAKİ HABER

Mursi 15 gün daha gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...