02 Ağustos 2013 18:59

Bilgi edinme hakkının önündeki engeller kaldırılsın

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile ÖSYM tarafından uygulanan sınavlar ve sonuçlarına ilişkin soru ve cevapların ‘Bilgi Edinme Kanunu’ kapsamı dışına çıkarıl

Bilgi edinme hakkının önündeki engeller kaldırılsın
Paylaş

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile ÖSYM tarafından uygulanan sınavlar ve sonuçlarına ilişkin soru ve cevapların ‘Bilgi Edinme Kanunu’ kapsamı dışına çıkarıldığını belirterek, ‘vahim bir hak ihlali’ olarak değerlendirdikleri bu kısıtlayıcı düzenlemeden geri dönülmesi ve bilgi edinme hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giden söz konusu kanunun 33. maddesi ile Bilgi Edinme Kanunu’nun 2. maddesine eklenen ‘ÖSYM tarafından uygulanan sınavlar ve sonuçlarına ilişkin soru ve cevaplar ‘Bilgi Edinme Kanunu’ kapsamı dışına çıkarılmıştır’ fıkrası ile önceki yıllarda ÖSYM tarafından yapılan, güvenirliği açısından kuşku yaratan ve dava konusu olan bazı sınav ve sonuçlarıyla ilgili olarak soru sorma ve bilgi edinme hakkını ortadan kaldırdığını ifade etti.

“VAHİM BİR HAK İHLALİ”

Feyzioğlu, “Çeşitli meslek grupları için yapılan adaylık sınavları ile KPSS lisans sınavlarına ilişkin olarak; soruların önceden belli kişi ya da gruplara verildiği, kopya ve sızdırma yapıldığı iddiaları çerçevesinde açılan soruşturmalar ve iptal davaları kamuoyunu tatmin edecek şekilde sonuçlandırılamamıştır. Hal böyleyken, yurttaşın bilgi edinme hakkını ortadan kaldıran bu düzenlemenin yapılmasına neden ihtiyaç duyulduğu yeni bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Sözü edilen değişiklik ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde yer alan ‘ifade özgürlüğü’nün olmazsa olmazı ‘bilgi edinme hakkı’ kabul edilemez biçimde kısıtlanmış, ayrıca etkin şekilde ‘hak arama özgürlüğü’ ihlal edilmiştir. ‘Kamuoyunun bilgi edinme hakkı’ ile bireyin ‘hak arama özgürlüğü’nün zedelenmesi, kısıtlanması ya da engellenmesi, hukukun üstünlüğüne saygılı, çağdaş ve demokratik devletlerin asla başvurmaması gereken bir yöntemdir. “ diyerek eleştiride bulundu.
Feyzioğlu, açıklamasında, Türkiye Barolar Birliği olarak taleplerini, “ Vahim bir hak ihlali olarak değerlendirdiğimiz bu kısıtlayıcı düzenlemeden geri dönülmesi ve bilgi edinme hakkının önündeki engellerin kaldırılmasıdır.” cümlesiyle sonlandırdı. (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Ceylanpınar'da bir yurttaş daha yaraladı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: İstanbul valisi neye güvenerek Silivri'ye yasak getiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...