TMK’da çocuklar için değişen bir şey yok!
Halen TMK’da yapılan değişiklik “yeterli mi”, “değil mi” tartışmaları yürütülürken, son bir hafta içinde 15 Şubat protestoları nedeniyle onlarca çocuk gözaltına alınarak tutuklandı. Batman, Diyarbakır, Mersin, Mardin, Urfa, Adana, Van, Siirt, İstanbul, Şırnak ve Hakkari’de son bir hafta içinde gözaltına alınan 72 çocuktan 55’inin tutuklanması TMK’daki değişikliğin işlevsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Daha önce Ağır Ceza Mahkemelerinde tutuklanan çocuklar, TMK’daki değişiklik ile aynı gerekçeden bu kez Çocuk Mahkemelerinde tutuklanıyor. AKP’nin ‘ileri demokrasi’ örneği olarak sunduğu TMK değişikliği ve kimi liberal aydın ve insan hakları inisiyatiflerinin ‘zafer’ olarak nitelendirdikleri TMK değişikliğine rağmen, son günlerde gelişen gözaltı ve tutuklamalardan çocukların tekrar nasibini alması kamuoyunu endişelendiriyor. Çok sayıda çocuğun yeniden tutuklanması yapılan yasal değişikliğin gerçek anlamda iyileştirici düzenlemelere yer vermediğini bir kez daha gözler önüne serdi.
TMK’da çocukların ‘Terör Suçlusu’ sayılmayacağı ve ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten’ cezalandırılmayacağı yönünde hükümet tarafından oluşturulan algı yanılsamasını anlatan İHD Çocuk Komisyonu Yöneticisi Av. Keziban Yılmaz, TMK’daki değişikliğin kamuoyunun baskısını ortadan kaldırmaya yönelik yapılan bir ‘iyileştirme’ olduğunu söyledi.
SORUN TCK’NİN 220/6. VE 314/2. MADDELERİNE DOKUNULMAMASINDA
Av. Yılmaz, 6008 sayılı Yasa ile getirilmiş olan değişikliklerin çocukların anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmelere sahip olduğu ve 2006 yılında AKP Hükümeti tarafından gasbedilen sadece bir takım yargısal usuli haklarının iadesine ilişkin düzenlemeler içerdiğini belirtti. Çocukların tutuklanmasını önleyecek hiçbir iyileştirici düzenlemeye yasada yer verilmediğinin altını çizen Yılmaz, “Bugün hâlâ çocukların tutuklanmasına, örgüt üyesi gibi yargılanmalarına, ceza almalarına neden olan, sorunun asıl kaynağını oluşturan TCK’nin 220/6. ve 314/2. maddelerine hiçbir şekilde dokunulmamıştır” dedi.
‘YİNE ÜYELİKTEN YARGILANIP CEZA ALACAKLAR’
Çocuklara isnat edilen eylemlerin söz konusu maddeler kapsamında değerlendirildiğinden dolayı çocukların hâlâ tutuklandığına ve yargılanmaya devam edildiğine dikkat çeken Yılmaz, değiştirilen madde ile ilgili olarak sadece çocukların toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında yaptıkları suç tiplerinde ‘terör suçlusu’ olarak yargılanmayacağını öngördüğünü kaydetti. Yılmaz, “Örneğin Kamu malına zarar verme gibi başka suçlarda ve toplantı ile gösteri dışında işleyebilecekleri tüm suçlardan yine örgüt üyesi olarak yargılanıp ceza almaya devam edecekler” diye konuştu.
‘KÜRT ÇOCUKLARI HAKLARDAN MAHRUM OLARAK GÖRÜLMÜYOR’
Yasadan sonra hiçbir şeyin değişmediğinin altını çizen Yılmaz, Kürt çocuklarının çocuk olarak görülmek istenmediğini, ayrımcılığa tabi tutularak yasa ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış haklarından mahrum bırakıldığını ve sırf bir gösteri yürüyüşüne katıldığı gerekçesi ile cezaevlerine konulduklarını vurguladı. Çocukların tutuklanmasının, ‘örgüt üyesi’ gibi cezalandırılmamasının önüne samimi bir şekilde geçmek isteniyorsa TCK’nin 220. ve 314. maddelerinde değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Yıllardır bu ülkede, özellikle bu bölgede yaşanan Kürt sorununun bir uzantısı olduğu görülmeli, kabul edilmeli, antidemokratik yöntemlerle, baskıcı uygulama ve yasal ihlallerle değil, çocuk odaklı bir bakışla daha insani ve hukuksal yöntemlerle ve bu yöntemleri benimsemiş uygulayıcılarla çözüme gidilmeli. Aksi bir durumun bu ülkeye hiçbir fayda getirmeyeceği bilinmelidir” dedi. (Diyarbakır/DİHA)
AF ÖRGÜTÜ’NDEN KÜRT ÇOCUKLARI İÇİN KAMPANYA
Uluslararası Af Örgütü, 2006’dan bu yana sadece gösterilere katıldıkları gerekçesiyle Terörle Mücadele Kanunu’nun mağduru olan binlerce Kürt çocuğu için kampanya başlattı. TMK’daki değişikliğe rağmen son bir haftada 75 çocuk gözaltına alındı, bunlardan 55’i cezaevine gönderildi.
Af Örgütü, Türk yetkililerine, çocuklar için adli sistemin insan hakları alanında uluslar arası normlara ve Türk hukukuna uygun olarak işlemesini gözeteme çağrısında bulundu. Af Örgütü, Türk makamlarının “çocukların gözaltına alındıkları sırada ve haklarındaki soruşturma çerçevesinde tutuklulukları sırasında kötü muameleye maruz kaldıkları yönündeki güvenilir, uyumlu ve genel iddiaları etkin bir şekilde soruşturma zorunluluğunu yerine getirmediği” eleştirisinde bulundu.
Af Örgütü’nün başlattığı kampanya imza bekliyor: http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/turkey-all-children-have-rights
Evrensel'i Takip Et