19 Mayıs 2011 06:06

‘Dilovası soruşturması akademik özgürlüğe de baskı’

Türkiye Biyoetik Derneği, Dilovası’nda Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve ekibinin yaptığı önemli bir toplum sağlığı sorunu olan büyüme-gelişme geriliği ile çevre kaynaklı ağır metal maruziyeti/büyüme-gelişme geriliği ilişkisi araştırmasının çalışmalarının Kocaeli Üniversitesi tarafından soruşturmaya tabi tutulmasını

‘Dilovası soruşturması akademik özgürlüğe de baskı’
Paylaş

‘ARAŞTIRMA TOPLUM YARARINADIR’

Bilimsel çalışmaların yoğunlaşacağı, emek-zaman-maddi kaynaklarının akıtılacağı alanların toplum yararı gözetilerek seçilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Söz konusu araştırma; endüstrileşmenin yoğun olduğu ve çevre koşullarının sağlığı olumsuz biçimde etkilediği bilinen Dilovası bölgesinde önemli bir toplum sağlığı sorunu üzerinedir” denildi.

İnsan bedenindeki toksik/kanserojen maddelerin izlerini ölçen bu tür araştırmaların süresinin on yıllar süreceğine dikkat çekilen açıklamada, bu gibi durumlarda sürenin tamamlanması beklenmeksizin verilerin açıklanması gerektiği ifade edildi. Bilimsel bilginin toplum yararına üretildiği ve toplum yararına kullanıldığı vurgulanan açıklamada, bu nedenle bu bilginin basın-yayın ortamlarında kullanılmasının doğru olduğunun altı çizildi. “Günümüzde yaşanan bilginin metalaşması sürecine tümüyle ters olarak, bilginin mülkiyeti topluma ait olmalıdır” denilen açıklamada, soruşturmada yer alan “Araştırma verilerini açıklayarak, halkı paniğe sevketmek” suçlamasının doğru olmadığı belirtildi.

SORUŞTURMA GEREKÇESİ BİLİMSEL DEĞİL

Açıklamada, soruşturma gerekçesinin bilimsellik ve toplum yararı ile çeliştiğine de dikkat çekildi. “Araştırması henüz tamamlanmadan kanser konusunda halkın yanlış bilgilendirilmesine neden olmak” şeklindeki soruşturma gerekçesinin bilimsellikten uzak olduğu vurgulanan açıklamada, bir bilimsel verinin yanlışlığını ispatlamak için, başka bir bilimsel verinin sunulması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, bu bilginin yanlışlığının nasıl saptandığı soruldu ve hangi referansa göre yanlış olduğunun belirtilmediği kaydedildi.

Hamzaoğlu’na uygulanan bu soruşturmanın belirtilen gerekçelerle açılmış olmasının, akademik özgürlüklere baskı olduğu vurgulanan açıklamada, bilgiyi sorgulayıcı bir yöntemle üretebilmenin yaşamsal koşulunun akademik özgürlük olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Tüm bu nedenlerle, Prof. Hamzaoğlu hakkında açılan soruşturmayı haksız, bilimsellikle bağdaşmaz ve son derece kaygı verici buluyor, bilimsel bilgi üretimi, üniversiter yapı ve dolayısıyla toplum sağlığı üzerine olumsuz etkiye sahip olacağını düşünüyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


PROF. DR. ONUR HAMZAOĞLU’NA DESTEK BÜYÜYOR

DİLOVASI’nda yaptığı araştırma sonucunda anne sütünde bile ağır metaller olduğunu belirleyen Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na dava açılmasına karşı tepkiler büyüyor.

Prof. Dr. Hamzaoğlu’nun 2-4 yıl arası hapisle cezalandırılmak istenmesine karşı akademisyen, öğrenci ve çeşitli meslek gruplarından binlerce kişi imza kampanyası düzenliyor. Başta meslekdaşları olmak üzere İnternette ‘Onurumuzusavunuşoruz.org’ adresinde başlatılan imza kampanyasına katılanların sayısı dün öğlen itibariyle 4500’ü geçti. İmza verenler arasında, Prof. Dr. Cem Terzi (Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Dr. İzge Günal (Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. Korkut Boratav (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. Tülin Öngen (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. İzzettin Önder (İstanbul Üniversitesi), Dr. Eriş Bilaloğlu (TTB Merkez Konseyi Başkanı), Çetin ERDOLU (SES MYK Genel Başkanı), Prof. Dr. M. Taner Gören (İstanbul Tabip Odası Başkanı), Prof. Dr. Beyza Üstün (Yıldız Teknik Üniversitesi-Çevre Mühendisliği), Yrd. Doç. Dr. Yasemin Özgün (Anadolu Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu (Marmara Üniversitesi), Yrd. Doç. Ata Soyer (Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Dr. Ali Osman Karababa (Ege Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Sinan Alçın, Doç. Dr. Hakan Mıhçı (Hacettepe Üniversitesi) gibi isimler de yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan Başbakana açık mektup

SONRAKİ HABER

İzmir'de aydın ve akademisyenlerden Bloka destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...