02 Ağustos 2013 20:50

Mısır’da işçi grevleri yayılıyor

MISIR’da tekstil endüstrisinde yayılan grev sırasında yaşanan zorluklar, ordunun Mursi’nin ayak izlerini takip ettiğini açıkça ortaya koydu.Yeni hükümet bir aydan kısa süredir iktidarda olmasına rağmen işçi direnişleri devam ediyor. Çünkü yeni hükümetle birlikte, temelini daha çok Müsl&uu

Mısır’da işçi grevleri yayılıyor
Paylaş

Yeni hükümet bir aydan kısa süredir iktidarda olmasına rağmen işçi direnişleri devam ediyor. Çünkü yeni hükümetle birlikte, temelini daha çok Müslüman Kardeşler yönetiminin oluşturduğu ve geçtiğimiz senelerde binlerce işçinin alanlara çıktığı işçi düşmanı yasalarla yola devam ediyor.
Nasr ve Weaving Company dokuma işçileri ücretlerinin geç yatmasından ve Ramazan Bayramı  süresinde yatacak olan kâr paylarının ödenmemesinden dolayı greve gittiler. Aynı nedenlerle Stia ve Weaving dokuma işçileri de 20 gündür grevdeler.

İŞÇİLERİN GREVİ KAZANIMLA SONUÇLANDI

Mısır dokuma işçileri, Ramazan Bayramı’nda 2 günlük ücretli izin ve yıllık kâr paylarının ödenmesi için grev kararı aldılar ve gösteri düzenlediler.
Grev işverenin bayram tatilini 1 güne düşürmesinin ve ödemeyi reddetmesinin ardından geldi. İşçilerin greve çıkmasıyla birlikte endişelen patron işçilerin 1.5 aylık kâr paylarını yatırmaya ve bayram tatilini 5 güne çıkarmaya karar verdi.

İŞÇİLER HÜKÜMETE KAFA TUTUYOR

Grevin liderlerinden biri olan Kamal al-Fayyoumi işçilerin taleplerini içeren bildiriyi Mahalla’da iki hafta önce işçiler adına askeri yönetime teslim etmiş. Yayılan grevler arkasını orduya yaslamış olan hükümete kafa tutuyor.
Birkaç hafta önce atanan Yeni Çalışma Bakanı Kamal Abu Aita daha öncesinde Mısır Bağımsız Sendikaları Federasyon Başkanıydı. Tekstil ve dokuma işçilerine verdiği reform sözlerine rağmen, tekstil işçileri tıpkı Mursi döneminde olduğu gibi kendilerini maaş gecikmelerinin hatta kesintilerinin içinde buldular.

ORDU İŞÇİYE HEP DÜŞMANDI

Mısır’da halk ayaklanmasıyla devrilen Cumhurbaşkanı Mübarek’ten sonra, Mısır ordusu iktidara gelmesiyle birçok gösteri ve yürüyüşü yasaklamıştı. 2011 yılının Şubat ayında işçilerin gerçekletireceği genel grev öncesinde, işçilerin grev ve gösteri yapmasını yasaklamış ve birçok sendika temsilcisini tutuklamıştı. İşçiler ise yasağa rağmen greve çıkmış, Tahrir Meydanı’nı doldurmuştu.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Barışçıl bir dil yaratabilmek mümkündür acılardan

SONRAKİ HABER

Yeni bir Sykes-Picot mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...