18 Mayıs 2011 12:57

Blok adayı sermaye ve feodalite ile yarışıyor

Bitlis isminin, Makedonya Kralı Büyük İskender’in şehirdeki kaleyi yaptırdığı komutanlarından; Bedlis’ten geldiği biliniyor.12 Hazirandaki seçimler için Bölge’de çoğu siyasi parti seçim çalışmalarına başlasa da, seçimlerin AKP ile Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun bağımsız aday

Blok adayı sermaye ve feodalite ile yarışıyor
Paylaş
Rahmetullah Aydoğdu (*)

12 Hazirandaki seçimler için Bölge’de çoğu siyasi parti seçim çalışmalarına başlasa da, seçimlerin AKP ile Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun bağımsız adayları arasında geçeceği aşikar.

Son dönemde toplu mezarlarla gündeme gelen birçok bölge kenti gibi Bitlis de; bu kirli savaştan nasibini aldı. Bitlis’in onlarca köyü yakıldı, boşaltıldı. Binlerce insan göç ettirildi. Gazeteci Ferhat Tepe başta olmak üzere onlarca faili meçhul olay yaşandı.

Yaralı bir kent olan Bitlis yavaş yavaş yaralarını sarmaya çalışıyor. Bitlis, istatistiklere de ‘En yüksek işsizliğin olduğu yerler’ olarak yansıyor. Bitlis ‘90’lı yıllarda hayvancılığın hayli geliştiği bir kent iken köy boşaltmaları ve yayla yasakları nedeniyle hayvancılık bu kentte bitme noktasına geldi.

Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku Bitlis Adayı Hüsamettin Zenderlioğlu, siyasal mücadele hayatına 1967’de yapılan Doğu Mitinglerine katılarak başladı. Bitlis Ticaret Odası ve çeşitli sivil toplum örgütlerinde kurucu ve yöneticilik görevinde bulundu. 1993 yılında siyasal düşüncelerinden dolayı yargılandığı davadan 12 yıl 6 ay ceza aldı ve 9.5 yıl tutuklu kaldı. Bu nedenle 2008 yılına kadar resmi siyaset hayatından uzak kalmak zorunda bırakıldı.

1990’lı yıllarda SHP’den 1. sırada adayı olan Zenderlioğlu, kendi deyimiyle; “O gün kazanmıştım ama maalesef bizim evimizi bombaladılar. Sandıklara müdahaleler oldu. Karakollarda oy sandıklarına müdahale edildi.”

Bitlis’in Milletvekili sayısı 4’ten 3’e düştü. AKP’nin Bitlis adayları ekonomik zenginlikleri ile biliniyor. AKP Bitlis milletvekili aday adayları için temayül yoklaması yapmıştı. Bu temayül yoklamasında Mehmet Zeki Peker adlı müteahhit  457 oy alarak diğer rakiplerine büyük fark atmıştı. Adaylar açıklandığı zaman AKP tabanı büyük şok yaşamıştı zira ilk sıradaki aday Müteahhit Zeki Peker yerine Başbakana yakınlığı ile bilinen Vedat Demiröz, aday gösterilmişti. AKP’nin halk iradesine ne kadar önem verdiğinin anlaşılması için bir örnek teşkil eden bu durum; Bitlislileri AKP’den bir nebze soğutan faktörlerden oldu. Kentte Vedat Demiröz’ü kimse tanımıyor. Vedat Demiröz ise İstanbul adaylığı için başvurmuş ancak Başbakana yakın biri olması nedeniyle Bitlis’e kaydırılmış. Buna tepki gösteren birçok AKP’linin partilerinden desteği çektiği biliniyor.

AKP’den desteğini çekenlerin bir kısmı, Bağımsız Milletvekili Adayı Edip Safder Gaydalı’yı destekleyeceklerini dillendiriyor.

AKP’nin ikinci adayı, iki dönemdir AKP Bitlis Milletvekili olan Vahit Kiler; Onlarca mağaza ve marketin sahibi. Aynı zamanda İstanbul’daki İstanbul Sapphire’nin de sahibi.

Bitlis MHP 1. Sıra Adayı Davut Day Adilcevaz ve Ahlat ilçelerinde biraz destek görse de seçilmesi mümkün görünmüyor. CHP’nin ise Bitlis’te kayda değer bir oy almayacağı yönünde kanaatler mevcut. Bir önceki seçimde CHP’den aday olan Edip Safder Gaydalı feodal yönü ile ağır basıyor. Bitlis’te şeyh olarak bilinen bir aileden geldiği için ‘Şeyh Safder’ olarak biliniyor. Edip Safder Gaydalı’ya feodal yapıdan ve AKP küskünlerinden oy gidebilir.

Bitlis seçimlerinde bir yandan AKP’nin iş adamı adayları, bir yandan da feodal oylara talip olan isimler varken; Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku Adayı Hüsamettin Zenderlioğlu’nun ise halkçı yanının ağır basacağı görülüyor.

*mezopotamyahaber.net Genel Yayın Yönetmeni

ÖNCEKİ HABER

Hastane doktorsuz kaldı

SONRAKİ HABER

Kadınlardan Başbakana açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...