11 Ağustos 2013 12:48

Çeteler kentsel dönüşüm rantı için halka saldırıyor

Maltepe Gülsuyu Mahallesi halkı uzun bir süredir ‘Gülsuyu çetesi’ olarak bilinen bir grubun tehdit ve saldırısı altında.Çetenin yürüttüğü uyuşturucu, haraç ve fuhuş gibi kirli işlere karşı çıkan mahalle halkına ve siyasi partilere silahlarla saldıran çete üyeleri MOBESE kayıtlarına rağme

Çeteler kentsel dönüşüm rantı için halka saldırıyor
Paylaş
Fatih Torum

Çetenin yürüttüğü uyuşturucu, haraç ve fuhuş gibi kirli işlere karşı çıkan mahalle halkına ve siyasi partilere silahlarla saldıran çete üyeleri MOBESE kayıtlarına rağmen ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor ve yeni saldırılar gerçekleştiriyor. Çete üyelerinin kimler olduğunun bilindiği, ancak faillere dokunulmadığını belirten mahalleliler tüm bunların çetenin polislerle işbirliği içinde olduğu şüphesini güçlendirdiğine dikkat çekiyor. Son bir ayda mahalle halkından 15-20 kişinin silahla saldırıya uğramasına rağmen sadece 1 kişinin gözaltına alınması da bunun göstergesi. Mahallede yapılmak istenen kentsel dönüşümün büyük bir rant kapısı olduğuna dikkat çeken mahalleliler, dişiyle, tırnağıyla ev sahibi olan yoksul halkı bu saldırılarla yıldırıp mahalleden kaçırmak için saldırıların yoğunlaştığını vurguluyorlar.

Gülsuyu Mahallesi halkı çetelere ve yapılan saldırılara sessiz kalmayacak. Mahallelerinin ve çocuklarının geleceğine sahip çıkmakta kararlı olan Gülsuyu halkı 15 Ağustos’ta Nurettin Sözen Parkı’nda düzenleyecekleri ‘Uyuşturucu ve Yozlaşma’ konulu foruma tüm İstanbulluları davet ediyor.   Mahallede yaşanan saldırıları gazetemize değerlendiren Gülsuyu Gülensu Yaşam ve Dayanışma Merkezi (GÜLDAM) Başkanı Yücel Demir, saldırılara karşı mahalle halkının örgütlenmesi dışında bir çözümün mümkün olmadığını söyledi.  Mahallelinin birleşmesine, sorunların çözümüne yönelik  çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Demir “Bu sorun bir iki örgütün çözebileceği bir sorun değil. Bütün bir Gülensu halkı olarak birleşmeliyiz” diye konuştu.  

SALDIRILAR KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN

Gülsuyu Gülensu Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Şengül ise yaşanan saldırıların yeni olmadığını belirterek  “1990’ların başında mahallenin son durak bölgesinde benzer durumların yaşandı. O zaman halk bu çeteleri oradan kovdu” dedi. 2004 yılının bu saldırılar için  milat olduğunu belirten Şengül “Kentsel dönüşüm konusunda başarısız olunan yerlere uyuşturucu ve çetelerle giriyorlar. Yaşanan saldırılar planlı ve organize bir sürecin bir parçası. Devletin onayı olmadan bu saldırılar yapılamaz” dedi.  Uyuşturucu ticaretinin de halka yönelik silahlı saldırıların da aleni yapıldığına ve kolluk güçlerinin bunlara dokunmadığına dikkat çeken Şengül “Halkın üzerine ateş açılıyor. Ancak halkımız  bunların da üstesinden gelecektir. Gezi  direnişi bunun göstergesidir. Çeteler ve uyuşturucu işi yapanlar da bu mahallenin çocukları. Asıl  üzücü olan da bu zaten. Biz yaşam alanlarını savunurken onlar maşa oldular. Ailelere sesleniyorum çocuklarınıza sahip çıkın.”

İNSANLAR MAHALEDEN TAŞINIYOR

Gülensu Mahallesi’ne ilk yerleşenlerden olan biri olan Niyazi Armutlu, binbir emekle kurulan mahallenin çetelerle mücadelesinin uzun bir süredir sürdüğünü hatırlatıyor. Mahallelerdeki muhalefeti bastırmak isteyen devletin fuhuşla, uyuşturucuyla ve çetelerle buraları kirletmeye çalıştığını anlatan Armutlu  “Bu mahalleyi yıkmak için bölme parçalama taktiği uyguluyorlar. Son bir ayda 15 kişi vuruldu. Mahalleden göçler, taşınmalar başladı. Çocuklarımızı çetelerle uyuşturucuyla bize karşı ayağa diktiler. Uyuşturucu ve çeteleşmeye karşı kampanya başlattık. Bunun arkasında durmamız gerekiyor.”


