12 Ağustos 2013 16:40

Nefsi müdafaa oyunu

ABD ve müttefik devletleri İngiltere ve Fransa bir uyarı genelgesi yayımladılar: Ağustos ayı sonuna kadar, uluslararası terörizm ağı olan el-Kaide’nin değişik bölgelerde bulunan büyükelçilik binalarına saldırı yapabileceğine dair istihbarat alınmış. Bu istihbarat NASA tarafından Ayman el-Zavahiri’nin bir telefon görüşmesi

Nefsi müdafaa oyunu
Paylaş
Manlio Dinucci

ELÇİLİKLER HÂLÂ KAPALI

ABD Başkanı Obama, bir yandan golf oynarken, diğer yandan gelişmeler hakkında sürekli bilgi aldı: Bu arada başka bir terörizm alarmı daha verildi. Hayalet terör örgütü el-Kaide, özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki ABD ile bağlantılı hedeflere saldırı düzenleyebilir. Alarm durumu dış ülkelere seyahat halinde bulunan ABD vatandaşları için de geçerli. Güney Avrupa’da bulunan hedefleri korumak amacıyla NATO’ya ait Sigonella (İtalya) deniz hava üssü başta olmak üzere bazı denizcilik birimleri, gerektiği halde, müdahale etmek üzere hazır vaziyette bulunurken, ABD’nin çok sayıda büyükelçilik binası geçici bir süre için kapalı.
Zamanında verilen bu alarmın değerlendirilmesi 17 federal organizasyonu istihbarat topluluğuna tekrar geri dönüyor. CIA’ya ek olarak,  Savunma İstihbarat Teşkilatı DIA’yı da sahada görüyoruz. Silahlı kuvvetlerin her bir sektörünün - Kara, Havva ve Deniz, deniz piyade birlikleri – kendine has istihbarat ağları var. Dışişleri Bakanlığı ve Ülke Güvenliği Teşkilatının olduğu gibi…
Yönetimden siyasi destek almak ve federal fonlardan faydalanmak amacıyla ciddi bir rekabet yaşayan bu istihbarat servisleri arasında bir de Milli Güvenlik Ajansı var. Sözleşmeli eski istihbaratçı Edward Snowden’ın ifşaatları sonucunda kamuoyunun haberdar olduğu “skandal verilerle” (datagate) teyit edildiği gibi, yalnızca ABD düşmanları değil, aynı zamanda dostları hakkında da istihbarat toplandığı anlaşılan Milli Güvenlik Ajansı telefon dinleme ve son terörist komplosu istihbaratı alınan bilişim faaliyetlerinde uzman bir yapılanma.

33.000’E YAKIN AJAN ÇALIŞIYOR

Bu ajans on yıllık bir zaman zarfında istihdam ettiği personelinde üçte bir oranında artış sağlayarak,  sayısı 33.000’e ulaşan sivil ve askeri personel çalıştırıyor. Bütçesini iki katına çıkarmış, çalıştırdığı bağlı özel kuruluşların sayısını 150’den 500’e çıkartarak üç katı artırmış. Fort Meade/Maryland’a bulunan genel merkezinde, şimdiden Pentagon’dan daha büyük halde, yüzde 50 oranında genişleme çalışmaları yapılmakta. Aynı zamanda, her birinin kendine has müdahale uzmanlık alanı bulunan diğer merkezlerinde de büyüme yapılıyor. Texas’taki merkezinden Orta ve Güney Amerika bölgelerinde; Georgie’daki merkezinden Yakındoğu bölgesinden; Hawai’deki merkezinden Rusya ve Çin’inde dahil olduğu Pasifik cephesinden;  Avustralya’daki merkezinden ise bütün Asya coğrafyasından istihbarat toplanıyor. Üçte bir oranında artış yapılıp, sayısı 2500’e çıkartılacak olan İngiltere’deki merkezinde Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden istihbarat toplanıyor. Ayrıca, Cyber savaşın, başka ülkelerin bilişim ağlarından gelebilecek saldırılarının önüne geçebilmek amacıyla Utah’ta da başka bir merkezin kurulması çalışmaları yürütülüyor.

GÜVENLİK AJANSLARININ HEDEF SERVİSİ

Milli Güvenlik Ajansının uzman olduğu savaş faaliyetleri arasında bilişim teknoloji yoktur. Bu kurum, ABD için tehlike arz ettiği kabul edilen şahısları bertaraf etmek üzere, saldırı uçakları ve komando operasyonlarıyla faaliyete geçmek için yaklaşık olarak 70.000 uzman çalıştırıp, 70’ten fazla ülkeden faaliyet gösteren Özel Operasyonlar Komutanlığına ve muhtelif Uzmanlık Alanları bulunan diğer birimlere gizli operasyonlarda bulunmak üzere hedef tespit eder. Güvenlik Ajansı, özel kriptosu bulunan bir ağ olan Real Time Regional Gateway üzerinden gizli servislerin ve silahlı kuvvetlerin başında bulunan yöneticilere “hedef kişilerin” listesini, bulundukları yerler ile gerektiğinde vurulmalarına imkan sağlayan bilgileri verir.
Ajansın elinde, bu tür faaliyetleri yürütebilmesi için, hedef kişinin telefonu o an da devrede olmazsa bile dinleme yapabilen taşınabilir telefon cihazı kullanabilen birinin uygun bir yere yerleştirilmesine imkan sağlayan en ileri teknoloji ürünü cihazları mevcuttur. Başkan Obama (23 Mayıs’ta) aslında hedef seçilerek yapılan bu ölümcül eylemleri, “nefsi müdafaa” için yürütülüp, haklı mücadelenin bir parçası olduğundan “yasaldır” şeklinde ifade etmişti. Bu faaliyetler aynı zamanda, “ABD’nin askeri planlarına ve çıkarlarına destek sağlanması amacıyla uluslararası kamuoyunu etkilemek” üzere özel birimler tarafından yürütülen “askeri istihbarat destek operasyonları” diye bilinen psikolojik operasyon faaliyetlerine dahildir.
ABD’nin aslında saldırı tehdidi altında olduğu ve bundan dolayı da “nefsi müdafaa” hakkının olduğu algısının yaratılması amacıyla, şimdilerde verilen terörizm alarmında olduğu gibi, el Kaide imzasını taşıyan bazı saldırılar olabilir.
www.voltairenet.org

Çeviren: Nizamettin Karabenk

ÖNCEKİ HABER

Lazkiye’de katliam devam ediyor

SONRAKİ HABER

Kürtlere saldıranların arkasında ABD’de var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...