03 Ağustos 2013 17:58

Bildik ama acayip

FRANSIZ Yönetmen Leos Carax, yeni filmi Kutsal Motorlar ile içeriği komedi olan tuhaf sürrealist bir destana imza atmış. Kutsal Motorlar, aynı anda hem sarmalayıcı hem de yabancılaştırıcı bir atmosfer yaratıyor. Seyirci, sürekli olay örgüsünü unutmaya ve mantıksızlığın ılık denizinde yüzmeye teşvik ediliyor. Daha sonra da ilgisi

Bildik ama  acayip
Paylaş
Zeynep Gizem Şenel

Oscar adlı bir adamın gün boyunca randevudan randevuya koşuşunu izlediğimiz filmde, ana karakter, bir yeraltı organizasyonunca görevlendirilen gizemli bir iş adamı. Önce yaşlı bir kadın kılığına girip dileniyor, sonra bir akrobat kılığında giriyor. En son da Merde kılığına girip ünlü bir model olan Eva Mendez’i kaçırıyor.
Carax’ın stilinde, Jean Cocteau, Jean-Luc Godard, Jacques Demy, Lewis Carroll, Fritz Lang ve David Lynch gibi isimlerin etkisini görmek mümkün. Kılıktan kılığa şekilden şekle giren Oscar’ın halleri  gülünç, acayip birer şov, hayatlarımızdaki mantık ve gelişim, istikrar ve kimlik arayışına dair hicivsel bir yorum olarak görülebilir. Ya da tam tersi, kimlik zincirlerinden kurtulma çabası da olabilir. Yine de absürt atmosfer ve rüyavari mantıksızlık, tutkulu ve ciddi planlara bambaşka bir güç kazandırıyor. Gerçekçi sahnelerin daha rahatsız edici ve dokunaklı olmasının temel nedeni, birden ortaya çıkmaları ve filmin geneline yayılan mantıksızlık dalgası içinde seyirciye tutunacak bir dal veriyor olması.

FRANJU’NUN SİNEMASINA ATIF

Filmde, Denis Lavant’ın usta oyunculuğunun yanı sıra, Babadan Oğula ile her rolün hakkını verebileceğini ispat eden Eva Mendez’in performansı da görülmeye değer. Carax, süper model karakterini aslında Kate Moss’u düşünerek şekillendirmişti. Kylie Minoque’nun oynadığı eski aşık rolü de önce gerçek hayatta Carax’ın sevgilisi olan Juliette Binoche’a tekif edilmişti. Şoför Celine’i oynayan Edith Scob, George FranJu’nun korku filmi Çehresiz Gözler (1960) filminde başroldeydi. Franju’nun sineması, Kutsal Motorlar’da birkaç kez anılıyor. Celine’in filmin sonunda taktığı maske ve oyuncu seçiminin kendisi de bu filme yapılan birer atıf.

ESRARENGİZ BİR YAPIM

Kutsal Motorlar, çoklu kişilik bozukluğundan muzdarip hasta bir ruhun trajikomik çözülüşü olarak nitelendirilebilir. Yine de acayip, muhteşem, zengin, yabancı, değişken ve komik halleri bu yarı-deliliği izlenir kılıyor. Filmin oldukça deneysel ve karmaşık oluşu seyirciyi yorabilir. Ancak, yönetmenin hayli parlak dehası, dikkatli izleyicilerin gözünden kaçmayacaktır.
Kutsal Motorlar, bizleri başka bir dünyadan fırlamış gibi görünen ürkünç Paris manzaraları eşliğinde kaybolmaya çağıran esrarengiz bir yapım. Etkisini görmek için en az 24 saat beklemek gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Sultan 50. Altın Portakal’ın jüri başkanı

SONRAKİ HABER

Hem süpürüyorlar hem kulakların pasını siliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...