04 Ağustos 2013 20:34

Kürtler Rojava için ayakta

Rojava ile dayanışma amaçlı Ceylanpınar'da düzenlenecek olan "Barış nöbeti" için Viranşehir'den Ceylanpınar'a doğru yola çıkan ve içinde BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk'un da bulunduğu araç konvoyuna polis ve askerler tarafından sert müdahalede bulunuldu. 

Kürtler Rojava için ayakta
Paylaş

BDP ve DTK öncülüğünde Rojava halkıyla dayanışmak amacıyla Ceylanpınar'a yapılmak istenen yürüyüş için polisin tüm engellemelerine rağmen on bini aşkın kişi 3 Fidan Parkı'nda bir araya geldi. Viranşehir'de asker ve polisler tarafından yapılan sert müdahaleye rağmen geri dönmeyen ve aralarında BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk'un da bulunduğu kitle, Ceylanpınar girişinde BDP'liler tarafından karşılandı. Buradan 3 Fidan Parkı'na geçen kitle burada binlerce kişi tarafından YPG, PKK ile KCK bayrakları, PKK Lideri Abdullah Öcalan posterleri ve Rojava'da yaşamını yitiren YPG'lilerin fotoğrafları ile karşılandı. Alanı dolduran ve sık sık, "Bijî Serok Apo", "Bijî YPG", "Dişe diş kana kan, seninleyiz Öcalan" sloganları atan kitleye hitaben ilk olarak Aysel Tuğluk seslendi.

Polisin sert müdahalesine ve engellemelerine dikkat çeken Tuğluk, tüm bu engellemelerin Kürt halkını yolundan alıkoymaya yetmeyeceğini dile getirdi. Ceylanpınar'da çetecilerin kurşunları sonucu yaşamını yitiren yurttaşların yakınlarına başsağlığı dileyen Tuğluk, Halep'te çeteciler tarafından katledilen yurttaşları andı. Özgür demokratik Rojava'nın inşasına kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Tuğluk, "Devrimi yaratmak kadar korumak da önemlidir. Rojava devrimini kırmak, Kürtlerin statü kazanmasını istemeyenler var. Rojava halkı 'Yaşam olacaksa özgür olsun' diyerek direniyor. Halkımız kimsenin toprağını gasp etmedi. Demokratik hakların istiyor" diye konuştu.

Daha sonra platforma çıkarak Rojava halkının direnişini selamlayan Selahattin Demirtaş ise parti binası önünde gerekli açıklamayı yapacaklarını kaydederek, platformdan indi. Ardında on bini kişi parktan BDP İlçe Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti. Parkın hemen çıkışında ise çok sayıda TOMA, akrep tipi zırhlı araç ve yüzlerce çevik kuvvet polisi kitlenin önünü kesildi. Polisler valiliğin kararını gerekçe göstererek yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti. Kitlenin yürüyüşüne izin vermeyen polis, gaz bombaları ve tazyikli su ile on binlere müdahale etti. Polisin müdahalesine taş ve molotoflarla karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışmalar devam ediyor. 

VİRANŞEHİR'DEKİ MÜDAHALEDE 6 KİŞİ YARALANDI, BİRİNİN DURUMU AĞIR

"Barış nöbeti" için Viranşehir'den Ceylanpınar'a giden konvoya yönelik polisin sert müdahalesinde yüzüne gaz bombası fişeği isabet eden ve durumu ağır olan Aylan isimli kadın Urfa Mehmet Akif İnan Hastanesi'ne kaldırıldı.  Viranşehir'deki müdahalede toplam 6 kişi yaralandı. (Urfa/DİHA)


Hakkari’de tekstil işçisi kadınlar ördükleri kıyafetleri, Rojavalılara gönderdi.

Hakkari’de bir tekstil firmasında çalışan 150 kadın, hem maaşlarının bir kısmını Rojava’ya yardım için ayırdı hem de kendi elleri ile yaptıkları kıyafetleri Rojavalılara iletilmek üzere Hakkari Belediyesine teslim etti.

Firma önünde toplanıp belediyeye kadar yürüyen kadın işçiler adına konuşan Emine Sevmiş “Bizler kadınlar olarak bu katliamlara sessiz kalmayacağız. Harçlıklarımızdan biriktirdiklerimizi ve ellerimizle yaptığımız kıyafetleri kardeşlerimize gönderiyoruz. Rojava direnişini selamlıyoruz” dedi.

Kadınlar yaptıkları açıklamanın ardından araların topladıkları bin 500 TL’yi ve kıyafetleri Hakkari Belediye Başkan Fadıl Bedirhanoğlu’na teslim etti. (HAKKARİ)



EL NUSRA VAHŞETİ BÖLGE’Yİ SOKAĞA DÖKTÜ

El Nusra Cephesi’nin haftalardır Rojava’ya dönük saldırıları geçtiğimiz günlerde Halep yakınlarında 70’ten fazla sivilin katledilmesiyle devam ederken saldırılara tepkiler de yükseliyor. Önceki gün PKK’nin de Türkiye, İran, Irak ve Suriye Kürtlerine Rojava için mücadele çağrısı yapmasının ardından Bölge illerinde halk sokaklara çıktı. Bazı kentlerde eylemlere polis müdahale ederken, Rojava için yardım kampanyaları da yoğunlaşıyor.

