03 Ağustos 2013 12:56

Temmuz ayında 120 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre, Temmuz ayında 120 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.Ölümlerin büyük bir bölümü TOKİ inşaatlarında meydana geldi. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında TOKİ'nin yaptığı inşaatlarda 41 işçi can verdi. İSİG'in rapo

Temmuz ayında 120 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi
Paylaş

Ölümlerin büyük bir bölümü TOKİ inşaatlarında meydana geldi. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında TOKİ'nin yaptığı inşaatlarda 41 işçi can verdi. İSİG'in raporuna göre, ucuz tarımsal emek ihtiyacı ve mülksüzleştirme politikaları sonucu 22 tarım işçisi yaşamını yitirirken, fabrika ve organize sanayi bölgelerinde 22 metal işçisi hayata veda etti. Taşımacılık sektöründe ise 10 işçi, yaşamını yitirdi.

120 işçiden, 113'ü erkek, 7'si kadın işçi. 8'i ise çocuk işçi. En fazla iş cinayeti İstanbul'da meydana geldi. İstanbul'u 9 işçi ile İzmir, 5 işçi ile Antalya takip etti.

İSİG, raporunda Çalışma Bakanlığı'nın yayınladığı Temmuz ayı sendikalı işçi istatistiklerine de tepki gösterdi. 11,5 milyon işçinin sadece yaklaşık 1 milyonun sendikalı olduğuna dikkat çeken İSİG, "Ancak işçilerin bir kısmı sermaye ve devlet yanlısı sendikalara üye yapılmış ya da zorla yaptırılmış durumda. Örneğin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bizzat örgütlediği, basın yayın alanına dönük bir AKP projesi olan Hak-İş'e bağlı Medya-İş Sendikası, Türkiye Gazeteciler Sendikası'na saldırı süreci ile beraber örgütlendirildi. Buna karşın Dev Sağlık-İş, Sosyal-İş, Gıda-İş, Enerji-Sen ve Deri-İş'e bağlı binlerce taşeron işçinin üyeliği yok sayıldı. Yine örgütlü olmak için sadece sendika üyesi olmak yetmiyor bir de toplu sözleşme ve grev hakkınızın olması gerekiyor" dedi.

DEVLET KAYIT TUTMUYOR

SGK'nın 2012 yılı iş kazası ve meslek hastalığı istatistiklerinin açıklandığını hatırlatan İSİG, şunları kaydetti: "Bilgilere göre 745 işçi can verdi. 2011 yılı istatistiklerinde ise hayatını kaybeden işçi sayısı bin 710 olarak belirtilmişti. Yani SGK'ya göre işçi ölümlerinde yüzde 56'lık bir azalma meydana geldi. Bu durum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı (ÇSGB) Faruk Çelik ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer'in bahsettiği 'iş güvenliği kültürünü' yaygınlaştırmanın bir sonucu mu? Yoksa devletin sosyal güvenlik sisteminin bir parçası olan istatistikleri bile tutamadığının bir göstergesi mi?" (İSTANBUL)


SANAYİ SİTESİNDE PATLAMA: 3 AĞIR YARALI

Viranşehir'deki sanayi sitesinde LPG tankı monte eden bir iş yerinde meydana gelen patlamada 3 işçi ağır yaralandı.

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde bulunan sanayi sitesinde sabah saatlerinde patlama meydana geldi. LPG tankı monte eden bir işyerinde tank değişim esnasında çıkan kıvılcım sonucu yaşandığı tahmin edilen patlamada Mehmet Ali Elpe (19), Servan Akın (13) ve İbrahim Halil Baytimur adli işçiler ağır yaralandı. Patlama sonucu işyerinde çıkan yangın ise, Viranşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Patlamanın meydana geldiği işyerinde bulunan onlarca LPG tankının patlamaması ise, olası bir faciayı önledi.

Vücutları ağır bir şekilde yanan yaralılar, Viranşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardında 3 yaralı ambulanslarla Urfa 500 Yataklı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. (URFA)

ÖNCEKİ HABER

Komuta kademesi tümden değişti

SONRAKİ HABER

Bağımlılık kliniği kapatılmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...