18 Mayıs 2011 10:53

Devlet eve gaz bombası atmaktan mahkum oldu

Bölge’de polisin yaralanmalara hatta ölümlere neden olan gaz bombalı müdahalelerine ilişkin açılan davada mahkeme emsal niteliğinde bir karar verdi.Hakkari’de bir yurttaşın, evinin içine düşen gaz bombası nedeniyle İçişleri Bakanlığı hakkında açtığı tazminat davasında, mahkeme İçişleri Bakanlığın

Devlet eve gaz bombası atmaktan mahkum oldu
Paylaş

Hakkari’de bir yurttaşın, evinin içine düşen gaz bombası nedeniyle İçişleri Bakanlığı hakkında açtığı tazminat davasında, mahkeme İçişleri Bakanlığını 3 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Hakkari’nin Sümbül Mahallesi’nde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasının yıldönümü nedeniyle 9 Ekim 2009’da yapılan gösteriler sırasında olaylara müdahale eden polis, yoğun gaz bombası kullanmış, gaz bombalarından biri D.B.’nin evinin içine düşmüştü.

D.B.’nin ailesi gazdan etkilenerek, hastaneye kaldırıldı. Kısa süreli tedavinin ardından D. B., İçişleri Bakanlığı aleyhine Avukatı Fahri Timur aracılığıyla 11 bin 834 TL tazminat talebiyle Van 2. İdare Mahkemesinde dava açtı. İçişleri Bakanlığı davanın reddedilmesi yönünde itirazda bulundu.

İçişleri Bakanlığı itirazında; yapılan eylemde D.B.’nin evine gaz bombasının ‘idari elemanlarca’ atıldığı hususunun net olmadığı ve bu konunun idari olarak soruşturulmasına olanak bulunmadığını savunarak, davanın reddedilmesini talep etti. Ancak İçişleri Bakanlığının itirazını yerinde bulmayan mahkeme, devletin kendi eylem ve işlemlerinde doğan zararları ödemekle yükümlü olduğunu dikkat çekerek, ailenin başvurusunu yerinde gördü. Davayı karara bağlayan Van 2. İdare Mahkemesi, anayasanın 125. maddesine vurgu yaparak İçişleri Bakanlığını 3 TL tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme kararının gerekçesinde “İdarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olmasının hukuk devleti olmanın niteliğinin sonucudur. Bunun için idarece yürütülen güvenlik hizmetinin gereği gibi işlememesi, söz konusu olaya bağlı olarak ortaya çıkan zarar ile anılan eylem neticesinde ortaya çıkması muhtemel sonucun ağırlığı ve bu süreçte yaşadıkları manevi ıstırap ödemekle hükümlü olduğundan dolayı davacı tarafa maddi ve manevi olarak 3 bin TL maddi tazminat ödenmesine hüküm olunur” denildi. (VAN)

ÖNCEKİ HABER

Kürtlere ne anlatacaklar?

SONRAKİ HABER

Karanlığa karşı mum yakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...