04 Ağustos 2013 20:14

İSDEMİR'de sömürünün diğer adı 'aday işçilik'

İSDEMİR fabrikasında işçiler deneme süresi (aday işçilik) adı altında 4 yıl boyunca kadrosuz ve düşük ücretle çalıştırılıyor. İSDEMİR yönetimi TİS sürecinde, 4 yıl olan deneme süresini 10 yıla çıkarmak istiyor. Böylece bütün çalışanlar düşük ücretle ve güvencesiz &cced

İSDEMİR'de sömürünün diğer adı 'aday işçilik'
Paylaş
Halil İmrek

İSDEMİR’de deneme süresindeki işçinin iş akdi feshedilebiliniyor. Aday işçi mevzuatına göre işe alınan işçi, asgari ücret, artı asgari ücretin yüzde 60’ı zamla işe başlatılıyor. Böylece ağır sanayi-metal iş kolunda çalışan işçi, İSDEMİR’in mevcut saat ücretine göre zam alamıyor. Ve düşük ücretle çalıştırılıyor. Dört yılın sonunda ancak işçi asgari ücretin iki katı ücret alabiliyor.
Deneme süresinde genç işçilerin yoğun olarak emeğinden, enerjisinden faydalanılıyor. İş güvenceleri yok, istenirse kapı dışı edilebilirler. İSDEMİR yönetimi, ücreti yüksek olan (kademesi fazla olan), emekliliğine az kalmış veya emekliliği dolmuş olanları çıkarıyor. Çünkü bu işçilerin maliyeti daha fazla ve geride düşük ücretle çalışan aday işçiler var.

ÜÇ STATÜDE İSTİHDAM VAR

A Kadro (A Personel): Yönetim kadrosunda yer alan idari ve teknik personel. Bunlar mühendis, tekniker, muhasebe, bilgi işlem, insan kaynakları ve benzeri bölümlerde çalışıyor. A kadroda çalışanlar sendikasız.
B Kadro: Bunlar mavi yakalı diye de ifade edilen işçiler. Kadrolu ve sendikalılar.
C Kadro (C personeli): Bu statüde çalışan işçiler, B kadronun aday işçileri. B kadrosuyla aynı işleri yapıyorlar. Ama saat ücretleri çok düşük kalıyor. Asgari ücretin üzerinde bir ücretle işe başlıyorlar. İkramiyeleri aldıkları maaşına endeksli olduğu için işçiler her açıdan ucuza çalıştırılmış oluyor. Bu statüde çalıştırılan işçiler, 4 yıl boyunca kadrolu olmak için canını dişine takıyorlar.

İSDEMİR’DE KADEME UYGULAMASI

İsdemir’de 1’den 18’e kadar kademe var. En yüksek ücreti 18. kademede çalışan işçiler alıyor. Her kademenin saat ücreti farklı. İşçinin yaptığı işe, bölüm ve çalışma süresine göre kademe alınıyor. Her kademenin bir saat ücreti var. Ancak C kadrosunda çalışan işçilerin saat ücreti yok ve maaşları sabit kalıyor.

C KADROSU İŞÇİLERİNİN ÜCRETİ…

Birinci yıl: Asgari ücret artı asgari ücretin yüzde 60’ı kadar zam ve ikramiye ile diğer sosyal haklar.
İkinci yıl: Asgari ücret ve asgari ücretin yüzde 80’ı kadar zam, ikramiye ve diğer sosyal haklar.  
Üçüncü yıl: Asgari ücret artı asgari ücretin yüzde 90’ zam, ikramiye ve diğer sosyal haklar.  
Dördüncü yıl: Asgari ücret, artı asgari ücretin yüzde 100’ü zam, ikramiye ve diğer sosyal haklar.  
C kadrosunda çalışan işçi ancak 4 yıldan sonra asgari ücretin iki katına çıkıyor.

DENEME SÜRESİ 4 YILDAN 10 YILA ÇIKARILMAK İSTENİYOR

İsdemir yönetimi, bu TİS’de deneme süresini 4 yıldan 10 yıla çıkarmak istiyor. Mevcut durumda işçi 4 yıl boyunca kadrolu olmak için bütün performansı ile çalışıyor. Üstelik işe giriş ücreti asgari ücret ve asgari ücretin yüzde 60 kadar fazlasını alıyor.
Deneme süresi boyunca işçi her an atılabilir. Hiçbir iş güvencesi yok. İstediğimiz niteliklere uygun değilsin denilip çıkarılabiliyor.
İSDEMİR fabrikası ağır sanayi olduğundan mevcut durumda zaten işçilerin sağlık durumları takip ediliyor. En ufak bir rahatsızlıktan dolayı doktora giden işçiden yeniden çalışabilir heyet raporu isteniyor. Mevcut durumda iş kolunun zorluğu, ağırlığı ve tehlikeli oluşundan dolayı çeşitli meslek hastalıkları baş gösteriyor. On yıldan sonra işçiler verimliliğini kaybedeceği ve sağlık durumlarında gerileme olacağı için deneme süresinin mevzuatı buna uygun olduğu için iş akdini kaybedecek. Böylece bütün çalışanlar güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırılmış olacak. İSDEMİR yönetiminin hedeflediği, sendikasız, örgütsüz, düşük ücretle ve iş güvencesi olmadan çalışma

FORMENLİK DAYATILIYOR…

İSDEMİR’de daha önce ustabaşı ve postabaşı uygulaması vardı. Her ikisi sendikalıydı. 2006 yılında ustabaşı uygulaması kaldırıldı. Postabaşı uygulaması sürüyor ve 506 postabaşı çalışıyor. Postabaşılar aynı zamanda 18. kademin ücretlerini alıyor. İSDEMİR’de yeni bir uygulama getirilmek isteniyor: Postabaşı kaldırılıp yerine formenlik konulacak. İsdemir yönetimi sendikalı olan postabaşlarını formen yapıp idari kadroya almak ve sendikasız yapmak istiyor. Bu uygulama greve çıkmanın önemli nedenlerinden biri. Formenlik uygulaması sendikayı çökertmenin önemli bir aracı olacak. Çünkü üretim içerisinde her postabaşı 5 ile 15 işçiden sorumlu ve işçinin ilk amiri. Sendika postabaşı ile aşağıda güçlü oluyor. (İskenderun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Grev hakkı gasbediliyor

SONRAKİ HABER

Hastane evimiz oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...