VARTO’DA BİNLER YÜRÜDÜ

Muş’un Varto ilçesinde ‘Bîjî Serhildana Rojava’ sloganlarıyla Belediye İşhanı önüne yürüyen binlerce kişiye seslenen BDP Muş Milletvekilli Demir Çelik, “Din adına, İslamiyet adına Rojava’da zalimler katliam üstüne katliam, soykırım üstüne soykırım yaşatmak istiyorlar. Bu çabaları boşunadır. Rojava Kürdistanının özerk yönetimi Bakur’da da, Başur’da da, Rojhilat’ta da gerçek olacak” dedi.

POLİS VEKİLE DE SALDIRDI

Van’da Rojava’daki el Nusra katliamını kınamak için bir araya gelenlere plastik mermi, tazyikli su ve gaz bombası ile saldıran polis, DİHA muhabirini yaraladı, Belediye Bakanı Bekir Kaya’yı da darpetti. Beşyol’a yürümek için Mavi Plaza önünde bir araya gelen ve aralarında BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu çok sayıda kişinin yürüyüşüne polislerce izin verilmedi. 2 saat süren görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine milletvekili ve belediye başkanlarının bulunduğu grup polislerin yolu açması için ilerlerken polis tazyikli su, plastik mermi ve gaz bombaları ile saldırdı. Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ve BDP Van İl Örgütü Figen Yaşar polis tarafında darp edildi. DİHA muhabiri Erdoğan Altan da polisin saldırısına maruz kaldı.

SİLVAN’DA GECE BOYU ÇATIŞMA

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde, Rojava’da yaşanan katliamı kınamak amacıyla düzenlenen meşaleli yürüyüşe de polis tazyikli su ve gaz bombasıyla saldırdı. Gençlerin de taşlar ve molotof kokteylleriyle karşılık vermesi üzerine çıkan çatışma gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.


PKK’DEN ROJAVA ÇAĞRISI

ROJAVA’da Kürtlere yönelik saldırılara ve Halep yakınlarında 70 sivil Kürdün katledilmesine ilişkin bir açıklama yapan PKK Yürütme Komitesi, ‘her yeri bir mücadele, serhildan ve isyan alanına çevirme’ çağrısı yaptı.

ANF’nin haberine göre Rojava devriminin Rojava’yla sınırlı kalmayacağı ve yayılacağı endişesi taşıyan güçlerin parayla devşirdikleri çetelerle Kürtleri katlettiği dile getirilen açıklamada, “Halkımızın büyük bir katliamla karşı karşıya olması zorunlu bir seferberliği, olağanüstü bir duyarlılık ve uluslararası dayanışma görevini gerekli kılmaktadır. Devrimin ve devrimi yapan halkın uluslararası kuşatma altında olması en üst düzeyde bir seferberlik ruhunu gerektiriyor. Bu görev sadece dört parçada bulunan Kürtlerin görevi olmadığı, aynı zamanda İran, Suriye, Irak ve Türkiye halklarının da enternasyonalist bir görevi olduğu bilinmek durumundadır. Rojava devrimini tasfiye edip kendi kokuşmuş düzenlerini yeniden inşa etmek isteyen bazı bölge güçleri ve onlarla işbirliği içinde olan çetelerin, halkımıza karşı işledikleri cinayet ve gerçekleştirdikleri katliamın hesabını sormak için Rojava halkının yanında olmak en büyük yurtseverlik görevidir. Kürt çocuklarına, başları gövdelerinden kesilen Kürt kadınlarının, vahşice boğazlanan erkeklerin hesabını sormak için bulunduğunuz her yeri bir mücadele, serhildan ve isyan alanına çevirmek de olmaz olmaz bir yurtseverlik görevidir” denildi. (HABER MERKEZİ)


BARZANİ İLE ULUSAL KONGREYE ELEŞTİRİ VE ÇAĞRI

BARZANİ’nin Rojava sınırını kapalı tutmasına Süleymani’yeden tepki geldi. Federal Kürdistan’da bir araya gelern siyasi parti temsilcisi, din adamı, aydın ve akademisyenler adına konuşan Melle Nadir, “Rojava’daki kardeşlerimizin yardıma ihtiyacı varken bu tarafta sınırın kapalı olması kabul edilemez. Sınır açılmalı”dedi. Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi’ne de seslenen Mele Nadir “Kürtlere dönük vicdansızlığa karşı bir tavır alınmayacaksa ulusal kongrenin de hiçbir anlamı yok” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP’de Vali Mutlu gerginliği

SONRAKİ HABER

‘Yaşananlar insanlık dışı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...