07 Ağustos 2013 19:10

‘Deplasman haktır engellenemez’

Spor Toto Süper Lig’de 2013-2014 sezonunda derbilerin tadı tuzu olmayacak. Bu sezonda da derbilerde rakip takımın taraftarları tribünde yer alamayacak. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın “Derbilerde rakip takımların taraftarları da gelsin” önerisinin altından yasak çıktı. İl Güvenlik Kurulu ile Fenerbahçe,

‘Deplasman haktır engellenemez’
Paylaş

Yaşanan olayları taraftarlar, gazeteci Volkan Ağır’a ve Taraftar Hakları Derneği Başkanı Devrim Cem Ertuna’ya sorduk. Görüşünü aldığımız herkes, yapılanın antidemokratik ve keyfi tutum olduğunu söylüyor.

‘EN GÜZEL MAÇLAR DEPLASMAN’

Beşiktaş çArşı grubu üyesi: 26 yaşımdayım, 1200’ü aşkın deplasmana gittim. En güzel maçlar  deplasmandır. 81 İl gezdim bu sayede. Deplasman kültürü vardır. Başka bir ile gidersin orada karşılanırsın, ağırlanırsın iyi ya da kötü. Heyecan doludur. Bu deplasman yasağının amacı Gezi Parkı olaylarında birleşen taraftarların önünü kesmek. En gözde spor futbol olduğu için futboldan başladı hükümet. Sonrasında ise basketbola, hentbola da geçeceklerdir. Hükümetin amacı, taraftarları eskisi gibi birbirinden kopararak rahat hareket etmek. Taraftarın birleşmiş olmasından korkuyorlar. Başlı başına keyfi bir durumdur.

Sol Açık: Deplasman yasakları kaldırılarak taraftar kültürü yok ediliyor. Deplasman demek hayatı paylaşmaktır. Bazen hiç tanımadığın biriyle saatlerce sohbet edip marşlar söylemektir. Deplasmana gidince orada kendi takımının tarftar gruplarında olan kişilerle arkadaşlıklar kurar, rakip takımın taraftarları tarafından karşılanırsın. Gezi Parkı direnişi ile tamamen birleşen taraftarı birbirinden uzaklaştırma dışında başka bir durum değildir.

TekYumruk: Fenerbahçe-Galatasaray, Göztepe-Karşıyaka taraftarlarının arasındaki husumet dahi sona erdi Gezi Parkı direnişiyle birlikte. Hükümetin belki de en çok korktuğu durumlardan biri bu. O yüzden Hükümet deplasman yasaklarını ve taraftarlara olan baskısını devam ettiriyor.

MİLLİ MAÇLARDA NE OLACAK?

Volkan Ağır(Gazeteci): 6222 numaralı Sporda Şiddeti Önleme Yasası’nın çıkarılmasına karşın deplasman yasağının devam etmesi, devletin spor müsabakalarında izleyicilerin güvenliğini sağlamakta aciz kaldığını kanıtlıyor. Yasayı uygulamakta eksik kaldıkları için de yasağı uygulamaya çalışıyorlar.
Bu yasağın sadece İstanbul’un 3 büyük takımı arasında yapılacak maçlarda kesin olarak uygulanacak olması, belki de tarihte ilk kez iki takım taraftarlarının aynı anda aynı şeyi haykırmasına engel olmak amaçlı yapıldığını düşündürüyor. Şunu unutuyorlar. Bu takımların taraftarları milli maçlarda da farklı renklerini giyerek bir araya gelecekler. Ya o zaman ne olacak?
Araya FIFA veya UEFA’yı sokup kendi taraftarına yasak koyabilecekler mi?
Diğer yandan da futbol gündeminde taraftarları bu konularla meşgul edip
başka işlerin döndüğünden, hasıraltı edildiğinden işkillenmiyor da değilim.


