18 Mayıs 2011 12:02

Kaypakkaya ve 'Mayıs şehitleri' unutulmuyor

İstanbul, Adana, Van, Diyarbakır, Dersim, Urfa, Ağrı’nın Diyadin ve Muş’un Malazgirt ilçesinde İbrahim Kaypakkaya ve 'Mayıs Şehitleri' için anma eylemleri yapıldı. İstanbul ve Adana’da yapılmak istenen yürüyüşe polis izin vermedi. Van’da eyleme polis saldırdı.İstanbul’da Emek, Özgürlük ve Dem

Kaypakkaya ve 'Mayıs şehitleri' unutulmuyor
Paylaş

İstanbul’da Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku İstanbul Bağımsız Milletvekili Adayları ile blok bileşenlerinin temsilcilerinin de katıldığı yürüyüş polis engeli karşılaştı. Yapılan tüm görüşmelere rağmen yürüyüşe izin verilmemekte ısrar edilmesi üzerine kayıp yakınları, meydanda açıklama yapmak zorunda kaldı.

Kayıp yakınları adına Kürtçe hazırlanan basın açıklamasının okuyan YAKAYDER yöneticisi Kemal Aydın, Mayıs ayının şehitler ayı olduğunu belirterek “Kürt özgürlük hareketinde Haki Karer, Halil Çavgun, Mehmet Karasungur, İbrahim Bilgin, Diyarbakır zindanında Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Eşref Aynik ve Necmi Öner’in Mayıs ayında yaşamlarını yitirdiğini belirten Aydın, aynı zamanda Türkiye devrim hareketi öncülerinden İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın bu ayda yaşamlarını yitirdi” diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından blokun milletvekilleri adayları da yaptıkları konuşmalar ile annelerin acılarına ortak oldu. Mustafa Avcı, bu ülkede bir daha ölümlerin yaşanmaması için verdikleri mücadelenin onurlu ve temiz olduğunu ve tüm engellemelere rağmen bunu sürdürmeye devam edeceklerini dile getirirken, Sırrı Süreyya Önder de, “En civan zamanlarında ölümün koynuna girenleri ve onların yakınlarını selamladığını” söyledi.

Başbakan’ın kendi dönemlerinden kimsenin faili meçhul cinayete gitmediği ve kaybedilmediği yönündeki söylemlerine atıfta bulunan Abdullah Levent Tüzel, “Başbakan böyle diyor ama hâlâ sokaklarda çocuklar, gençler ve kadınlar kurşunlanmaya devam ediliyor. Bu nedenle Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer, Ferhat Kurtay ve Mazlum Doğan’lar gibi bu ülkede kardeşlik için mücadele eden bütün değerlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Kayıp yakınları ve bu savaşlarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yürüyüşlerine izin verilmemesine tepki göstererek sözlerine başlayan Sebahat Tuncel ise ailelerin artık yeniden evlatlarını kaybetmek istemedikleri için burada olduklarını ve yetkililerin seslerini duymasını istediklerini belirterek, “Ama yetkililer kör, sağır ve dilsiz. AKP annelerin duygularını anlamaya çalıştığını ifade ediyor Ama operasyonlara da devam ediyor. Annelerin açısını dindirmek yerine, acı yaşayan annelere yeni yeni anneler ekletiyor”dedi.

Devrimci 78’liler Federasyonundan yapılan yazılı açıklamada İbrahim Kaypakkaya şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinin Mayıs şehitlerinin anıldığı belirtilirek “18 Mayıs 1977’de Antep’te öldürülen Kürt özgürlük hareketinin önderlerinden Haki Karer’in ve bedenlerini ateşe vererek 12 Eylül faşizmine karşı meşale olan Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık’ı ve diğer şehitleri saygıyla anıyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan operasyonların arkasında

SONRAKİ HABER

Adana ve Antalya'dan barış sesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...