19 Mayıs 2011 03:44

Kadınlardan Başbakana açık mektup

AKP’nin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığını kapatıp yerine “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı” kurma girişimine kadınlardan tepki yağıyor. Başbakanlığa mektup gönderen 64 kadın örgütü, yıllardır süren mücadelelerini ve taleplerini dikkate almayan bu düzenlemeye karşı sokağa çıkacaklarını ilan etti.

Kadınlardan Başbakana açık mektup
Paylaş

Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisine dayanarak kabineyi yeniden yapılandırmaya hazırlanan AKP’nin yeni düzenlemesine göre 8 bakanlık kapatılarak yerine 11 icracı bakanlık kurulacak. Kapatılacak bakanlıklardan biri Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı. Hükümetin yapısında köklü değişiklikler yapmak için çıkarılan 6223 Sayılı Yetki Kanunu ile bakanlığın bir tür “Sosyal Hizmetler Bakanlığı”, KSGM’nin ise “Kadın ve Aile Genel Müdürlüğü”ne dönüştürüleceği konusunda duyumlar var.

DÜZENLEMİNİN KARŞISINDA OLACAĞIZ

Başbakanlığa bir mektup göndererek kaygılarını ileten kadınlar, “Hiçbir kadın örgütüne sorulmadan ve bu zamana kadar yürütülen mücadele hiçe sayılarak” gerçekleştirilmeye çalışılan bu düzenlemenin karşısında yer alacaklarını açıkladı. Mektupta  Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığının ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün (KSGM) kadın hareketinin yıllarca süren mücadelesi sonucunda oluşturulan, kadınların hayatın tüm alanlarına tam ve eşit katılımını sağlamakla görevli çok önemli resmi mekanizmalar olduğu ifade ediliyor.

SÜREÇ ŞEFFAF BİÇİMDE İŞLEMİYOR

Ayrıca, kadın örgütlerinin yıllardır, kadın-erkek eşitsizliği sorununu çözmeye yönelik olarak, tüm bakanlıklar ve devlet kurumları arasında koordinatör işlevi taşıyacak, icracı bir kadın bakanlığı kurulmasını talep ettiği de hatırlatılıyor. Hükümetin yapısındaki bu önemli değişikliklerin gerçekleştiği sürecin şeffaf bir biçimde işlememesi ve bilgilerin sadece duyumlarla sınırlı kalması da kadınların tepkisini çeken bir başka nokta.

Mektubun Başbakanlığa ve ilgili yerlere ulaştığını, eğer olumlu bir adım atılmazsa çeşitli eylemlerle ve kampanyalarla bu tepkilerini sokağa da taşıyacaklarını duyuran kadın örgütleri, bütün kadınları bu konuda duyarlı olmaya ve tepki göstermeye çağırıyor. (İstanbul/EVRENSEL)


İMZA VEREN KADIN ÖRGÜTLERİ

Adana Kadın Danışma Merkezi (AKDAM), Adana Kadın Kuruluşları Birliği, Adıyaman Kahta Kadın Derneği, AMARGİ, Anayasa Kadın Platformu, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu, CEDAW Türkiye Sekreteryası, Çanakkale ELDER-Kadın Danışma Merkezi, ÇEKEV İzmir Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Derneği, Çukurova Kadın Platformu-Adana, Eveksenli Çalışan Kadınlar Çalışma Grubu, Evkad Adana, Femin&art, Filmmor Kadın Kooperatifi, Haklı Kadın Platformu, İris Eşitlik Gözlem Grubu, İŞTAR, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, KADAV Kadınlarla Dayanışma Vakfı, KA.DER Genel Merkez ve Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kadıköy, Mersin ve Samsun Şubeleri, Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadın Partisi Girişimi, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, KAMER Vakfı, KAOS GL, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, Karataş Kadın Derneği-Adana, KAZETE Bağımsız Kadın Gazetesi, KEİG Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu, KEFA Kadın Emeği Çalışan Feminist Araştırmacılar, Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kozadan İpeğe Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Kooperatifi, Marmara Grubu Vakfı, Mersin Bağımsız Kadın Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Muğla Kadın Dayanışma Grubu, Muş Kadın Derneği – MUKADDER, Selis – Diyarbakır ve Ergani, Silvan Belediyesi Meya Kadın Merkezi, SODEV, Söke Kadın Sığınmaevi Derneği, S.S. Akdeniz Kadın Kültür İşletme Kooperatifleri Birliği, Şahmaran Kadın Dayanışma ve Araştırma Merkezi Derneği, TCK Kadın Platformu, Türkiye Homenet Çözüm Ortakları, Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi ve Adana Şubesi, Van Kadın Derneği (VAKAD), Van Saray Kadın Derneği, Yaka Koop, Yaşlılarla Dayanışma Derneği, Yeditepe Kadın Dayanışma Derneği.

ÖNCEKİ HABER

Blok adayı sermaye ve feodalite ile yarışıyor

SONRAKİ HABER

‘Dilovası soruşturması akademik özgürlüğe de baskı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...