12 Ağustos 2013 17:59

Çağlayan, ekonomik büyümeden umutsuz

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, ikinci çeyrekte sanayi üretiminde artışın yüzde 3.2 olduğunu belirterek, 2013 yılında büyümenin yüzde 3’ün hafif üzerinde gelebileceğini söyledi. Hızlı büyüme yanlısı bir kabine üyesi olarak bu hızdan mutlu olmadığını ifade eden Çağlayan, “Ancak, dünya

Çağlayan, ekonomik büyümeden umutsuz
Paylaş

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinin nisan ayında yüzde 4.7, mayıs ayında yüzde 1.9 arttığını hatırlatan Bakan Çağlayan şunları kaydetti: “Bugünkü haziran verisi ile 2. çeyrekteki artış yüzde 3.2 oldu. Artık 2. çeyrek büyüme hızı ve dolayısıyla 2013 geneli büyüme hızı konusunda daha belirgin tahminlere sahibiz. Yıl genelinde büyüme yüzde 3’ün biraz üzerinde olabilir gibi görünüyor. Yani Orta Vadeli Program hedefinin biraz gerisinde kalan bir büyüme sonucu görebiliriz. Dünya ekonomisinin büyük oyuncularından biri olarak biz de dalgalanmalardan etkileniyoruz. Bu büyümede de kendini gösteriyor, dış ticarette de. Avrupa ekonomisinin hâlâ küçülüyor olması, hâlâ ithalatının düşüyor olmasını en yakından hisseden ülkelerden biri biziz. Bunu telafi edebilmek için Ekonomi Bakanlığı olarak dışarıda ihracatta pazar çeşitlendirme ve içeride yeni yatırım teşvik sistemi ile iç üretimi destekleme kanallarından çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Bakan Çağlayan, dünya ekonomisinde bu yıl içinde bir canlanma beklenmiyor olması ve uluslararası piyasaların hâlâ gergin olması sebebiyle sanayi üretim endeksinde ilk 6 aydaki seyrin gelecek yarıda da devam edeceğini dile getirdi.


SANAYİ ÜRETİMİ % 1.4 ARTTI

Sanayi üretimi Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 1.4 arttı. Ana sanayi gruplarındaki en yüksek artış yüzde 11.9 artış ile sanayi malı imalatında görüldü. Haziran’da takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda ara malı imalatı yüzde 0.9, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 6.5, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 4.5, sermaye malı imalatı yüzde 13.8 artarken, enerji imalatı ise yüzde 1.6 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayinde yıllık bazda en fazla artış yüzde 36 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa bankaları küçülecek

SONRAKİ HABER

Asılsız ihbarlar bıktırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...