Engelliler tezgah değil, iş istiyor
ENGELLİYE DİLENCİ MUAMELESİ
Zabıtaların sokaklarda seyyar satıcılık yapan engelli vatandaşlara dilenci muamelesi yaptığını söyleyen Onay, zabıta memurlarının kendilerine “Eline üç mendil alıyor dilencilik yapıyor” dediklerini ve hakaret ettiklerini anlattı. Etlik GATA yakınlarında Ankara Büyük Şehir Belediyesinin dilencileri hapsettiği bir birimi olduğunu iddia eden Onay, “Bizi yakalıyorlar ve 6, 7 TL makbuz parası diye bütün kazancımızı alıyorlar” diye konuştu. Engellilerin işletmesi için Belediyenin tezgahlarının uygun koşulları olmadığını aktaran görme engelli Celal Enguru, kendisine 4 sefer kuraya katıldıktan sonra Ulus’un tenha ve tehlikeli bir yerinde tezgah çıktığını ve çalışmasının imkansız kılındığını söyledi. Tezgah için yapılan çekilişlerde araya adam sokanların iyi yerlerden tezgah aldığına dikkat çeken Enguru, tezgahı çalıştırabilme imkanı bulan arkadaşlarının da tezgahı işletmesi zor olduğu için gündelikçi tuttuğunu ifade etti. Üç ayda bir 900 TL engelli maaşı aldığını belirten Enguru, “ Bu parayla geçinmemiz mümkün değil, bize verildiği söylenen tezgahları da işletmemiz imkansız. Geçinmek için mecburen sokaklarda mendil satıyoruz.”
‘ZABITADAN KAÇMAK BİLE DAHA KOLAY’
Tezgahları almak için engellilerin belgelerinin kullanıldığını daha sonra tezgahların sağlam kişilerce işletildiğini ifade eden görme engelli İbrahim Ay, zaten tezgahlar bizim çalışmamıza müsait değil. Kendileri için sokaklarda zabıtalardan kaçarak seyyar satıcılık yapmanın bile daha kolay olduğunu belirten Ay, “Bu tezgahların sabah 6:00’da açılması gerekiyor ancak otobüs 6:30’da geliyor. Kaldı ki bir şekilde tezgahı açtınız, geçinecek geliri elde etmek için akşam 8’e kadar tezgahın açık kalması gerekiyor” dedi.
ENGELLİ KAMUDA İSTİHDAM EDİLMELİ
Kamuda ve özel şirketlerde kanunen engellilere kadro açılması gerektiğini bildiren Uygar, Görme Engelliler Derneği Ankara Şube Başkanı Yusuf Saygı, kadrolarda engellilerin çalıştırılmadığını, engellilerin hep yok sayıldığını belirtti. Geçmişten bu yana hükümetlerin engellileri önemsemediğinin altını çizen Saygı, “Yeterli olmamakla birlikte bu dönem engellilerin en çok istihdam edildiği dönem oldu. Engelliler uygun koşullarda kamuda istihdam edilmeli” dedi. Engellilerin simit tezgahları gibi yerlerde çalışmasının olanaksız olduğunu kaydeden Saygı, engellilerin ayrılan engelli kontenjanlarına yerleştirildiği taktirde tezgahlara da gerek kalmayacağını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et