01 Ağustos 2013 21:01

Portakal’ın 50 yılı belgeleniyor

Türkiye’nin en uzun soluklu sanat etkinliği Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 50. yılına özel belgesel film hazırlanıyor.4 -11 Ekim 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek 50. yıl festival programı içinde gösterimi yapılacak belgeseli program yapımcısı-yazar Nebil Özgentürk hazırlıyor. Özgentürk,

Portakal’ın 50 yılı belgeleniyor
Paylaş
4 -11 Ekim 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek 50. yıl festival programı içinde gösterimi yapılacak belgeseli program yapımcısı-yazar Nebil Özgentürk hazırlıyor. Özgentürk, Portakal’ın 40. Yıl belgeseline de imza atmıştı. 50. yıl belgeseli için Antalya’nın farklı yerlerinde, kent kimliğine değer katan noktalarda, tarihi mekanlarda çekimler yapıldı. Yaşayan belediye başkanlarıyla kendi dönemleriyle ilgili görüşmeler yapıldı; anıları kaydedildi; yorumları alındı. Altın Portakal’ın farklı dönemlerine yönetici, görevli, sinemacı, sanatçı, gazeteci ya da izleyici olarak tanık olmuş isimlerle görüşmeler düzenlendi, röportajlar yapıldı. Gün yüzüne çıkarılan belge ve görüntülerle Altın Portakal’ın 50 yıllık geçmişinde gezintiye çıkıldı.
50. yıl belgeselinde, Antalya’nın mitolojilere konu binlerce yıllık geçmişine uzanıp; Dionysos şenlikleri ve Dytrambos törenlerinden Aspendos Tiyatrosu’nda 50’li ve 60’lı yıllarda gerçekleştirilen gösterilere, Aspendos şenliklerinden bugünün festivallerine gelindi.
 
HİKAYESİ BOL BİR  BELGESEL TASARLIYORUZ
 
Belgeselin yapımcısı Nebil Özgentürk, çalışma, okuma ve araştırmalarının son hızla devam ettiğini; son on yılın festivallerinin oldukça hareketli geçmiş olmasından da ilham alarak renkli bir belgesele imza atacaklarını dile getirdi. Özgentürk, Altın Portakal’ın 50 yıllık geçmişine ayna tutacak belgeselle ilgili çalışmaların seyri ve merak edilen diğer konulara ilişkin şunları söyledi: “Hikayesi bol, konuğu bol bir belgesel tasarlıyoruz. Çok kişiyle konuşacağız, çok hikaye arayacağız. Çünkü sinema hikaye demektir. Ve sinemacıların hikayesi zengindir. Sinemacıya sinema anlatmak zordur. Bunu başarmaya çalışacağız.”
 
BELGESELİN ANTALYALI KONUKLARI
 
Belgeselde, festivaller kenti olarak Antalya’nın tarih öncesini Arkeolog Prof. Dr. Nevzat Çevik anlatıyor. “Bir Zamanlar Antalya”, “Antalya Folkloru” gibi eserlerinden tanıdığımız Kent Tarihçisi Hüseyin Çimrin izleyiciyi 1950’li yılların tiyatroları ve konserleriyle buluşturuyor. Altın Portakal’ın kuruluşu, 60’lı yılların ilk festivalleri, Festivalin kurucusu Dr. Avni Tolunaylı yıllar, ilk kortej gösterileri, Hüseyin Çimrin’in o günlere ilişkin anılarıyla bütünleşiyor. 
1973 yılında Antalya Belediye Başkanı seçilen Selahattin Tonguç, Plastik Sanatları da bünyesine alan festivalin 1978 sonrasında yaşadığı olaylı yılları anlatıyor. Ülkenin önde gelen sanatçılarına yaptırılan resim ve heykellerin nasıl yok edildiği, 1979’da sansür, 1980 yılında darbe nedeniyle yapılamayan festivallerin hazin öyküsü Tonguç’un anlatımları arasında yer alıyor. 
1979 yılında sansür, 1980 yılında darbe nedeniyle yapılamayan 17. ve 18. Altın Portakal Film Festivalleri’nin 2011 yılında gerçekleştirilmesi, 30-31 yıl sonra ödüllerin sahiplerine verilmesi, Altın Portakal heykeline geri dönüş, Avrasya Film Festivali’nin Altın Portakal çatısı altına alınması, Halkın Portakalı projesi, 50. Festivali düzenlemenin kendisine nasip olması, Mustafa Akaydın’ın anlatımları arasında yer alan konu başlıkları.
Altın Portakal’a ilişkin uzun araştırmalara ve geniş arşivlere sahip Akın Önen ve Kenan Değer başta olmak üzere çok sayıda Antalyalı, bilgi ve birikimlerini belgesel yapımcılarıyla paylaşan isimler arasında yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

100 TL’ye satılık işçi!

SONRAKİ HABER

Zamanın hapsindedir aslında ömür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa