07 Ağustos 2013 19:16

Çocuklar ve düşünmek

1980 darbesi pek çok değişiklik yanında, felsefeyi gençlerden uzaklaştırmayı denedi. Sanat tarihi gibi eğitici dersleri de. Böylece gençler düşünmekten de kopacaktı. O dönemde felsefe ile ilgili bir dernek kuruldu, çocuklara felsefe kursları verildi. Şimdi aramızda olmayan Arslan Kaynardağ’ın o felsefe örgütlenmesinde

Çocuklar ve düşünmek
Paylaş
Sennur Sezer

Felsefenin zor bir bilim olduğuna inanılır nedense. TUDEM Yayınları Filozof Çocuk üst başlıklı dokuz kitaplık bir dizi hazırlamış. Birlikte Yaşamak Nedir?, Özgürlük Nedir?, İyi ve Kötü Nedir?, Mutluluk Nedir?, Güzellik ve Sanat Nedir?, Ben Neyim?, Duygular Nedir?, Hayat Nedir?, Bilgi Nedir? başlıklı bu kitapların yazarı Oscar Brenifier. Her kitabı resimleyen ressamlar her kitapta farklı. Çevirmenler de.
Felsefenin çocuklar için zor bir konu olduğunu düşünüyorsanız, Ben Neyim’de çocuklarla tartışılan konular için sorular soruluyor: “Sen bir hayvan mısın?, Büyüdüğün için mutlu musun? Anne ve babana ne borçlusun? Aynaya bakmaktan hoşlanıyor musun? Kim olduğunu sen mi belirliyorsun? Başkalarına benziyor musun?​” Bilginin başlangıcının “kendini tanı” olduğu söylenir. Filozof Çocuklar başlıklı kitaplardaki soruları yanıtlarken okur, “başkalarına güvenmeyi öğrenebilir”, “herkesin mutluluğu için özgürlüğünü sınırlandırmayı kabullenebilir” hatta “ne zaman söz dinlemen ne zaman başkaldırman gerektiğini öğrenebilir.”
Çocuklarınızın boylarından büyük konulara eğilim duymasını istiyorsanız, Günışığı Kitaplığı’nın da  Çıtır Çıtır Felsefe dizisine de bir göz atmanız gerekli: Adalet ve Haksızlık, Şiddet ve Şiddetsizlik, Liderler ve Diğerleri, Özgür Olan ve Olmayan, Diktatörlük ve Demokrasi, Haklar ve Ödevler. Bu dizideki kitapların hepsinde Brigitte Labbe’nin imzası var. Michel Puerch ve P.F.Dupont Beurier kitaplarda ikinci ad olarak yer alıyorlar. Kitapların hemen hepsini de Azade Aslan çevirmiş.
Bilgi Üniversitesi Yayınları arasında Pusula-Gençlerle İnsan Hakları Eğitimi Kılavuzu yer alıyor. Bu “kolektif” (ortak) bir çalışma. Çevirmeni de Burcu Yeşiladalı. Yapı Kredi Yayınları arasında çocuklar için sanat dizini olduğunu da ben yeni öğrendim. Dilek Maktal Canko, Pieter Bruegel’in dünyasını açıklıyor.
Çocukların dünyayı doğru kavraması için okuyabilecekleri kitaplar arasında  Can Yayınlarından Normal Nedir de var. Yazarı Wolfgang Korn.
Söz aramızda bu kitapları ve bunlara benzer birçok kitabı daha ben her yaştan çocuk ve genç için Tudem’in yayınladığı kitap dergisi İyi Kitap’ın son özel sayısından öğrendim. Bu sayı çocuk ve gençlik kitaplarında özgürlük ve demokrasi  temasına ayrılmış. İyi Kitap  ücretsiz. Genelde 10 bin basılıyor. www.iyikitapnet’te çeşitli sayılarını görebilirsiniz. İlişki kurabilmek için e-posta adresi : [email protected] (Elbet bayram tatilinde ulaşamazsınız.)

ÖNCEKİ HABER

Emily Dickinson’ın yalnızlığı

SONRAKİ HABER

Adalet arayışı devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...