12 Ağustos 2013 16:07

Kilo kemik erimesine de sebep oluyor

Yapılan araştırmalarda vücutta pek çok sistemi olumsuz etkileyen kilo, kemiklerde de geriye dönüşü olmayan hasarlara neden oluyor.  Ortopedi ve travmatoloji bölümünden Op. Dr. Arda Çınar, fazla kiloların kemik erimesine neden olduğunu söyledi. Çınar, “Aşırı kilolu insanların kemiklerinde yağ hücreleri olu

Kilo kemik erimesine de sebep oluyor
Paylaş

Yapılan araştırmalarda vücutta pek çok sistemi olumsuz etkileyen kilo, kemiklerde de geriye dönüşü olmayan hasarlara neden oluyor.  Ortopedi ve travmatoloji bölümünden Op. Dr. Arda Çınar, fazla kiloların kemik erimesine neden olduğunu söyledi. Çınar, “Aşırı kilolu insanların kemiklerinde yağ hücreleri oluşuyor ve bu durum kemikleri daha kırılgan hale getiriyor” dedi.
Obezitenin, iskelet yapısı üzerindeki olumsuz etkisi kemik oluşumundan sorumlu olan kemik iliği hücrelerinin yerine yağ hücreleri geçmesi ve kemiğin gücünü kaybetmesi olarak özetlenebileceğini kaydeden Çınar, “Aşırı kilolu ve osteoporozu olan kişilerde kemik iliği yağ oranının normalin çok üzerinde çıkması bu durumla açıklanmaktadır. Bu durum kalça kemiği ve omurga kemiklerinde yapılan radyolojik taramalarda kemik yoğunluk değerlerinin düşmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu da kemikte güç kaybına, kırık oluşma riskinin artmasına yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Menopozdan sonra görülebilen postmenopozal kemik erimesinde, obezitenin kemik mineral yoğunluğuna etkisinin araştırıldığını belirten Çınar, “Ancak günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarda aşırı kilolu kişilerde yüksek oranda yaşa göre kemik yoğunluğu azalması olduğu görülmektedir” diye konuştu ve özellikle hareketsiz yaşam şekli bulunan kadınların kemik mineral yoğunluğu kayıpları için risk taşıdığına dikkat çekti. (İstanbul/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Bu gece meteor yağacak

SONRAKİ HABER

Sıcaklarda kaliteli uyumanın ipuçları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...