08 Ağustos 2013 16:01

Alaska katilinin peşinde

Uzun süren bir kovalamacadan sonra yakalanan Alaskalı seri katilin hikayesini anlatan suç draması Karanlık Cinayetler, Scott Walker’ın yönetmenliği, John Cusack ve Nicholas Cage gibi usta oyuncuların varlığıyla hayat buluyor.Gerçek bir hikayeden alınan yapımda, Nicholas Cage cinayet cümbüşüne son vermeyi amaçlayan hırslı bir d

Alaska katilinin peşinde
Paylaş

Gerçek bir hikayeden alınan yapımda, Nicholas Cage cinayet cümbüşüne son vermeyi amaçlayan hırslı bir dedektifi, Vanessa Hudgens, kaçmayı başaran kurbanı canlandırıyor. Cage’in canlandırdığı Jack Holcombe 1983’de Alaska cinayetlerini araştıran Glenn Flothe’nin kurgusal versiyonu. Dedektif yeni bir iş için Anchorage’ı terk etmek üzereyken bir davaya atanır. Ormanda bulunan genç kadın cesedinin diğer cinayetlerle bağlantılı olduğuna inanan Jack, araştırmaya koyulur.
Gerçek hayatta, Hansen tahliye olasılığı olmaksızın hapis yatıyor. Sayısız kadını öldürdüğünü itiraf eden katil, 1971’den beri cinayet işliyordu.
Hudgens, daha sağlam oynanması gereken bir rolde oldukça yavan bir oyunculuk sergilemiş. Cage, iyi adamı canlandırırken aktör olarak sahip olduğu yetenekleri ön plana çıkarmakta zorlanmış. Cusack ise “inek” görünümlü kurdu canlandırdığı bu filmde, Gazeteci Çocuk’taki performansına yaklaşamıyor bile.
Patrick Murguia’nın havadan çekimleriyle hareketlenen insan avı sahneleri dışında kayda değer bir şey yok Karanlık Cinayetler’de.

KÜNYE
Karanlık Cinayetler (The Frozen Ground)
Yönetmen: Scott Walker
Oyuncular: Vanessa Hudgens, Nicolas Cage, John Cusack
105 dakika


DUYMAK, HİSSETMEK, HAYAL ETMEK

Andrzej Jakimowski, İstanbul Film Festivali’nde seyircinin beğenisini kazanan filmi Hayallerin Ötesinde ile 9 Ağustos’ta vizyona konuk olacak. Bütün objelerin sesi olduğunu ve duyulabileceğini söyleyen Ian (Edward Hogg), genç ve karizmatik bir öğretmendir. Lizbon’daki görme engelliler enstitüsünde çalışmaya başlar. Öğrencileri, uzaktaki bir köpeğin sesini, arabaların uğultusunu, bahçedeki bisikletin yerini hatta yoluna şaka olsun diye konulan bir sandalyeyi bile duyduğunu söyleyen Ian’ın kör olduğuna inanmazlar. Ancak genç adamın taktiği oldukça emek isteyen bir yoldur. İnsanların hayal güçlerini çalıştırmalarını sağlamaktadır. Ian’ın metotlarından etkilenen Eva (Alexandra Maria Lara), genç adamdan kendisini enstitünün duvarları dışına çıkarmasını ister.
Jakimowski’nin sineması, samimi bir diyalog gibi seyirciyi sarmalıyor. Hayallerin Ötesinde, gösterişten uzak, delicesine bir kara sevdadan çok, farklı bir aşk formundan bahsediyor: İki insanın dünyaya aynı gözlerle bakmasından doğan bir büyüden.
Jakimovski’nin tarzını harekete geçirici ve ilham verici öykülerden ayıran şey, yerinde düzenlenmiş stil ve engellileri birer aziz olmaktan çok sıradan insanlar olarak göstermeye yönelmesi. Seyircinin bu insanların günlük hayat mücadelelerine tanıklık etmesini sağlayarak, onları çoğunlukla yakın planlarla  göstererek, izleyenleri aynı kahramanlar gibi neye doğru yürüdüklerini bilmez durumda bırakıyor yönetmen. Bu da körlük duygusuyla daha çok özdeşleşmemizi sağlıyor. Trafiğin sesine, ayak seslerine bel bağlamak zorunda kalıyoruz. Bu da kahramanların aslında bir tehlikeye mi yürüdükleri sorusunu her daim canlı tutuyor.
Tümü kör olan oyuncular, kadrajın dışında kalanları seyirci için adeta tercüme ediyorlar.  Hayal gücünün görsel destekle daha da genişlediği düşüncesini ortaya koyan film, dünyanın görme engelli olmayan insanlar tarafından daha az algılandığını da vurguluyor.

KÜNYE
Hayallerin Ötesinde
Yönetmen:Andrzej Jakimowski
Oyuncular:Alexandra Maria Lara, Edward Hogg, David Atrakchi
105 dakika
/ [email protected]

ÖNCEKİ HABER

Behlül Dal Müzesi Açılıyor

SONRAKİ HABER

Yaşlı adamı öldüren polis suçsuz bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...