10 Ağustos 2013 13:48

Rusya ile ABD Cenevre için anlaştı

ABD ile Rusya arasında son aylarda tırmanan gerginliği azaltma amacıyla biraraya gelen iki ülkenin dışişleri bakanları Suriye’deki krizin çözümü için Cenevre’de yapılması hedeflenen konferans konusunda anlaştıkları duyuruldu. Yapılıp yapılmayacağı yılan hikayesine dönen Cenevre-2 Konferansı için masaya somut bir plan

Rusya ile ABD Cenevre için anlaştı
Paylaş

ABD ile Rusya arasında son aylarda tırmanan gerginliği azaltma amacıyla biraraya gelen iki ülkenin dışişleri bakanları Suriye’deki krizin çözümü için Cenevre’de yapılması hedeflenen konferans konusunda anlaştıkları duyuruldu. Yapılıp yapılmayacağı yılan hikayesine dönen Cenevre-2 Konferansı için masaya somut bir plan ise yine sunulmadı.

Washington’daki toplantının 5 saat sürdüğüne işaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, taraflar arasında güvenlik ve politik konuların ele alındığını aktardı. Gazetecilere açıklamasında Lavrov, Suriye konusunda bu ayın sonunda iki ülkenin yeniden görüşeceğini duyurdu. Bir gazetecinin konferansın yapılıp yapılmayacağı sorusuna Lavrov, Rusya’nın müttefiği olan Suriye hükümetinin önkoşulsuz olarak Cenevre’ye heyet gönderdiğine işaret etti. Lavrov, ‘‘John Kerry, muhaliflerin önkoşulsuz olarak Cenevre’ye gelecekleri konusunda bana güvence verdi’’ diye konuştu.
Kerry ile Lavrov görüşmesine ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Rus mevkidaşı Sergei Shoigu da katıldı. Lavrov’un açıklamalarının ardından ABD’li yetkililerin basına verdiği bilgide Cenevre konusunda ciddi bir adım atılmadığını gösterdi. Sorunun Suriye hükümetinin Cenevre’ye gelip gelmeyeceği olmadığına işaret eden ABD’li yetkilileri, ‘‘Mesele, Suriye hükümetinin Cenevre’ye gelirken kurulacak olan geçiş hükümetine yetkilerini devretmeyi kabul edip etmeyeceği" diye ifade etti.
Washington ile Moskova arasında mayıs ayından bugüne kadar Cenevre-2 Konferansı’nın yapılıp yapılmayacağı müzakereleri sürdürülüyor.

Birleşimiş Milletler’in (BM) kayıtlarına göre iki buçuk yıldır devam eden Suriye’deki iç savaşta bugüne kadar 100 binden fazla insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kalırken, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak’a da milyonlarca Suriyeli de sığınmak zorunda kaldı. (ABD)

ÖNCEKİ HABER

Geç kalmış bir bisiklet hikayesi

SONRAKİ HABER

Ergenekon kararı Gezi birlikteliğinin sonu mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa