08 Ağustos 2013 16:29

Mısır alım fiyatı açıklandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 yılı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır müdahale alım fiyatının ton başına 640 lira olarak belirlendiğini açıkladı.Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonunda basın toplantısı düzenleyen Bakan Eker, 2013 yılı TMO mısır müdahale alım fiyatını açıkladı. Türkiye’nin hububat a

Mısır alım fiyatı açıklandı
Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 yılı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır müdahale alım fiyatının ton başına 640 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonunda basın toplantısı düzenleyen Bakan Eker, 2013 yılı TMO mısır müdahale alım fiyatını açıkladı. Türkiye’nin hububat açısından toprakların yüzde 96-97’lik oranının hasat edildiğini ifade eden Eker, “Türkiye’nin bizim TÜİK’in yaptığı hesaplamaya göre bu seneki buğday rekoltemiz yaklaşık 22 milyon ton. Bunun da işte yüzde 96-97’si hasat edilmiş durumda. TÜİK’in yaptığı ilk tahmin bu” bilgisini aktardı. Türkiye’nin bu ay mısır hasadına hazırlandığını kaydeden Eker, hasadın Çukurova ve Hatay’da başladığını söyledi. Bakanlık olarak hasat durumunu ve sektörün gelişmesini ve uluslararası durumunu takip ederek bir takım tedbirleri öngördüklerini belirten Eker, “Türkiye genelinde bu yıl mısır ekim alanı 660 bin hektar. Yine TÜİK’in tahminine göre bu sene mısır açısından bugüne kadar ki üretimlerin üzerinde bir üretim bekleniyor. Yaklaşık 5 milyon ton Türkiye mısır rekoltesi bekliyor bu sene.” şeklinde konuştu.

TMO’nun 2012 yılında 37 alım noktasında aldığı 125.692 ton mısır karşılığında üreticilere 73 milyon lira ödeme yaptığını kaydeden Eker, “Ayrıca 100.137 ton emanet alım gerçekleştirmiştir. TMO bugüne kadar mısır ekiliş durumu, bitki gelişimi, üretim durumu ve ürün maliyeti gibi birçok konuda çalışmalar yapmış, bu suretle elde edilen verileri de alım politikalarının oluşturulmasında dikkate almıştır” dedş. Türkiye’de 2013 dönemi 1. ürün mısır hasadının 1 Ağustos itibariyle Çukurova ve Amik Ovası’nın erken ekim yapılan yerlerinde başladığını dile getiren Eker, ancak hasat edilen ürünün henüz piyasada işlem görmediğini ifade etti. (Diyarbakır/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

YPG’den bayram ateşkesi

SONRAKİ HABER

ABD, banka kartlarını tartışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...