02 Ağustos 2013 21:44

Tarihin peşkeşine yasal kılıf

İSTANBUL Milletvekili Levent Tüzel’in Şifa Üniversitesine kiraya verilen De Jongh Köşkü’yle ilgili Bakan Faruk Çelik tarafından cevaplanmak üzere verdiği soru önergesine cevap geldi.Buca Heykel’de bulunan, iki yüzyıllık geçmişi olan De Jongh Köşkü şubat ayı içerisinde Şifa Üniversitesine ayl

Tarihin peşkeşine yasal kılıf
Paylaş
Metehan Ud

Buca Heykel’de bulunan, iki yüzyıllık geçmişi olan De Jongh Köşkü şubat ayı içerisinde Şifa Üniversitesine aylık 30 bin TL karşılığında kiraya verildi. Sit alanı olan tarihi yapı önce İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak sonra da Buca Belediyesi tarafından engelli merkezi, yaşlı bakımevi ve ilçe kütüphanesi olarak kullanılmak için istenmiş ancak köşkün mülki ve idari sahibi olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kabul edilmemişti.  
Köşkün, hükümete yakınlığı ile bilinen Şifa Üniversitesine kiraya verilmesi Buca halkını ayağa kaldırmıştı.

KAMUYA YASAL ENGEL

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e soru önergesi vererek köşkün neden kamusal ihtiyaç için kullanılmadığını sormuştu. Çelik tarafından gönderilen cevapta, köşkün SSK Emlak Yönetmeliğinin Doğrudan Kiraya Verme Usulünü içeren 28. Maddesi doğrultusunda ancak kira bedeli karşılığında verilebileceği belirtildi.

CEVAPSIZ SORULAR

Bakan, Tüzel’in, “Okulun, göğüs hastanesi veya sosyal tesis olarak değerlendirilmesi daha uygun iken Şifa Hastanesine kiralanmasında ne gibi bir kamusal çıkar gözetilmiştir, eski bir Rum okulu olan tarihi binanın özel üniversiteye kiralanmasının şehirlerin kimliklerinin asimile edilmesi ile bağlantısı var mıdır, Şifa Üniversitesinin Hükümetiniz ile bir yakınlığı var mıdır” sorularına cevap verilmedi.

‘KAMUYA DEVREDİLMELİ’

Soru önergesine verilen cevapla ilgili görüşlerini aldığımız Tüzel, “Bu cevapta görüldüğü gibi kamu malları özel şirketlere peşkeş çekiliyor ve bu yapılırken yasal mevzuat kılıf olarak kullanılıyor. Okul hastane ve benzeri kamu ihtiyaçları ortadayken bu binanın özel şirketlere kiralanması hükümetin zihniyetini bir kez daha ortaya çıkarıyor.  Bu ve benzeri yerler kamunun ihtiyaçları gözetilerek bir an önce halka açılmalıdır” dedi.  Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı da “Sayın Bakan Faruk Çelik imzasıyla yapılan açıklamalar bizim ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir. Bizim istemlerimize karşılık vermeyen iktidar, eğer istenilmesi halinde bizden de bir kira bedeli alarak, alanı belediyeye verebilirdi. Bunun takdirini Buca halkına bırakıyorum” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kireçlik için kulaç attı

SONRAKİ HABER

Hacettepe Üniversitesinde gizli ağaç kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa