22 Şubat 2011 21:38

Erdoğan’ın tavrı, tamamen ‘duygusal’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısındaki konuşmasının büyük bölümünü Libya’daki olaylara ayırdı. Mısır’da Mübarek’e çağrı yaparken, halkın isyanını katliam uygulamayarak bastırmaya çalışan Libya Lideri Muammer Kaddefi’ye sessiz kalması, “Erdoğan, Kaddafi’den aldığı &

Erdoğan’ın tavrı, tamamen ‘duygusal’
Paylaş

Kaddafi’ye yönelik olarak, “Halkların özgürlük taleplerini gözardı etme yanlışına düşülmemeli” biçiminde saygılı bir üslup kullanan Başbakan Erdoğan, hükümetin politikasını eleştirenler için de, “Biz ne zaman nerede beyanat vereceğimizi biliyoruz. Bilgiye sahip olmadığı halde akıl verenlerin yönlendirmesine ihtiyacımız yok” dedi. Başbakan Libya’da kendisine verilen ödülün de yönetimin değil, Ortadoğu halklarının Türkiye sevdasının tezahürü olduğunu öne sürdü.

SESSİZLİĞİNİ YATIRIMLARA BAĞLADI

Erdoğan, Libya konusunda takındığı tavrın nedenlerini açıklarken de, Türkiye’nin Libya’taki ticari yatırımlarına özel bir vurgu yaparak şöyle konuştu: “Bugün Libya’da asgari 25 bin civarında vatandaşımız, 200’ü aşkın yatırımcımız var. Türkiye hiç kimsenin keyfi için acele ve duygusallıkla, özellikle de ısmarlama beyanat veren dış politikasını gündelik gelişmelere göre belirleyen bir ülke değildir. Birilerinin peşine takılıp giden, akıntıya göre yol alan en önemlisi de gündemi belirlenen bir ülke değildir. Ne zaman nasıl nerede açıklama yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Vakti geldiğinde bu açıklamaları yaparız. Bu arada atılan bir çok da adım var. Bu konuda hiçbir bilgiye sahip olmadan, akıl verenlerin yönlendirmesine de ihtiyacımız yok. Samimi kanaatlerimizi ortaya koyarak, tarihi mesuliyetimizin bilincinde olarak, gereken mesajı tüm dünyaya veririz. Aynı zamanda Türk milletinin menfaatlerini de en üst düzeyde gözetiriz. Türkiye’nin alacağı tavır, olayların seyrini etkiliyorsa, bunun sorumluluğu ile hareket etmeliyiz. Bu konular, desteksiz atarak, fantezi yapılarak değerlendirilemez.”
 

‘KADDAFİ İLE İKİ KEZ GÖRÜŞTÜM’

Libya’da Mısır’ın Tunus’un tersine göstericilere ateş açıldığı haberleri geldiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Libya’da 25 bin Türk vatandaşımız var. Binin üzerinde vatandaşımız tahliye edildi. Bizim bir Türk vatandaşın burnunun kanaması bu çığırtkanları çok farklı hale getirir. Mısır’da da aynı hassasiyeti gösterdik ama sayı orada daha azdı. Kaddafi’yle iki kez görüştüm. Uçakları gönderdik, kulede kimse olmadığı için izin verilmedi. Yedek havaalanına da indiremedik. Uçaklarımızı geri çekme durumunda kaldık. Denizden çok daha fazla tahliye yapalım istiyoruz.”
 

BİN 83 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Bu arada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de, gazetecilerin sorularını yanıtlarken şu ana kadar Libya’da bin 83 kişinin tahliye edildiğini söyledi. (ANKARA)



TMMOB LİBYA’ DA ÇALIŞAN MİMAR VE MÜHENDİSLER İÇİN TAKİP MASASI KURDU

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Libya’da 25 binin üzerinde Türkiye vatandaşının çalışmak zorunda bırakıldığını, bu çalışanların da acilen Türkiye’ye getirilerek, devlet tarafından kazanılmış haklarının güvence alktına alınması gerektiğini ifade etti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı dün yaptığı yazılı bir açıklama ile Libya’da çalışan mimar ve mühendisler için bir takip masası kurduklarını açıkladı. Soğancı, Libya’da aralarında bine yakını mimar, mühendis ve şehir plancısı, 25 binin üzerinde Türkiye vatandaşının çalıştığını ve burada çalışanların hiçbir güvencesinin olmadığını belirtti. “Kaddafi’den ‘İnsan Hakları Ödülü’ alan Başbakan, vatandaşlarını hangi ülkeye, hangi çalışma koşullarına gönderdiğini bilmek zorundadır” diyen Soğancı, Libya’da kaç kişinin, hangi şehirde, hangi firmada çalıştığının resmi kayıtlarda bulunduğuna dikkat çekti. Hükümetin Libya’da bulunan vatandaşları bir an önce Türkiye’ye getirmesi gerektiğini kaydeden Soğancı, “Libya’dan getirilecek çalışanların kazanılmış hakları da devlet tarafından güvence altına alınmalıdır” dedi. TMMOB bünyesinde Libya’da çalışan mimar ve mühendisler için bir takip masası kurulduğunu ifade eden Soğancı, “Bu olaydan mağdur olan meslektaşlarımızın haklarının takipçisi olunacak ve gerekli hukuki destek verilecektir” dedi. Soğancı, Libya’da bulunan meslektaşlarının yakınlarına seslenerek, konuyla ilgili her türlü sorun için kendileri ile irtibata geçebileceklerini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Anket mi fişleme mi?

SONRAKİ HABER

AB, ‘Geri Kabul’ imzalanmadan vizeyi konuşmaya yanaşmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa