07 Ağustos 2013 10:52

Tunus’ta Kurucu Meclis askıya alındı

Tunus Kurucu Meclis Başkanı Mustafa ben Cafer, meclisin çalışmalarını ‘Milli uzlaşı çalışmaları başlayana denk askıya aldığını’ açıkladı. Meclisin, çalışmasına çok rahat devam edebilecek çoğunluğa sahip olduğunu belirten ben Cafer, işçi sendikası dahil bütün taraflar masaya oturana kadar çal

Tunus’ta Kurucu Meclis askıya alındı
Paylaş

Ben Cafer’in açıklaması, on binlerce hükümet karşıtının Meclis önünde gösteri yaptığı sırada geldi. İktidardaki en Nahda partisi üyeleri ise meclis başkanının böyle bir hakkı olmadığını iddia etti. Milletvekili Necib Murad, söz konusu adımın ‘Kabul edilemez bir darbe’ olduğunu savundu.

MUHALEFET, SELAMET HÜKÜMETİ İSTİYOR

Halk Cephesi içinde yer alan Halk Hareketi Partisi Başkanı Muhammed el-İbrahimi’nin öldürülmesinin ardından Halk Cephesinin girişimiyle birçok parti ve demokratik kitle örgütü, taleplerini, tutumlarını ve bundan sonra izleyecekleri yolu ifade ettikleri bir bildiri yayınlamış ve bildiride şu ifadelere yer verilmişti:
-  Bu aşağılık suçu işleyenleri şiddetle kınıyoruz. Lütfü Naged, Şükrü Belaid ve Muhammed İbrahimi’nin katledilmesiyle sonuçlanan şiddetin teşvik edilmesinin, sıradanlaştırılmasının ve politik nedenlerle suç işlenmesinin sorumlusu, başında en Nahda’nın bulunduğu üçlü koalisyon hükümetidir.
- 26 Temmuz’dan itibaren Kurucu Meclisin tüm kurumlarıyla birlikte dağıtılması için halkı Meclis önünde ve bölgesel ve yerel iktidar kurumları önünde barışçıl oturma eylemlerine ve gösteriler yapmaya davet ediyoruz.
- Asgari sağlık ve sosyal hizmetleri, trafik hizmetlerini temin ederek Tunus halkını sivil itaatsizlik eylemlerine davet ediyor ve bütün sindirme girişimlerinin sorumlusu olarak en Nahda’nın milislerini işaret ediyoruz.
- Aşağıdaki görevleri yerine getirmek için bir Ulusal Selamet Cephesinin kuruluşunu ilan ediyoruz:
-    Anayasa hukuku konusunda uzmanların yardımıyla anayasanın kaleme alınmasının bitirilmesi ve referanduma sunulmasıyla görevli kitle örgütü temsilcisi kuruluşlar ve siyasi partilerin katılımıyla bir ulusal selamet konseyinin kurulması.
-    Herkesin üzerinde hemfikir olacağı bir ismin etrafında, gelecek seçimlere katılmayacak bireylerden kurulu sınırlı sayıda bakanın bulunduğu bir ulusal selamet hükümetinin kurulması. Bu hükümetin programında acil ekonomik, sosyal, politik ve can güvenliğinin sağlanması ile ilgili önlemler bulunması ve demokratik ve şeffaf seçimler için hazırlık yapması.
- Ordunun ve güvenlik güçlerinin halkın iradesine boyun eğmesini, halkın barışçı hareketlerini ve özel ve kamu mülkiyetini korumasını talep ediyoruz.
- Basın kuruluşlarının devrimin tekrar yoluna oturmasını amaçlayan halk hareketini desteklemesini talep ediyoruz. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriye sınırında çatışma: 1 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Amonyak fabrikasında patlama: 5 ölü, 20 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...