12 Ağustos 2013 17:52

Mahkemelerden tazminat oyunu!

‘ÖRGÜT üyesi olmak’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ iddiası ile uzun süre tutuklu kalan vatandaşlara, yargılandıkları mahkemeler beraat kararı vermek yerine hükmün ertelenmesi kararı vererek, tazminat yolunu kapatıyor. Avukat Cahit Ertan, mahkemelerin sürekli olarak ‘Suç vasfı değişti’ gerek&ccedi

Mahkemelerden tazminat oyunu!
Paylaş
Hasan Yoldaş

Hüküm ve hükmün kurulmasıyla birlikte hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına bakıldığında vatandaşların beraat etme olasılığının ortadan kaldırıldığının altını çizen Van Barosu avukatlarından Cahit Ertan, “Bununla mağdur olmuş kişilerin açacakları tazminat davası boyutuna yurttaşların geçememesi ve buna bir engel oluşturması için böyle hükümler veriliyor. Verilen cezalar hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesinin alt sınırında cezalar verilerek geri bırakılıyor. Hükmün geri bırakılması ile yurttaş 5 yıl içinde herhangi bir şey işlerse hüküm yeniden kesinleşiyor” dedi.

VATANDAŞA TEHDİT

Ertan, dosyalarda beraat yerine hükmün ertelenmesi ile tahliyelerin verildiğini ancak bunun vatandaşlara ince bir tehdit olduğunu belirterek, “Yurttaşın aldığı suçun vasfı değerlendirildiğinde katılmış olduğu bir basın açıklamasında ‘örgüt propagandası’ yaptın diye 10 ay hapis cezası verip hükmün açıklanmasını geri bırakıyor. Bu da 5 yıl içerisinde buna benzer ve bunun haricinde diğer suçları işlenmemesi anlamına geliyor. Bununla yurttaşların örgütlü olması engelleniyor. Yurttaş bu şekilde ‘5 yıl içerisinde herhangi bir basın açıklamasına katılırsam bu suç olarak değerlendirilecek ve ben tekrar yargılanacağım ve hem geçmişteki yargılamadan almış olduğum ceza hem de yeni yargılamada ceza alacağım ve ikisinin infazı uygulanacak’ diye düşünüyor.
Yani yurttaşın üzerinde mahkeme eliyle devlet baskısı oluşturuluyor.
Yargının devlet ile vatandaş arasında bir köprü olduğunu ve ikisi arasındaki hukuku teraziye koyarak ölçen bir mekanizma olduğunu söyleyen Ertan, mahkemelerin yargılamalara yurttaşı koruyan değil, devleti koruyan bir mantık ile baktığını belirtti. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

MEB’in Alevi skandalı meclise taşındı

SONRAKİ HABER

Rus Bakan: Durgunluk var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa