10 Ağustos 2013 15:02

Hüseyin Deniz katledilişinin 21.yılında

URFA’nın Ceylanpınar ilçesinde 9 Ağustos 1992 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Özgür Gündem Gazetesi Muhabiri Hüseyin Deniz, katledilişinin 21’inci yılını geride bıraktı.30 Mayıs 1992’de Türkiye genelinde günlük olarak yayınlanmaya başlayan Özgür Gündem gazetesinin ilk y

Hüseyin Deniz  katledilişinin 21.yılında
Paylaş

30 Mayıs 1992’de Türkiye genelinde günlük olarak yayınlanmaya başlayan Özgür Gündem gazetesinin ilk yayın döneminde 20 yazarı, muhabiri ve dağıtımcısının birçoğu “faili meçhul” bir şekilde katledildi. Yayımlandığı dönemde Özgür Gündem ile bağlantılı gazetecilere, dağıtımcılara yönelik saldırılar hiç dinmedi. Gazetenin 8 muhabir ve yazarı ile 19 dağıtımcısı, çoğu “faili meçhul” bir şekilde öldürüldü. Hafız Akdemir, Yahya Orhan, Musa Anter, Kemal Kılıç, Cengiz Altun, Ferhat Tepe, Nâzım Babaoğlu ve Hüseyin Deniz çeşitli tarihlerde katledilen gazetenin çalışan ve yazarlarından sadece birkaçı.

9 Ağustos 1992 tarihinde Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu Diyarbakır’da kaldırıldığı hastanede 10 Ağustos’ta yaşamını yitiren Özgür Gündem gazetesi yazarı ve çalışanı Hüseyin Deniz, katledilişinin 21’inci yılında. 6 Şubat 1956’da Nusaybin’in Akarsu (Sıtılilê) beldesinde doğan Deniz, 1975’ten itibaren Siverek ve Nusaybin’de öğretmenlik yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde tutuklandı, üç yıl Diyarbakır Cezaevi’nde kaldı. Serbest bırakılınca görevden alındı.
Deniz, daha sonra 1991’de “Gotinên Pêşiyên Kurdan” adlı kitapta Kürt atasözlerini derledi. Yeni Ülke, Cumhuriyet, Tercüman, 2000’e Doğru ve Welat’ta yazıları yayımlanmaya başladı. Deniz, katledildiği sırada Özgür Gündem’de Forum köşesini yazıyordu ve Ceylanpınar muhabirliğini yapıyordu.
Hüseyin Deniz cinayeti iki yıl “faili meçhul” kaldıktan sonra, 1994’te cinayette kullanılan Makarov marka silahın Hizbullah mensubu Mehmet Şah Bakır’ın üzerinde bulunduğu iddia edilmişti. Diyarbakır 4 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 2001’de Bakır’a müebbet hapis verdi. Karar 2 Temmuz 2002’de Yargıtay tarafından bozuldu, dava Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülmeye başladı. 2 Kasım 2004’te mahkeme, Bakır’ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hürriyet.com manşetleri alay konusu

SONRAKİ HABER

Twitter kullanımı düşüşe geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...