10 Ağustos 2013 16:54

Artık daha şeffaf izleyecek

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Uzun süredir gündemde olan istihbarat krizi ile ilgili konuşan Obama, bundan sonra istihbarat servisinin daha fazla şeffaf olacağını söyledi. Obama aynı zamanda gergin ilişkilerin devam ettiği Rusya hakkında da konuştu. Obama, Rusya Devlet

Artık daha şeffaf izleyecek
Paylaş

‘İZLEME KÖTÜYE KULLANILMADI’

İzleme programlarının kötüye kullanılmadığından emin olduğunu söyleyen Obama, ABD halkının da bu güvene sahip olması çağrısında bulundu. Bu programların uygulanmalarında değişiklik yapma vaadinde bulunan Obama Kongre’deki mevcut yasaların gözden geçirileceğini ve federal hükümetin izleme yetkisini denetleyen bir danışma komisyonu kurulacağını söyledi.

‘EDWARD SNOWDEN BİR YURTSEVER DEĞİL’

Obama Beyaz Saray’daki basın toplantısı sırasında, Ulusal Güvenlik Dairesinin telefon ve İnternet iletişim kayıtlarını izleme programını ortaya çıkaran Eski İstihbaratçı Edward Snowden’a da değindi. Obama, Rusya’nın geçici sığınma sağladığı Snowden’in “bir yurtsever olduğuna inanmadığını” belirtti. Obama ayrıca,  “Snowden bir vatansever olamaz. Kendisini haklı görüyorsa avukatıyla mahkemeye gelerek kendi bakış açısını savunmalı” dedi. Obama, Rusya’nın Snowden’a geçici sığınma sağlamasının, Putin’le zirveyi iptal etmesinin yalnızca bir nedeni olduğunu kaydetti.

‘BAZEN ORTAKLIK BAZEN REKABET’

Obama, Rusya ile son dönemde gerilen ilişkiler konusunda açıklamalarda bulundu. İki ülke arasında artan gerginliğe rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kişisel olarak kötü ilişkisi olmadığını ifade eden Obama, “Biliyorum ki basın beden diline önem veriyor. Onun arkasına yaslanıp durmak gibi bir tarzı var, sınıfın arka sırasındaki sıkılmış çocuğa benziyor. Ama doğrusu şu ki görüşmelerimiz çoğu kez çok verimli geçiyor” dedi. Konuşmasında son günlerde iki ülke arasında yaşanan gerilim ve Putin ile G-20 zirvesindeki özel görüşmesini iptal etme sebebine açıklık getiren Obama, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusya ve ABD ilişkilerinde her zaman bir gerilim olduğunu söyledi. Obama, “Bazı alanlarda ortaklık, diğer alanlarda rekabet var” dedi.

‘RUSYA ADIM ATMALI’

İran ve Afganistan konusunda yapılan ortak çalışmalardan örnekler vererek Medvedev döneminde ilişkilerde daha iyi gelişmeler gösterdiklerini belirten Obama, Putin’in devlet başkanı olması sonrası Rusya tarafında ABD karşıtı söylemlerin arttığına dikkat çekti. Rusya ile son birkaç ayda Suriye ve insan hakları gibi konularda sorunlar yaşadıklarını hatırlattı. Snowden gelişmesini ‘farklılıkların son bölümü’ olarak nitelendiren Obama, Putin ile görüşmesini iptal etmesini sadece Snowden olayına bağlı olmadığını ifade etti. Obama, “Gelişme göstermeyi düşündüğümüz çeşitli konularda Rusya adım atmadı.” dedi.


SNOWDEN’DEN YENİ BİLGİLER

The Guardian gazetesi, eski istihbarat görevlisi Edward Snowden’den aldığı bazı bilgileri dün sitesinde yayınladı. Yayınlanan habere göre ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, mahkeme kararı olmadan elektronik yazışmaları görüyor ve telefon görüşmelerini dinliyor. 2011 yılında gizli bir şekilde alınan karara göre hedefin ABD vatandaşı olmaması, ABD’de bulunmaması veya ABD vatandaşının ‘hedefteki’ yabancı kişiyle iletişim kurması durumunda Amerikan istihbarat birimlerine takip hakkı veriyor.


RUSYA: YETİŞKİNLER GİBİ DAVRANIN

Obama, yaptığı açıklamada ‘Rusya ile ilişkilerinin bozulduğunu söylemesinin ardından, Rusya’dan yanıt geldi. Rusya, Obama’ya ‘yetişkinler gibi davranın’ dedi. Lavrov, Washington’da ABD’li mevkidaşı John Kerry ile düzenlediği basın toplantısında, “Yetişkin insanlar gibi hareket etmeliyiz... Biz, böyle hareket ediyoruz. Ve bu davranışımızın karşılık göreceğini umuyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dertleri çevre değil

SONRAKİ HABER

Çeteler kentsel dönüşüm rantı için halka saldırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa