07 Ağustos 2013 19:54

Kürde yine bayram yok!

Yıllardır çatışma ve ölümler nedeniyle bayram kutlayamayan Bölge halkı, bu kez de Rojava’da yaşanan katliamlar nedeniyle bayramı üzgün karşılıyorYıllardan beri çatışmalar ve ölümler nedeniyle bayram kutlayamayan Bölge halkı, çözüm süreciyle birlikte çatışmasızlık ortamına kavuştu an

Kürde yine bayram yok!
Paylaş

Yıllardan beri çatışmalar ve ölümler nedeniyle bayram kutlayamayan Bölge halkı, çözüm süreciyle birlikte çatışmasızlık ortamına kavuştu ancak yine bayrama buruk giriyor. Rojava’da yaşanan vahşet nedeniyle yüzlerin gülmediği Bölge’de halk ‘Rojava’da oluk oluk kan akarken nasıl bayram kutlayalım” diyor.
Rojava’daki el Nusra saldırıları ve sivillere dönük katliam Bölge’nin en önemli gündemi. Rojava sınırının bu tarafındaki Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayanlar, yanı başlarında akrabalarının öldürüldüğünü belirterek, “Bayram düşünmüyoruz” diyor. Esnaflar bu yıl bayram alışverişi yapmadıklarını, dükkanlarına müşteri çekmek için çabalamadıklarını, herkesin acı çektiğini anlatıyor.

‘ÇOCUKLARIMIZ ÖLÜYOR’

Kızıltepe’de her yıl bayram arifesinde çarşı merkezi alışveriş için binlerce kişinin akınına uğrarken, bu yıl çarşıya sessizlik hakim. Sınırın diğer yakasında savaşın ortasındakilerin akrabaları olduğunu söyleyen Kızıltepeliler, AKP Hükümetinin çetelere verdiği desteğe öfkeli. Kızıltepe’de pastane işleten Hamdullah Aydemir, Rojava’da yaşanan katliamdan dolayı Ramazan Bayramı’nı mutsuz karşıladıklarını belirterek, “Rojavada çeteler Kürt kadınlarına tecavüzü helal kılmış. Her gün parçalanan bedenleri görüyoruz. Bu halk kör ve sağır değil, şu an matem içerisindeyiz. Bu meydanda esnafların tezgahına müşteri çekmek için karşılıklı bağrışmaları yükselirdi hep. Ama bu yıl herkes suskun. Yanı başımızda çocuklarımız ölüyor” dedi.

‘NE BAYRAMI?​’

Rojava’da akrabalarını katleden çetelere karşı tüm Kürtlerin ayaklanması gerektiğini söyleyen Hüsnü Kalkan isimli esnaf Rojava’ya yardımların engellenmesine tepkili. “Kendi aramızda topladığımız gıda ve yaşam malzemesinin sınırdan geçmesine izin vermiyorlar” diyen Kalkan, “Türkiye orada Kürtlerin açlıktan ve hastalıktan ölmesini istiyor. Yediden yetmişe Rojava’ya sahip çıkmalıyız. Ne bayramı? Satış olmuş olmamış umrumda değil, bebeklerimiz ölüyor” diye konuştu. “Bayram mutluluk ve sevincin olduğu günde kutlanır” diyen Azadi Meydanı esnafı Fesih Aydemir de “Rojava’da oluk oluk kan akıyor. Nasıl bayramdan söz edelim? Alışveriş olmuyor. Biz de esnaf olarak bu yıl bayram alışverişi yapmadık” dedi. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kuşaklı köyü tedirgin

SONRAKİ HABER

Tatsız tuzsuz bayram

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...