03 Ağustos 2013 19:38

İşçiler korkarak işe gitmek istemiyor

Erzin’de yaklaşık 250 İSDEMİR işçisi oturuyor. Grevdeki işçilerin toplandıkları kahveye gidiyoruz. Gazetemizin işçilerin grevini yazacağını duyan işçiler gelmiş toplantıya. Yaklaşık otuz işçi var. İşçiler fabrikadaki işleyişten, yaşadıkları sorunlara kadar her şeyi anlatacaklarını söylüyorlar. Ama isim yazmama

İşçiler korkarak işe gitmek istemiyor
Paylaş
Halil İmrek

İşçiler İSDEMİR’de son bir buçuk yılda 600 işçinin işini kaybettiğini belirterek; “Mezun olduğu okula göre, performans ölçümüne göre, hastalığına, yaşına göre işçiler seçilip kapı dışı edildi. İçeri girerken aranıyoruz, en kötüsü de bugün işten atıldığımız söylenecek mi korkusu. Koruma geliyor, yoklama çekiyor. Bir işçi iş kartını bir gün unuttuğunu sicil numarasını söylemesine rağmen, kaydı bulunmasına ve kendisini tanımalarına rağmen bir sürü sorun yaşıyor. Askeri kampa mı gidiyoruz, fabrikaya çalışmaya mı?​” diyorlar.

İŞ GÜVENCESİ OLMADAN ÜCRETİN PEK ANLAMI YOK

Bir işçi 19 yıldır çalıştığını ve emekliliğine 6 yılının kaldığını ama emekliliği dolana kadar çalışmasının hiçbir garantisi olmadığını söylüyor. İşçilerin en çok vurguladığı iş güvencesi “İş garantisi olmadan ücretlerin fazla olmasının ne gibi bir anlamı var” diye soruyorlar.
İSDEMİR’de sosyal haklar ve ikramiye maaşa bindiriliyor. Böylece maaş yüksek gösteriliyor. Bunun da İSDEMİR fabrikasının işçilerin ücretlerini aşağı çekmek için bilerek hazırlanmış bir tuzak olduğunu söylüyorlar.
İSDEMİR’de bir de çok fazla mesaiye kalınıyor. Bir işçi “Ayda 15-20 gün mesaiye kal, ikramiyeyi ekle, sosyal hakları ekle 3 bin lira maaş al ve bu yüksek ücret olsun. Gece gündüz metal sektöründe gazın, ateşin içinde çalış ve aldığın ücret yoksulluk sınırında bir ücret olsun bunun neresi fazla” diye soruyor.
İşçilerin dikkat çektiği diğer bir konu kendilerine üvey evlat muamelesi yapılması. ERDEMİR ile aynı işi yaptıklarını ve ERDEMİR’in üzerinde üretim gerçekleştirdiklerini ama onların gerisinde ücret aldıklarını söylüyorlar.

ERZİN HALKININ DESTEĞİNİ BEKLİYORLAR

Erzin halkının desteğini sorduğumuz grevci işçiler, ‘Destek veren de var, vermeyen de’ şeklinde açıklıyorlar. Ama Erzinli işçiler, esnaf ve halkın diğer yerlere göre az destek verdiğini düşünüyor ve Erzin esnafına ve halkına destek çağrısı yapıyorlar.
İSDEMİR fabrikasının 2013 yılı için hedeflediği üretimi temmuz ayında tamamladığına dikkat çeken işçiler, aşırı üretim, aşırı kâr var deseler inanacaklarını ama fabrikanın zarar ettiği masalı ile kimsenin uyutulamayacağını hatırlatıyorlar. İSDEMİR’in bir süre elindeki stokları eritmek isteyebileceğini belirten işçiler, “Bu sürede de bizim direncimizi kırmayı hedeflemiş olabilirler. Ama İSDEMİR işçisi kararlı, tecrübeli ve grev ne kadar sürse de yılmaz, direnir” diyorlar. Ücretlerinin öğretmenle, profesörle karşılaştırılmasını yanlış bulan işçiler, üç gazın içinde çalıştıklarını, konventer gaz ile yüksek fırın gazının renksiz ve kokusuz olduğunu hissetmeden insanı zehirleyebileceğini söylüyorlar.

YASALAR PATRONDAN YANA

İşçiler, Türkiye’de ücretlerin çok düşük olduğunu özellikle asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ve yükseltilmesi gerektiğini ama çelik sektöründe asgari ücretle çalışmanın yasaklanmasını istiyorlar.
Hükümetin çıkardığı yasaların hep patronlardan yana olduğunu anlatan işçiler, “Güya sendika anayasal hak, hatta çıkardıkları yasayla iki sendikaya üye olunabilecekmiş. Bir sendikaya üye olanı kapı dışı ediyorlar. Biri sendikaya üye olunca işten çıkarıyorlar. Sendikalı olmak bu kadar zor olursa sendikalı yerlerle de böyle uğraşırlar” diyorlar.


İŞ KAZALARI DIŞARI YANSITILMIYOR

İş kazası olduğunda büyük hastanelere götürüldüklerini ve başmühendislerin kendilerini arayıp ‘rapor alma’ dediklerini anlatan İSDEMİR işçileri alınan raporların sosyal güvenlik kurumuna verildiği ve müfettişler geldiği için kimsenin kaza raporu almasını istemediklerini belirtiyorlar. İSDEMİR’de teknik emniyetin, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin diğer yerlere göre daha fazla olduğunu ama olan iş kazalarının ise ört bas edildiğini dışarıya yansıtılmadığını vurguluyorlar.
Bir de işçilerin işten atılma korkusundan dolayı yıllık izinlerde tedavi olduklarını, sağlık sorunlarını bu zamanda çözdüklerini öğreniyoruz. Birçok işçi yıllık izninde ameliyat olmuş. İşyeri öğrense sağlık durumunun iyi olmadığını düşünüp işten atacakları korkusu egemen olmuş.


BİLET PARASI TİS’TEN SONRA

İSDEMİR işçilerine halktan ve esnaftan destek gelmeye devam ediyor. Payas’ta bir otobüs şirketinin şubesi grevde olan İSDEMİR işçileri ile dayanışma amacı ile grev bitene kadar işçilerden bilet ücreti almama kararı aldı.
Bir otobüs firmasının bilet şubesi olan Ayhan Taşkın da dükkanına destek pankartını asanlardan. Taşkın, grevdeki işçileri ile dayanışmak için firmalarında seyahat eden işçilerden bilet ücreti almadıklarını belirtiyor. İşçilerin seyahati için firmanın kendilerine verdikleri kontenjanları da işçiler için kullandıklarını dile getiren Taşkın, “Şimdi grev var ve bizle seyahat eden işçilerden ücret almıyoruz. Sözleşme bitince ödersiniz diyoruz. Amacımız işçilerle dayanışmak. Sözleşmeden sonra para da beklemiyoruz. İşçi arkadaşlara bırakıyoruz” dedi. Taşkın, işçilerin iş güvencesi ve  yaşanacak ücret için grevde olduğunu ve kendilerini desteklediklerini vurguluyor. (Erzin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rojava’ya olan düşmanlığın bedelini Ceylanpınar ödüyor

SONRAKİ HABER

Deprem olunca AVM’ye mi sığınalım?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...