04 Ağustos 2013 12:33

Deprem olunca AVM’ye mi sığınalım?

Olası depremde sığınacak yer kalmıyor. AKP’li belediye, afet durumlarında sahra hastanesi ve barınma yeri olarak planlanan araziye AVM dikiyor.Sancaktepe’de deprem ve doğal felaketlerde sahra hastanesi olarak kullanılacak alan, AVM yapılmak üzere satışa çıkarıldı. İl Sağlık Müdürlüğü Afet planlarında “Olası deprem ve do

Deprem olunca AVM’ye mi sığınalım?
Paylaş
Şener Doğan / Erkan Kurç

Sancaktepe’de deprem ve doğal felaketlerde sahra hastanesi olarak kullanılacak alan, AVM yapılmak üzere satışa çıkarıldı. İl Sağlık Müdürlüğü Afet planlarında “Olası deprem ve doğal felaketlerde toplanma, barınma yeri ve sahra hastanesi” olarak görünen arazinin ihalesi salı günü gerçekleştirilecek. Kentsel dönüşüm projelerini ‘Afet riski taşıyan alanları yenilenmesi’ olarak propaganda eden AKP, deprem gibi bir felakette kullanılabilecek alana ise AVM dikiyor.

BAŞKA YER GÖSTERİLMEDİ

Veysel Karani ve Akpınar Mahallesi’nde bulunan 50 dönümlük alan AKP’li Belediye tarafından imara açılırken, doğal afet durumlarında sığınak ve hastane olarak kullanılacak başka bir alan ise gösterilmedi. İmara açılan alan, İstanbul’un oksijen kaynaklarından biri olan  Aydos Ormanlarının ve İstanbul’un su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Ömerli barajının dinlendirme göletlerinden birinin hemen yakınında yer alıyor. Bölge aynı zamanda, iki büyük mahallenin ortasında bulunuyor. 20 bin nüfuslu Veysel Karani Mahallesi ve 20 bin nüfuslu Akpınar Mahallesi.

DAVA AÇILIYOR

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sancaktepe CHP Meclis Üyesi Özgen Nama, dava açacakları bilgisini verdi. İstanbul’da deprem ve sığınma alanlarının birçoğunun iptal edilerek imara açıldığını ifade eden Nama, “Olası bir afette insanlar barınacak ve sağlık hizmeti alacakları yer bulamayacak” dedi.

İSTANBUL DEPREM BÖLGESİ

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Yakası Şube Sekreteri Şahin Tanrıverdi ise, “İstanbul deprem açısından Türkiye’nin en riskli bölgesi. 15 milyona yaklaşan nüfusuyla olası bir depremde ölü ve yaralı sayısı yüz binleri bulabilir. Deprem öncesi gerekli tüm önlemler alınarak, oluşacak kayıplar minimuma indirilmeli, hem de deprem sonrası  yaralılara müdahale ve barınma için gerekli yapılar tahsis edilmeli” dedi. Söz konusu bölgenin de, İstanbul Afet Koordinasyon merkezi tarafından sahra hastanesi arazisi olarak görüldüğünü ifade ederek, “Ama bugün konut yapımı için imar değişikliği yapılıyor. Olası İstanbul depremi sonrası nüfusun yoğunluğu da düşünüldüğünde, bu günden tüm yaralılara müdahaleyi gerçekleştirebilecek alanlar tahsis etmek gerekiyor” diye konuştu.


KÂR İÇİN GEZEGENİMİZİ BİLE YOK EDEBİLİRLER

Cemal Gülmez (EMEP Sancaktepe İlçe Başkanı): Sancaktepe Belediyesinin kamuya ait yerleri satması hiç şaşırtıcı değil. AKP, her şeyi para gözüyle görüyor. 3. köprüde, Haliç’te, Galata’da, Haydarpaşa’da ve her yerde bu böyle. İstanbul’u beton yığını haline getirdiler. Kâr için gezegenimizi bile yok edebilirler.

KAMU YARARI YOK

Ayten Durmuş (CHP Sancaktepe İlçe Başkanı): Belediyenin Sancaktepe’de kamu arazilerini savurgan bir biçimde satma eğilimi var. Kaldı ki, burası olası bir depremde sığınma ve toplanma yeri olarak öngörüldüğü halde bugün yüksek yoğunluklu konut ve ticaret lejantına alınarak satılıyor. Satışa sunulan araziyle ilgili kamu adına hiçbir yarar görmüyoruz. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler korkarak işe gitmek istemiyor

SONRAKİ HABER

Kedilerden sen anlarsın konuş onlarla!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...