YASAKÇI ÖNLEM SORUNU ORTADAN KALDIRILMIYOR

Devrim Cem Ertuna(Taraftar Hakları Derneği Başkanı): KULÜP yöneticilerinin de karar süreçlerinde ortak olduğu deplasman yasağı uygulaması, taraftarların kendi takımlarını destekleme hakkından mahrum bırakılması demektir. Taraftar Hakları Derneği olarak, böylesi bir hak ihlalinin doğrudan karşısındayız.
Başta kulüp yöneticileri olmak üzere bu yasak kararını alanlara, yanlışlarından bir an önce dönmeleri ve taraftarların bu konudaki görüşlerini dikkate almaları çağrısını yapıyoruz. Çünkü taraftarlar, ilk günden itibaren deplasman yasağı uygulamasına karşıdır.
Sporda şiddeti önlemek adına alındığı iddia edilen deplasman yasağı kararı, uygulamalardan da görüldüğü üzere camialar arasında daha büyük düşmanlıklara
sebep olmaktadır.

Hatırlanacağı üzere, geçen sezonun son haftasında oynanan Fenerbahçe- Galatasaray maçının ardından stadla hiç alakası olmayan bir yerde Burak Yıldırım adlı Fenerbahçe taraftarı bıçaklanarak öldürülmüştü.
Tribünlerdeki şiddeti ve şiddet olaylarını, ülkemiz ve toplumsal yaşamımızdaki şiddet kültürü ile bağını kurmadan bu kapsamda alınacak her türlü baskıcı ve yasakçı önlemler sorunları ortadan kaldrımıyor, bilakis daha da büyütüyor.
Bu tür yasakların ortadan kaldırılması için taraftarlara da büyük sorumluluklar düşmektedir. Rakip takım taraftarının deplasman hakkının engellenmesine karşı tavır sergilenmesi ve bu konuda rakip takım taraftarıyla dayanışma içinde eylem ve etkinlikler gerçekleştirilmesi gerektiği kanaatindeyim.


TRİBÜN TAKSİM EMENİKE FB OLUYOR

Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu maçında Salzburg’u 3-1 ile geçerek adını bir üst tura yazdırdı. ‘Kalbimizdesin büyük kaptan’ yazılı tşörtlerle maça çıkarak Selçuk Yula’yı anan sarı lacivertli takım ilk golü kendi kalesinde görse de Raul Meireles’in attığı harika golle beraberliği sağladı. Ardından Moussa Sow ve Pierre Webo ile farkı ikiye çıkartarak, bir üst tura yükselmeyi başardı.
Gezi Parkı direnişine destek veren taraftarların ilk günden beri maçlar başladığında tutumu ve nasıl hareket edecekleri merakla bekleniyordu. Taraftar grupları arasında farklı sesler çıksa da tribünlerin çoğunluğu ‘Her yer Taksim her yer direniş’ , ‘Hükümet istifa’ tezahüratında birlik oldu. Fenerbahçe’nin Kadıköy’de oynadığı PSV maçında ilk sinyaller verilmişti. PSV maçında ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ sloganları atan sarı lacivertliler Salzburg karşısında da hükümete yakınlığı ile bilinen Fenerbahçe’nin Genç Fenerbahçeliler taraftar grubunun tezahüratlarını ıslık ve alkışlarla bastırarak ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganını attı.

FENERBAHÇE’NİN MUHTEMEL RAKİPLERİ

Sarı lacivertliler seri başı olamaması halinde, Milan, Arsenal, Lyon, Schalke 04 ve Zenit-Nordsjaelland eşleşmesinin galibi takımlardan biriyle eşleşecek.
Fenerbahçe’nin seri başı olabilmesi için, 3. ön eleme turunda ilk maçlarını kazanan Zenit , PSV Eindhoven ve Metalist Kharakiv’in elenmesi gerekiyor.

TURUN ARDINDAN TRANSFER AÇIKLAMASI

Fenerbahçe, haftalardır konuşulan Emenike transferinde sona doğru yaklaşıyor. Fenerbahçe’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirdiği Emenike’nin, sağlık kontrolünden geçtikten sonra sözleşme imzalaması bekleniyor. Ersun Yanal ve yönetimin Salzburg maçında tur atlaması durumunda Oscar Cardozo ya da Emanuel Emenike’yi açıklaması bekleniyordu. Beklendiği üzere sarı lacivertli yönetim turu geçtikten sonra Emenike’nin kulübü Spartak Moskova ile 13 milyon avroya anlaştığını duyurdu. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sunağın son kurbanı kendi toprakları oldu

SONRAKİ HABER

Emily Dickinson’ın yalnızlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...