22 Şubat 2011 21:41

AB, ‘Geri Kabul’ imzalanmadan vizeyi konuşmaya yanaşmıyor

TÜRKİYE-AB müzakere süreci adeta durduğu bu dönemde, Ankara’nın başlatılmasını istediği vize müzakerelerine ilişkin zamanlama konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı.AB ülkeleri arasında, Türkiye ile vize müzakerelerinin başlatılması kararının ancak “Geri Kabul Anlaşması”nın imzalanmasından s

AB, ‘Geri Kabul’ imzalanmadan vizeyi konuşmaya yanaşmıyor
Paylaş

TÜRKİYE-AB müzakere süreci adeta durduğu bu dönemde, Ankara’nın başlatılmasını istediği vize müzakerelerine ilişkin zamanlama konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı.
AB ülkeleri arasında, Türkiye ile vize müzakerelerinin başlatılması kararının ancak “Geri Kabul Anlaşması”nın imzalanmasından sonra alınabileceği yönünde konsensüs bulunduğu belirtiliyor. Ankara’nın ise, “Geri Kabul Anlaşması” yarın AB içişleri bakanlarınca onaylanırken vize müzakereleri için yetki verileceğinin net biçimde ortaya konmasını istediği kaydediliyor.
Brüksel, Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunun hafifletilebilmesi için Türkiye üzerinden AB’ye kaçak giren üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye’ye gönderilmelerini öngören “Geri Kabul Anlaşması”nın yapılmasını şart koşmuştu. Ankara ise, “Geri Kabul Anlaşması”nı imzalamasının, vize müzakerelerinin başlamasına bağlı olduğunu kamuoyuna duyurmuş bulunuyor.
“Geri Kabul Anlaşması”na ilişkin olarak uzun bir süreden beri devam eden zor müzakerelerin uzlaşı ile sonuçlanması üzerine, anlaşmanın onay süreci başladı. Bu çerçevede, anlaşma, yarın Brüksel’de toplanacak olan AB içişleri bakanlarının gündemine girdi.
AB İçişleri Bakanları, beklendiği gibi anlaşmayı onaylarsa bu kez Avrupa Parlamentosundan yeşil ışık gerekecek. Bunun ardından anlaşma Türkiye ile Avrupa Komisyonunca imzalanacak.
Türk Hükümetinin ise, “Geri Kabul Anlaşması”nın imzalanmasının zaman alabileceği düşüncesiyle de AB Bakanları “Geri Kabul Anlaşması”nı onaylarken eş zamanlı olarak Brüksel’den Türkiye ile vize müzakerelerinin başlayacağı yönünde “Güçlü bir sinyal” mutlaka verilmesini istediği belirtiliyor.
Ankara’daki diplomatik çevrelerde çeşitli alternatiflerin bulunduğu ifade edilirken Bakanların anlaşmayı onaylarken Komisyondan bir “yetki taslağı”nı sunmasının talep edileceğini açıklayabilecekleri gibi, Komisyonun da böyle bir taslak sunma niyetini duyurabileceğine dikkat çekiliyor.
Buna karşın, AB diplomatları, söz konusu yetki taslağının, “Geri Kabul Anlaşması”nın imzalanmasından önce AB Konseyine sunulmasını beklemiyorlar.
Ankara’daki bir AB diplomatı da, “Vize konusunda Komisyon ile tamamen aynı çizgideyiz. İlk adım Türkler tarafından atılmalı. Vize ile ilgili herhangi bir değerlendirme yapılabilmesi için önce Türkiye ‘Geri Kabul Anlaşması’nı imzalamalı” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)


NYT: TÜRKİYE ÜYE OLSA AB BU KADAR SAKAR OLMAZDI
New York Times gazetesinin tanınmış Köşe Yazarı Roger Cohen, AB’nin Arap dünyasındaki gelişmelere takındığı tavrını sert dille eleştirirken “Türkiye’nin içinde olduğu bir Birlik, Arap uyanışının karşısındaki o kadar sakar olmazdı” yorumunu yaptı.
Roger Cohen “Berlusconi’nin Arap Dansçısı” başlığını kullandığı yazısında Avrupa’nın Arap dünyasındaki ayaklamalarının karşısında takındığı tavrını sert dille eleştirirken İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin, “Kuzey Afrika işlerine kişisel katkısından 17 yaşındaki Faslı bir dansçı ile iddia edilen ilişkisinden ibaret olduğu”nu öne sürdü.
Bu çerçevede Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk’un yok olan Avrupa hayaline ilişkin makalesine dikkat çeken Cohen, AB’nin Türkiye’ye karşı sürdürdüğü tutumunu şu sözler ile de eleştirdi:
“Avrupa Birliği, üyeliğinin kıtayı, Orhan Pamuk’un anlattığı dar görüşlülüğünden uzaklaşmaya yardımcı olacağı Türkiye’yi kabul ederek, kapısındaki Müslüman dünyası ile ilişkileri gözden geçirmeli. Hızlı büyüyen Türkiye’nin, hâlâ üye olmak istediğinden emin değilim. Bir kişiyi kapıda yeterince uzun bir süre tutarsanız, sonunda geri gider. Ancak Türkiye’nin içinde olduğu bir Birlik, Arap uyanışının karşısında o kadar sakar olmazdı.”

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın tavrı, tamamen ‘duygusal’

SONRAKİ HABER

Demirtaş Kürtçe konuştu Meclis TV 1 dakika kesti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...