09 Ağustos 2013 16:32

Karabiga’da termik santrale durdurma

ÇANAKKALE İdare Mahkemesi Karabiga’da yapılmak istenen  termik santral hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen ÇED olumlu kararını oy birliğiyle geçersiz kıldı.Uzun süredir termik santrale karşı mücadele eden ÇED toplantılarını engellemekten yürüyüşlere kadar birçok eylem yapan Karabiga

Karabiga’da termik santrale durdurma
Paylaş

ÇANAKKALE İdare Mahkemesi Karabiga’da yapılmak istenen  termik santral hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen ÇED olumlu kararını oy birliğiyle geçersiz kıldı.
Uzun süredir termik santrale karşı mücadele eden ÇED toplantılarını engellemekten yürüyüşlere kadar birçok eylem yapan Karabiga halkı termik santrali istemiyor. Mahkeme tarafından alınan kararla birlikte artık bölgede termik santralin gündemden düşmesini bekliyor.

Radikal gazetesinden Serkan Ocak’ın haberine göre Karabiga beldesinde CENAL Elektrik tarafından kömürle çalışacak enerji santralı, liman, kül depolama sahası ve derin deniz projesi yapılmak isteniyor. Milli park alanları ve dünya mirası Kaz Dağları’nın bulunduğu bölgeye yapılmak istenen termik santral gündeme geldiğinden bu yana protesto ediliyor. Çanakkale Çevre Platformu, Çanakkale Çevre Meclisi ve Karabigalıların yürüttüğü mücadele sırasında Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkele Şube Başkanlığı ile Biga Çevre Derneği santrala verilen ÇED olumlu kararının durdurulması istemiyle dava açtı. Geçen yıl açılan dava 19 Temmuz 2013’te sonuçlandı. Oy birliği ile Bakanlık tarafından santrala verilen izin durduruldu.
Mahkemenin aldığı kararda, Anayasanın 35’inci maddesine göre herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahip olduğu hatırlatılarak termik santralın neden o bölgede kurulmaması gerektiği anlatıldı. Kararda, “Dava konusu işlem kapsamında, termik santralın yapımına başlanılması ve işletmenin çalışmaya geçmesi durumunda, çevreye olacak etki ve yapılan yatırımlar açısından telafisi güç ve imkansız zararlar doğacağı açıktır” denildi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Zifte bulanan köpeklere yardım

SONRAKİ HABER

Asansörlerdeki tehlikeye dikkat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...