ARTIK İŞ ÇIĞRINDAN ÇIKTI

Besim Yılmaz (BDP İstanbul İl Yöneticisi): Mahallemizde bir yıldır çeteler giderek gücünü arttırıyor. Maltepe’den Gülsuyu’ya çıkan minibüslerden haraç alınıyor. Esnafa gözdağı veriliyor son beş altı aydır deyim yerindeyse iş çığrından çıktı. Esnafa ‘dükkanlarınızı elinizden alırız’ tehditleri yapılıyor. Direnenlere silah sıkıyorlar. Biz BDP olarak, öteden beri çeteleşme ve ajanlaştırmaya karşı bir mücadele içinde olduk. Bugün de bu çalışmalarımızı aynı kararlılık içerisinde sürdüreceğiz. Bu saldırılardan önce siyasi partiler ve kitle örgütleri ile mahallede geniş katılımlı bir komisyon kurduk. Yürüyüşler gerçekleştirdik, ortak bildiriler dağıttık. Bu faaliyetleri süreklileştirerek, forumlar düzenleyerek bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız.  Son 20-25 gün içerisinde yirmi kadar yurttaş devlet destekli çeteler tarafından silahla yaralandı. Şu ana kadar göz altına alınan tek bir kişi var. Bu da bize bu çetelerin nereden güç aldıklarını nasıl himaye edildiklerini net bir biçimde gösteriyor. Önümüzdeki günlerde biz yine bir komisyon oluşturarak, Maltepe Kaymakamı başta olmak üzere , İlçe Emniyet Müdürü ve diğer ilgililerle görüşeceğiz. Çeteleri ve isim listelerini tekrardan kendilerine vereceğiz. Durumla ilgili vekilimiz Sebahat Tuncel’e de bilgi verdik. İçisleri Bakanlığı ve valilik nezdinde de girişimlerde bulunacağız.


ESP İLÇE BİNASINA ÜÇÜNCÜ SALDIRI

Gülsuyu'nda ESP Maltepe İlçe Örgütü 3’üncü kez çeteler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Maltepe Gülsuyu Mahallesi’nde bir çok kez halka ve ESP ilçe binasına dönük silahlı saldırı gerçekleştiren çeteler, yine ESP Maltepe İlçe Örgütü binasına silahlı saldırı gerçekleştirdi. Saldırı gece saatlerinde kimsenin binada olmadığı sırada gerçekleşti. Sabah saatlerinde mahalleliler tarafından arandığını söyleyen ESP İlçe Başkanı Zelal Armutlu, “Bu saldırılar durulmuyor. Çok şaşkınız. Bir an önce önlem alınması gerekiyor” dedi. Daha önce de ESP Maltepe İlçe Örgütü binasına iki kez silahlı saldırıda bulunulmuş, saldırılar sonucu 3 kişi yaralanmıştı.


‘ÇETE POLİS İŞBİRLİĞİ VAR’

Zelal Armutlu (ESP Maltepe İlçe Başkanı): Saldırılarda tek hedef ESP değil, saldırılar halka ve devrimcilere yönelik. Mahallede yürütülen kentsel dönüşüm karşıtı çalışmalarından devlet rahatsız oldu. Çete-polis iş birliği var, yaklaşık üç haftadır saldırıya uğruyoruz, afiş yapan gençler kurşunlanıyor, üç saat sonra aynı şahıs ESP ilçe binasını basıyor. Burada da 3 kişi yaralanıyor, akşamında ise olaylara tepki olarak basın açıklaması gerçekleştiren halkın üzerine ateş açılıyor, 4 kişi yaralanıyor. Çetelere karşı duran halka bir de polis ateş açıyor. Mahallede yerleşik herkesin bildiği insanlar bu saldırıları gerçekleştiriyorlar. Benim de 2 gece evimin önünde bekledi çeteler. Ailemi, akrabalarımı tehdit ediyorlar. Bizleri yıldırmak istiyorlar ama biz yılmayacağız, festivalimizi çeteleşmeye yozlaşmaya kentsel dönüşüme karşı  Gülsuyunda 16-17-18 Ağustos’ta gerçekleştireceğiz.


HALK MECLİSLERİ KURULMALI

Enver Delibaş (EMEP Maltepe İlçe Başkanı): Mahallemizde işsizlik, yoksulluk ve konut sorunu gibi birçok sorun var. İnsanlar burada yaşam savaşı veriyor, mahalleyi dişleriyle tırnaklarıyla kurdular. Şimdi ise çeteler vasıtasıyla uyuşturucu, fuhuş, kumar ile sistem insanları yaşadıkları yerlerden söküp atmak istiyor. Bu anlamda mahallenin tüm bileşenleriyle halkıyla sokak sokak halk meclisleri kurması ve yaşanan tüm sorunlara karşı talepler etrafında birleşmesi önemlidir.


KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN BAĞIMSIZ DEĞİL

Gökhan Sarıtoprak (Partizan Dergisi Temsilcisi) : Yaşananları kentsel dönüşümden bağımsız ele alamayız. Devrimcilerin bugüne kadar halkla birlikte yaptığı mücadele önemlidir. Mahalle stratejik olarak önemli bir mahalle, 1 Mayıs, Gazi gibi yerlerde de benzer sorunlar var. Mahallelinin birleşik mücadelesine ihtiyaç var. Gülsuyu Mahallesi, Gezi sürecinde de aktif bir mahalleydi. Saldırılar karşılıksız kalmayacaktır. Devrimci kurumlar ve halk cevap verecektir.


YAN YANA GELMEMİZ GEREKİYOR

Mahir Ataş (ÖDP Maltepe İlçe Başkanı): Birçok insan silahla yaralanmasına rağmen, saldırganlar yakalanmıyor. Mahalle yoksulların ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı bir yer. Olayın arkasında birçok şey olabilir mesela mahallede yaşayanları  buradan koparmak ve soğutmak istiyor olabilirler. Bu saldırılarla insanlar yalnızlaştırılarak,  kabuğuna çekilmek zorunda bırakılmak isteniyor.  Birileri de buna çanak tutuyor. Gezi sürecinde oluşan ruh ve birlikteliği sürdürmemiz  gerekiyor. Cephe örmemiz , yan yana gelmemiz gerekiyor. İlişkide olduğumuz insanlarla çözüm üretme sıkıntısının ortadan kalkması için, siyaset yapma kültürünün tekrardan şekillenmesi önemlidir. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Artık daha şeffaf izleyecek

SONRAKİ HABER

Yasaklı derbi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...