01 Ağustos 2013 16:29

IBYSK: Eyalet seçimleri 21 Eylül'e yetişmeyecek

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu (IBYSK) bugün Hewler'de düzenlediği basın toplantısında Federal Kürdistan Bölgesi'de 21 Eylül günü yapılacak olan seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. IBYSK üyesi Miqdat, parlamento seçimlerinin 21 Eylül'de yapılacağını ancak eyalet seçimlerinin is

IBYSK: Eyalet seçimleri 21 Eylül'e yetişmeyecek
Paylaş

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu (IBYSK) bugün Hewler'de düzenlediği basın toplantısında Federal Kürdistan Bölgesi'de 21 Eylül günü yapılacak olan seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. IBYSK üyesi Miqdat, parlamento seçimlerinin 21 Eylül'de yapılacağını ancak eyalet seçimlerinin ise yetiştirilemeyeceğini söyledi.

IBYSK, Federal Kürdistan Bölgesi'nde yapılacak olan seçimlere ilişkin Hewler'de basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Irak Yüksek Seçim Kurulu (IYSK) üyeleri Miqdat Şerifi ve Sirvan Ahmet ve Federal Kürdistan Bölgesi Seçim Kurulu Başkan Yardımcısı Mazin Abdulkadir katıldı. Kurul adına açıklamayı yapan IYSK üyesi Miqdat Şerifi, Federal Kürdistan Bölgesi'nde daha önce 21 Eylül günü yapılacağı söylenen parlamento ve eyalet seçimlerine ilişkin olarak parlamento seçimlerinin zamanında yapılacağını ama eyalet seçimlerinin 21 Eylül gününe yetiştirilemeyeceğini söyledi. Bu konuda Federal Kürdistan Parlamentosu'na beş öneride bulunduklarını belirttin Şerifi , eyalet seçimlerinin 1 ile 21 Kasım tarihleri arasında Bölge Parlamentosu'nun belirleyeceği her hangi bir günde yapılabileceğini kaydetti.

'SANDIKLAR İKİ KEZ SAYILAK'

Şerifi, 21 Eylül günü yapılacak olan seçimlerde sandıkların merkezi bir yerde açılıp sayılacağına dair daha önce basına yansıyan karara ilişkin olarak da açıklamada bulundu. Sadıkların iki kez sayılacağını belirten Şerifi, sandıkların ilk başta seçmenlerin oy kullandıkları yerlerde açılıp sayılacağını, ardından tüm sandıkların toplanacağı merkezde bir kez daha sayılacağını söyledi. Seçim sandıklarında görevli olacak kişilere ilişkin de açıklama yapan Şerifi, siyasi parti üyelerinin hiçbirinin seçim sandık görevlisi olamayacağını kaydetti. Her seçim sandığı başında bir hakimin görevli olması için de öneride bulunduklarını söyleyen Şerifi, Hakimler Yüksek Kurulu'nun bu konuda yeterli imkanları olmadığını ve bundan dolayı yapamayacaklarını söylediğini aktardı.

Seçmen listelerine ilişkin de çeşitli sorunların yaşandığını belirten Şerifi, sorunun en son seçimden bugüne kadar ölen seçmenlerin isimlerine ilişin kendilerine sunulan listeden kaynaklandığını söyledi. Şerifi, kendilerine sunulan isim listesinde kişilerin ad, baba adı ve dede adından (üç kuşak isimden) oluşan bir liste olduğunu, ama listelerde ismi geçen kişilerle aynı isimde çok sayıda kişinin olduğunu, bundan ötürü hangisinin öldüğünün ve silinmesi gerektiğinin tespit edilemediğini belirtti. (Hewler/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

SES 17 yaşında

SONRAKİ HABER

Adana'da tutuklanan 9 kişiden 2'si tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...