03 Ağustos 2013 19:34

Komuta kademesi tümden değişti

Günlerdir merakla beklenen Yüksek Askeri Şura sonuçlandı. Tüm kuvvet komutanları emekli edilirken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması beklenen ancak Ergenekon davasında adı geçtiği için hükümetin sıcak bakmadığı Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu da emekli edilenler arasındaGenelkurmay Başkanlığından YAŞ sonu&c

Komuta kademesi  tümden değişti
Paylaş

Genelkurmay Başkanlığından YAŞ sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada 30 Ağustos 2013’ten geçerli olmak üzere, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev sürelerinin ise bir yıl uzatıldığı belirtildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Korgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Servet Yörük getirildi.

GÜL ONAYLADI

Yüksek Askeri Şura, üç gün süren 2013 Ağustos dönemi çalışmalarını, dün tamamladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çankaya Köşkü’ne çıkarak, kararları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sundu. Daha önce YAŞ kararları, Cumhurbaşkanı’nın onayına teamüller gereği sunuluyordu.
Resmi Gazete’de çarşamba günü yayımlanan 6496 sayılı yasanın 24. maddesi ile 1612 sayılı Yüksek Askeri Şura’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 5. maddesine, ‘Yüksek Askeri Şura kararları Cumhurbaşkanının onayı ile tekemmül eder’ fıkrası eklendi. Böylece Gül’ün onayı ile YAŞ kararları, tamamlanmış oldu. YAŞ’ta terfi ve emeklilik kararları ile TSK’da yapılan atamaların da çerçevesi çizilmiş oldu. TSK’nın komuta kademesine yapılan atamalar, Cumhurbaşkanlığı tarafından duyuruldu.

YAŞ ÜYESİ TUTUKLU GENERAL KALMADI

Toplantıda 20’si farklı davalarda yargılanan 105 general ve amiralin dosyası da değerlendirildi. YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ile Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklu olmaları nedeniyle bu yıl toplantıya katılamadı. Şurada, Balanlı ile Taşdeler’in emekliliğe sevkedilmeleri yönünde karar alındı. Böylece TSK’da tutuklu olarak yargılanan orgeneral kalmadı.

KUVVET KOMUTANLARI EMEKLİ OLDU

Toplantı sonucunda Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu da emekli oldu. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ise sadece YAŞ üyesi olarak görev yapacak.

ÖZEL 2015’E KADAR GÖREVDE

Bu yıl kara, deniz ve hava kuvvetlerinin yanısıra jandarma komutanları da değişti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise 2015 Ağustos’una kadar görevine devam edecek. Balyoz ve casusluk davasıyla gündemde olan hava kuvvetlerinde, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk orgeneralliğe terfi etti. Öztürk 30 Ağustos itibariyle Hava Kuvvetleri Komutanı olacak.

İSTİFA EDEN KOMUTANIN YERİNE BOSTANOĞLU

Donanma Komutanı Oramiral Güner’in bu yılın ilk ayındaki sürpriz istifası nedeniyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Şura öncesi sıkıntı yaşanmıştı. Donanma Komutanvekili Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu oramiralliğe terfi etti. Koramiral rütbesinde iken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Bostanoğlu, kuvvet komutanı olarak 30 Ağustos tarihinden itibaren görevine oramiral rütbesiyle devam edecek.
Jandarma Genel Komutanlığı’na ise Orgeneral Servet Yörük getirildi. Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.
Orgeneralliğe terfi eden Salih Zeki Çolak EDOK Komutanı oldu. Orgeneral Yalçın Ataman Harp Akademileri, Orgeneral Ahmet Turmuş 1. Ordu Komutanı, Orgeneralliğe terfi ettirilen Yaşar Güler Genelkurmay 2. Başkanı, orgeneralliğe terfi eden Ümit Dündar da 3. Ordu Komutanı oldu. Suriye sınırındaki gelişmeler nedeniyle ikinci ordu komutanı ise değişmedi.


43 GENERAL EMEKLİ OLDU

Genelkurmay Başkanlığı, kararlarla ilgili açıklamada, YAŞ Ağustos ayı olağan toplantısında, TSK’da görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarının karara bağlandığı belirtildi. 30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 34 general ve amiralin bir üst rütbeye, 50 albayın ise general ve amiralliğe yükseltildiği belirtilen açıklamada 33 general ve amiralin görev sürelerinin ise bir yıl uzatıldığı belirtildi. Açıklaamda, “Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren emekli olacaklardır” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şenyurt Sınır Kapısı'nda insan zinciri

SONRAKİ HABER

Temmuz ayında 120 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...