22 Şubat 2011 21:54

Torba yasa veto edilsin!

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu Cumhurbaşkanlığına sundukları raporda torba yasanın Mecliste onaylandığına ancak, emekçiler nezdinde onaylanmadığına dikkat çekerek, Meclise geri gönderilmesini istediler.Dört ör

Torba yasa veto edilsin!
Paylaş

Dört örgüt genel başkanı imzasıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilen raporda, söz konusu düzenlemelere ilişkin Üçlü Danışma Kurulunun hiç bilgilendirilmediği, konfederasyon ve meslek örgütlerinin görüşlerinin bile alınmadığı ifade edildi.
Raporda, Ekonomik Sosyal Konseyde de yasanın gündeme getirilmediğine dikkat çekildi.
Yasada özellikle sermaye kesimleri tarafından dile getirilen, asgari ücretin düşürülmesi, esnekliğin yaygınlaşması gibi önerilerin yer bulduğuna işaret edilen raporda, “Taslağın özellikle gençlerin istihdamının teşvik edilmesi amacı ile oluşturulduğu iddia edilen düzenlemeleri, gençlerin açık sömürüsü üzerine inşa edilen bir büyüme modelinin taşlarını döşemekte ve vicdanları rahatsız etmektedir” denildi.
 

İŞSİZLİK SÖZ KONUSU BİLE DEĞİL

Yasanın ülkenin en büyük sorunu haline gelen işsizliği söz konusu bile etmediğine işaret edilen raporda, yeni düzenlemede işveren çevrelerinin taleplerinin bir emir olarak kabul edildiği belirtildi.
“Stajyerlik adı altında işe yeni giren işçilerin daha fazla sömürülmesine olanak tanıyan düzenlemeler genişletilmektedir. Bir yandan Meslek Yüksek Okulları da stajyer sömürüsü kapsamına alınırken, diğer yandan stajyerlik için uygulanan asgari ücret 229 TL’den 178 TL’ye çekilmektedir” denilen raporda,  aday çırak ve öğrencilere ödenecek ücretlerin de her türlü vergiye tabi tutulacağına dikkat çekildi.
Raporda, stajyer çalıştıran iş yerleri için çalıştırması gerek işçi sayısının sınırının 20’den, 5’e çekildiği, böylelikle denetimin en az olduğu alanların stajyer sömürüsüne açıldığı dile getirildiği ifade edildi.
İşçilerin ücretlerinin, İşsizlik Fonu’ndan karşılanmasının da yaygınlaşacağının belirtildiği raporda, sermayedarların, işçi çalıştıracağı ama karşılığını daha sonra fona geri ödemeksizin, İşsizlik Fonu’ndan karşılayacağı ifade edildi.
 

SÜRGÜNLERİN ÖNÜ AÇILIYOR

Kanun ile belediyelerin sürekli işçi kadrolarında çalışan “ihtiyaç fazlası” işçilerin, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına atanmasının da gündeme geldiğine işaret edilen raporda, bu düzenlemenin on binlerce belediye işçisi açısından ciddi sorunlar yaratacağı ifade edildi. Kanun ile 657 sayılı Kanun’da yapılacak değişikliklere dikkat çekilen raporda, temel memur güvencesinin ortadan kalkacağı, “Kadro kaldırma yetkisi”nin serbest bir yetkiye dönüşeceği vurgulandı.  Raporda, Cumhurbaşkanı Gül’ün, kamu borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili toplumda büyük beklenti oluşturan hükümler dışındaki düzenlemelerin tüm emek örgütlerinin de katılımıyla tekrar değerlendirilmesi amacı ile yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye göndermesi istendi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Günay: Bakan olmayabilirim

SONRAKİ HABER

Atatürk Mahallesi’nde mücadele tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...