22 Şubat 2011 20:48

Dersim gençliğine çağrımızdır…

Bir tarafta dünyanın sokakları gençlerin “İş Ekmek Özgürlük” mücadelelerine sahne olup diktatörleri yıkan, devrimi büyüten bir mücadeleyi örgütlerken, diğer tarafta ülkemizde işçi ve emekçilerin, gençlerin demokrasi ve özgürlük mücadelesine sahne olmaktadır. Emperyalis

Dersim gençliğine çağrımızdır…
Paylaş
Kadir Ulaş

Bir tarafta dünyanın sokakları gençlerin “İş Ekmek Özgürlük” mücadelelerine sahne olup diktatörleri yıkan, devrimi büyüten bir mücadeleyi örgütlerken, diğer tarafta ülkemizde işçi ve emekçilerin, gençlerin demokrasi ve özgürlük mücadelesine sahne olmaktadır. Emperyalist saldırının AKP eliyle ülkemizdeki işçi, emekçi ve gençleri yasalar yoluyla değişik argümanları da kullanarak kendi egemenliği altına almak için girdiği kesintisiz saldırı, bugün de tüm hızıyla devam etmektedir.

Ekonomiden siyasete, kültürden sosyal alana her alanda gençliği kuşatan kendi egemenliği altına almak isteyen iktidarın çabaları devam etmektedir. Elbette saldırılar karşısında gençlik üniversiteler başta olmak üzere hayatın çeşitli alanlarında bu saldırılara karşı çıkmış ve mücadele çağrısı yapmıştır.   

Son zamanlarda Dersim’de gençlerin uyuşturucu vb. maddeler kullandığı ve bu nedenle kavgaların yaşandığı haberleri basına yansıdı. Bu meseleler Dersim’in genel durumunu yansıtmayacağı gibi, gençliğin de mücadeleci ve devrimci yönünün üstünü kapatmak gibi bir olay olmayacağı açıktır. Söz konusu olayların sadece Dersim’de olmadığı ve Türkiye gerçeği olduğu ortadadır. Sadece belli başlı kişilerin birahaneye gittiği ya da 10-20 gencin madde bağımlısı olduğu gibi meseleyi elbette tartışmaya niyetimiz yok.

Dersim gençliğinin büyük bir kısmı geçmişte olduğu gibi bugün de eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bir parçasıdır. Barajlar meselesinde, zorunlu din derslerinin kaldırılması için verilen mücadelede, demokrasi sorunundan özgürlük sorununa kadar her konuda mücadelenin içindedir.

Böyle bir durumun ortaya çıkması ve bu sürecin seçimlere yakın bir döneme denk gelmesi de normal  bir durum olmadığı gerçeğini ortaya koyar. Olaylar içinde olan demokrasi güçlerinin her iki tarafında sistemin değirmenine su taşıyacağının farkında olmaları gerekir. Zira Dersim gençliğini devrim ve sosyalizm davasından koparmak kendi hakları için mücadele etmemesini sağlamak sistemin uzun zamandır yaptığı bir hamledir. Bu ve buna benzer olaylardan kaçınarak Dersim gençliğinin gerçek sorunu olan işsizlikten, zorunlu din derslerine, parasız eğitimden, sınavsız üniversiteye kadar mücadelesini büyütmesi gerekmektedir.
 

Bu kapsamda Tunus ve Mısır gençliğinin diktatörlere karşı verdiği ve kazandığı mücadeleyi Dersim gençliği de işçi sınıfı mücadelesiyle birleştirip üniversitede kol, kulüp, ÖTK ve topluluklar üzerinden, liselerde lise meclisleri üzerinde örgütlenmeye ve gerçek gündemlerine sahip çıkmaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz.
 

SONRAKİ HABER

Sağlık ocakları gitti, kızamık salgını geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...