09 Ağustos 2013 18:04

Samsunluya bayram zehir oldu

Ramazan Bayramı’nın ilk gecesi başlayan yağmur aralıksız sürünce Samsun’u sel bastı. Sel  özellikle Atakum sahil boyunda  büyük hasara yol açtı. Mimar Sinan, Türkiş, Atakent, Yeni Mahalle, Körfez, Pelit Mahalleleri’nde büyük zarar meydana geldi.Gazetemize konuşan Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, i

Samsunluya bayram zehir oldu
Paylaş
Hasan Koçak

Gazetemize konuşan Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, ilçede 200 civarında su altında kalan zemin kat tespit ettiklerini ve bu sorun için büyükşehir belediyesine başvurduklarını söyledi.
Bayram sabahı için uykuya dalan vatandaşlar gece yarısı sel felaketi ile uyandılar. Büyük bir panikle önce komşularını ve akrabalarını uyaran vatandaşlar can kaybını önlediler. Menfezlerin ve dere yataklarının tıkanması sonucu sahil boyunca birçok evi, işyerini, yolları ve bahçeleri su bastı. Bodrum katlarında oturan ailelerin evleri ve bütün eşyaları tamamen sular altında kalarak kullanılamaz hale geldi. Birçok vatandaş akraba ve ailelerinin yanına sığındı. Cadde ve sokaklar uzun süre yaya ve araç trafiğine kapalı kaldı. Raylı sistem gün boyunca çalışmadı, sabah saatlerinde işe gitmeye çalışan birçok emekçi de yollarda mağdur oldu. Kentin farklı yerlerinde ise birçok araç sel suları tarafından sürüklenerek zarar gördü.

DERELER TIKANDI, ELEKTRİKLER KESİLDİ

Sel büyük ağaç parçaları taşıyarak dereleri  tıkadı. Yeni yapılan birçok binanın etrafı da göle döndü. Bazı mahallelerde bir elektrik kesintisi oldu. Mimar  Sinan Ortaokulu ve jandarmanın bahçeleri tamamen sulara gömüldü. Belediye çalışanları kıt imkanlarla gece 4’ten beri ayakta olduklarını ve canla başla çalıştıklarını ifade ettiler. Körfez bölgesinde de marketlerin gıda ve tüketim mallarının sel suları tarafından taşınarak ortalığa saçıldığı görüldü.
Gazetemize konuşan Samsunlular ise yıllardır aynı rezaleti yaşadıklarını, aynı şekilde mağdur olduklarını, yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini söylediler. Vatandaşlardan biri “Geçen ramazan da bir felaket yaşadık, bu sene de. Seneye hepimizi toptan götürür herhalde! Yeter artık önlem alsın yetkililer” sözleriyle isyan etti.
Başka bir vatandaş, “Geçen yıl yaşadığımız felakette 3 bin lira yardım edildi. Oysa Rize’deki vatandaşlara 15 biner lira verilmişti” dedi. Bazı esnaflar zararlarının çok büyük olduğunu, muhatap bulamadıklarını ve mağdur edildiklerini söylediler.

‘TAM ISLAH ÇALIŞMASI YAPIYORDUK YAĞDI!’

Sorularımızı yanıtlayan Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, “Tam da bayram günü, daha öncekilerden iki kat daha şiddetli ve uzun süreli bir yağışla karşılaştık. Vatandaşların tepki vermelerini doğal karşılıyorum. Ben daha öncede basın yoluyla durumu kamuoyuyla paylaşmıştım. Vatandaşlarımız  tepki gösterirken bazı konularda daha fazla bilgi edinerek göstersinler. Tepkilerin bizimle ilgili kısmında  yaşadığımız bir talihsizlik söz konusu. Kendi yetki alanımızla ilgili yaptığımız ıslah  çalışmaları sürerken  daha bitmeden yakalandık yağmura. Birikmiş sorunları zamanındaki alt yapı çarpıklığını  kısa sürede çözmek mümkün değil” dedi.

‘SORUMLULUK BÜYÜKŞEHİRİN’

Sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi ve bakanlıklarda olduğunu savunan Burma, “Tespit ettiğimiz yaklaşık 200 civarında su altında kalan zemin kat için de Büyükşehir Belediyesine müracat ederek oturma izni verilmemesini istemiştik. Vatandaşın bizden beklediği birçok hizmet bizim yetki ve sorumluluğumuzu aşıyor. Bunlar Büyükşehir Belediyesini, DSİ’yi, Karayollarını ilgilendiriyor, bizim yetki ve gücümüzü aşıyor. Yalnız biz sorunları, çözüm yollarını, önerilerimizi, isteklerimizi defalarca ilgili yerlere ilettik Ama karşılık bulmadı. Devletin mağdur olan vatandaşlarımıza mutlaka gerektiği kadar yardım etmesi gerekir.  Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP ile sanayisizleşme doruk noktasında

SONRAKİ HABER

Bu kara günlere direnin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...