18 Mayıs 2011 08:05

‘Çılgın Proje’ye BM’den ödül yok!

BİRLEŞMİŞ Milletler Afet Zararlarının Azaltılması Sasakawa ödülü bu yıl Filipinler, Arjantin ve Kanada’ya verildi. TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Dr. Ümit Özcan Türkiye’de depremi bekleyen çok sayıda kent olduğunu ve buna rağmen hükümetin “çılgın proje” peşinde zaman kaybettiğini ifad

‘Çılgın Proje’ye BM’den ödül yok!
Paylaş

BİRLEŞMİŞ Milletler Afet Zararlarının Azaltılması Sasakawa ödülü bu yıl Filipinler, Arjantin ve Kanada’ya verildi. TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Dr. Ümit Özcan Türkiye’de depremi bekleyen çok sayıda kent olduğunu ve buna rağmen hükümetin “çılgın proje” peşinde zaman kaybettiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler tarafından 1987 yılından itibaren planlaması iyi yapılan, “dirençli kentlere” verilen Sasakawa ödülü, bu yıl San Francisco (Filipinler), Santa Fe (Arjantin) ve Kuzey Vancouver (Kanada)’ya verildi.

ÖDÜLLER PLANLI KENTLERE

Sasakawa risk azaltma ödüllerinin planlı kentlere verildiğini vurgulayan Ümit Özcan, BM Sasakava jurisinde TMMOB Şehir Plancıları Odası Afet Komisyonu Üyesi ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Balamir’in de bulunduğunu açıkladı. Özcan, dirençli kentlerin Ortaya çıkması muhtemel doğal afet zararlarının yanı sıra, yanlış kararlar, ihmaller ve kazalar gibi insan tarafından yaratılan riskleri de önceden tanımlayıp, olası felaketlere karşı gerekli direnci göstererek, zararları en aza indirecek planlama yaklaşımına sahip,  kent yönetimlerinin yanı sıra toplumun her kesiminin duyarlılığı ile oluşturulan katılımcı planlama anlayışı ile yönetilen kentler” olarak tanımlandığını belirtti.

‘ÜLKEDE PLANLAMA KONUSUNDA BİRİKİM VAR’

“TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak, Odamızın Afet Komisyonunda aktif görev alarak katkılarını sürdürmekte olan üyemiz Prof. Dr. Murat Balamir’in söz konusu uluslararası başarısından dolayı haklı bir gurur duysak da, depremi bekleyen çok sayıda kentimizin ve yöneticilerimizin ‘çılgın proje’ peşinde zaman kaybetmelerinden de aynı derecede üzüntü duymaktayız” diyen Özcan, Türkiye’deki bir şehir plancısının jüri üyeliğine seçilmiş olmasının ülkede planlama konusundaki birikimi gösterdiğini ifade etti. Özcan, kentlerin varolan birikimin rant kaygılarıyla, kamu yararını hiçe sayarak yönetildiğini kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kredi kartı sahipleri bu siteye dikkat

SONRAKİ HABER

İşte hava kalitesi en düşük iller

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...