08 Ağustos 2013 17:27

Locarno’da film zamanı

İsviçre’nin İtalyanca konuşulan küçük şehri Locarno tam 66 yıldır dünyanın en önemli film festivallerinden birine ev sahipliği yapıyor. Önceki gece açılışını yapan festivalin bu yılki programı hem dünya prömiyerini Cannes, Berlin gibi film festivallerinde yapmış, hem de ilk kez seyircinin karşısına çıkmay

Locarno’da film zamanı
Paylaş
Janet Barış

Locarno Film Festivali’ni genel olarak diğer büyük film festivallerinden ayıran en önemli özelliği daha kendi halinde bir festival olması. Tam da bu sebeple oluşturulan program seyircisine doygun bir film festivali yaşatmayı umuyor. Görkemli oyuncuların üzerinde yürüdüğü bir kırmızı halı yok ama hem sinema tarihinin tozlu sayfalarından çıkıp gelen, hem de uzun zamandır merakla beklenen filmleri bir arada bulma şansı var. Üstelik geceleri şehrin ortasında kurulan açık hava sinemasıyla filmleri nostalji tadında izleme keyfi de mevcut.

Festival programında öne çıkan filmlerin yanında konuk oyuncular da çok konuşulacak türden. Bu anlamda Faye Dunaway festivalin özel konuklarından biri. Bugün düzenlenecek törenle onur ödülünü almak için Locarno’da olacak Faye Dunaeway’in başrolünde oynadığı 1968 tarihli “The Thomas Crown Affair” filmi de festival kapsamında gösterilecek. Festivalin Türkiye’den konuğu ise Lusin Dink. Dink’in yönettiği ve bu yılki İstanbul Film Festivali’nin “Ulusal Yarışma” filmlerinden biri olan “Saroyan Ülkesi” Locarno Film Festivali’nde “Open Doors” bölümünde yer alacak.

EFSANE YÖNETMEN GEORGE CUKOR RETROSPEKTİFİ

Festivalin bu yıl özel olarak yer açtığı isim ise Hollywood’un Efsane Yönetmeni George Cukor. Cukor’ın 1964 yılında Oscar kazandığı “My Fair Lady”den, 1976 tarihli “The Blue Bird”e kadar tamamlanabilmiş tüm filmleri on bir gün boyunca sürecek olan festivalde yerini alacak.

Cukor retrospektifi kapsamında yönetmenin filmlerinde yer almış olan ünlü oyuncular Jacqueline Bisset ve Anna Karina’ya da özel bir ödül verilecek. Filmler sadece gösterilmekle kalmayacak her film öncesi yönetmenler, eleştirmenler ve oyuncuların Cukor sinemasını tartışacağı etkinlikler de gerçekleşecek. Ayrıca Cukor’u kapsamlı bir şekilde inceleyen ve hem İngilizce hem de Fransızca olarak basılan George Cukor kitabı da festivalin sürprizlerinden.

HERZOG DA LOCARNO’DA

Bu yılın en önemli seçkilerinden biri de Ünlü Yönetmen Werner Herzog filmleri. “The Enigma of Kaspar Hauser” “Nosferatu the Vampyre” “Fitzcarraldo” gibi ilk dönem filmlerinin yanında, en son bizim de vizyonda izleme şansı bulduğumuz 2009 tarihli “My Son My Son What Have Ye Done” da programda gösterilecek olan filmler arasında yer alıyor.  Werner Horzag’a kapanış gecesinde festivalin daha önce Jean Luc Godard, Ken Loach ve Leos Carax gibi yönetmenlere sunduğu bir onur ödülü de takdim edilecek. (Locarno/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Büyükada'da orman yangını

SONRAKİ HABER

Gökkuşağının peşindeki çocuklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...