30 Temmuz 2013 19:40

Kültür Sanat-Sen taleplerini açıkladı

Kamu emekçileri ve hükümet arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos’ta başlıyor. KESK’e bağlı tek yetkili sendika olarak bu dönem yine Kültür Sanat-Sen sözleşme masasına oturacak.Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, kendi iş kollarının yanı sıra tüm kamu emekçileri

Kültür Sanat-Sen taleplerini açıkladı
Paylaş
Birkan Bulut

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, kendi iş kollarının yanı sıra tüm kamu emekçilerinin taleplerini de toplusözleşme sürecinde savunacaklarını belirtti. Geçen sene sıkça tartışılan ve kapatılması gündeme gelen sanat kurumlarına dikkat çeken Demirkaya, çalışanların zam talebini ileteceklerini açıkladı.

NET ÜCRETTEN VERGİ ALINMALI

Sanat çalışanlarının maaşlarından teşvik primi ve ikramiyelerinin eklenerek ücretlerin yüksek gösterildiğini ve bu nedenle fazla vergi alındığını belirten Demirkaya, net ücret üzerinden gelir vergisi alınması gerektiğini söyledi. Sanatçıların yetersiz kadroyla çalıştığını ifade eden Demirkaya, personel boşluğunun misafir sanatçıyla kapatıldığını dile getirdi. Misafir sanatçıların idari sözleşmeli sanatçıların haklarından faydalanmadığını belirten Demirkaya, bu tarz istihdam biçiminin kaldırılarak, misafir sanatçıların da kadrolu olması gerektiğini vurguladı.

2014’DE YÜZDE 8, 2015’DE YÜZDE 10 ZAM

Yönetmelikte idari sözleşmeli olarak tanımlanan çalışanların ücretlerinin mühendislik net aylığından düşük olduğunu belirten Demirkaya, idari sözleşmeli çalışanların mühendislik maaşından yüzde 35 daha fazla ücret almasını talep edeceklerini söyledi. Demirkaya, bu zammın yanı sıra Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi Güzel Sanatlar Müdürlüğüne bağlı koro dans gruplarında idari sözleşmeli olarak çalışan sanatçıların temel ücretlerinin 2014 yılı için yüzde 8, 2015 yılı için ise yüzde 10 ve enflasyon farkı oranında zam talebinde bulunacaklarını ifade etti.
Demirkaya, toplusözleşme sürecinin emekçilerin ücretleri nedeniyle kendi arasındaki rekabeti değil, iktidardan alınacak ücretleri esas alacağını dile getirdi.
Demirkaya sendika olarak masada savunacakları taleplerden bazılarını şöyle sıraladı:
l Ek ödemelerin tüm çalışanlar için emekli maaşlarına yansıtılması,
l 4-c statüsündeki çalışanların 4-a kadrosuna alınması,
l Hizmete ilişkin 25 yılla sınırlandırılan kıdem aylık sınırlarının kaldırılması,
l Arkeolog, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, heykeltıraş, restoratör, konservatör, teknik ressam unvanlarının ek göstergelerinin 300’e yükseltilmesi,
l Kültür ve Turizm Bakamlığında çalışan lisans mezunu personelin Özel Hizmet Tazminatının öğrenimlerine göre düzenlenmesi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Evim olsun derken cezaevine yolladılar

SONRAKİ HABER

İSDEMİR grevi neden önemli?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...