12 Ağustos 2013 16:15

Sıcaklarda kaliteli uyumanın ipuçları

Yaz sıcakları günden güne artış gösteriyor. Bu sıcak günlerde en az su içmek kadar kaliteli uyku uyumak da büyük önem taşıyor. İyi bir uykunun başlıca ölçüsünün kişinin sabah dinç uyanması ve kendisini gün içinde zinde hissetmesi olduğunu söyleyen  Göğüs Hastalıkları Uzman

Sıcaklarda kaliteli uyumanın ipuçları
Paylaş


ÖNERİLERE UYUN, RAHAT UYUYUN

KİLO VERİN: Kilo verince uyku sırasındaki solunum düzelecek ve uyku daha dinlendirici olacak, gündüz uykululuk hali azalacaktır.

YATMADAN EN AZ ÜÇ SAAT ÖNCE YEMEK YİYİN: Midenin boşalmasına izin vermek, yatınca solunumun ve kalp üstünde basınç oluşmasını azaltmak için gereklidir.

AKŞAM YEMEKLERİNDE KIZARTMALI, BAHARATLI YEMEKLERDEN KAÇININ: Akşam yemeklerinde yenilen yağlı, kızartmalı ve baharatlı yiyecekler reflüye de yol açabildiklerinden uykuya dalmayı güçleştirip uyku kalitesini bozacaktır.

ORTOPEDİK YASTIK KULLANIN: Özellikle yaşlılar eklem problemleri olanlar, artrozu bulunanlar kalp ve akciğer hastalığı olanların vücuda destek sağlayan rahat yatak ve yastıklarla yatmaları uyku kalitesini artırır. Kemik, kas ve eklem hastalığı olanların ortopedik yatak ve yastık kullanması gerekir.

SİGARAYI BIRAKIN: Sigaranın neden olduğu tahrişin, horlama ve apne ağırlığını artırdığı düşünülür. Sigaranın bırakılması uykuda solunumun düzelmesinde çok yardımcıdır.

YATAK ODASINDA KLİMA KULLANIN: Sıcağa hassas kişilerin genel kanının aksine yatak odalarında dikkatli kullanılan klimalar uyku kalitesini artırır ve hastalıklara yol açmaz. Ancak filtre-lerin sık temizlenmesi veya değişti-rilmesi ve nem oranının çok düşürülmemesine dikkat edilmelidir.

PAMUKLU ÇARŞAF KULLANIN: Çarşaf, nevresim kılıfı ve yastık kılıfınız pamuklu olsun: Hava akımına izin veren bir madde olması sebebiyle pamuklu kumaş önerilir.

SIRT ÜSTÜ YATMAYIN: Sırt üstü yatma boyun ve boğazdaki yumuşak dokuların arkaya doğru kaymasına ve bunun sonucu olarak hava yolunun daralmasına ya da tam tıkanmasına yol açar. Hastanın sırtına yerleştirilecek yastıkçıklar ya da pijamasının arkasına dikilecek bir cebe yerleştirilen tenis topu hastanın sırt üstü yatmasını engelleyebilir.

ÖNCEKİ HABER

Kilo kemik erimesine de sebep oluyor

SONRAKİ HABER

TRT’de rakısız ‘Vardar ovası’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...