30 Temmuz 2013 11:23

İSDEMİR; işçi sınıfının grevi

İSDEMİR, körfezde bulunan onlarca fabrikanın en büyüğü. Körfezde 25-30 bin demir çelik işçisinin çalıştığı tahmin ediliyor. Onlarca irili ufaklı fabrikada günde 12-14 saat arası 800 ila 1500 TL arası ücretle çalışan işçi var. İSDEMİR 5700 çalışanıyla ilçe büyüklüğünde bi

İSDEMİR; işçi sınıfının grevi
Paylaş
Gürbüz Şahin

“Bu fabrikaya 23 yılımı verdim. Evim saydım. 1700 derece sıcakta kaslarım eriyip, ciğerlerim zehir dolarken ürettim. Aldığım parayı hak etmek için çalıştım. Kaytarmadım. İstedim ki kursağıma haram para girmesin. Çocuklarımı buradan kazandıklarımla büyüttüm. Hiç haram yemedim. Çocuklarıma da yedirmedim. Şimdi fabrikanın önünde grev gözcüsüyüm, tuvalet ihtiyacı için bile fabrikaya alınmıyorum. Tuvaletlerin kapıları kilitleniyor, grev çadırının elektriği kesiliyor.Yaptığım fedakarlıklar unutulmuş” diyen grevci işçi, işçinin işçiden başka dostu olmadığını bir kez daha gördüğünü ifade etti.

“Ne zaman haklarımızı istemeye başladık düşman olduk” diyen 17 yıllık başka bir işçi de genel müdürün şimdi kendilerine “Şehitlerin ve gazilerin parasını yiyen” insanlar dediğini aktardı.

25 yıllık İSDEMİR işçisi, “Ben 89 grevini yaşadım. Çok açlık çektik. Yoklukla, yoksullukla 137 gün mücadele ettik. Ot toplayıp ekmeğimize katık ettik. Sebze halinden çürük sebze, meyve topladık. Yılmadık, yıkılmadık. Hükümeti bizim istediğimiz koşullarda masaya oturmaya mahkum ettik. Bu grevi ne pahasına olursa olsun kazanımla sonuçlandıracağız. Arabamızı, evimizi her şeyi satarız gerekirse ama boyun eğmeyiz. Bunu sadece kendimiz için de yapmıyoruz. İşçi sınıfı uzun bir zamandır kazanamıyor. Hatta grev bile yapamıyor. İlan edilen grevlerin adı grev.  Çaykur grevi fiyaskoyla sonuçlandı. THY’de grev var ama uçaklar uçmaya devam ediyor. Bizim durum farklı, bizde greve katılım yüzde 99’dur. Fabrikada üretim durdu” diye konuştu.

İŞÇİNİN UMUDU BİTER

“Bizim grevimiz başarısız olursa işçinin umudu biter. Asıl o zaman perişanlığı görün. Bakın Demir çelik’le mahkemelik olmuş hangi işçi fabrikada çalışabiliyor. Tazminatını verip kapı dışarı ediyorlar. Hatta aynı soyadı taşıyanlar bile işten çıkarılıyor” diyen işçi, işçi olmanın önemli olduğunu, haklarını arayabildiklerini ifade etti.

Grevi kazanmak zorunda olduklarını düşünen işçi, “Bu boynumuzun borcu. Kardeşlerimizin bizden beklentileri var. Bu grev İSDEMİR’in değil Türkiye işçisinin grevidir. Türkiye işçi sınıfı bilmelidir ki; biz kazanırsak tüm işçiler kazanacaktır. Kararlıyız, sonuna kadar grevimizi sürdüreceğiz ve kazanacağız” dedi.


Emek Partisi (EMEP) İskenderun İlçe Örgütü, İSDEMİR ve MMK Metalurji grevlerinin kazanılması için çalışmalar yapıyor.

İşçiler, greve çıktıklarında ilk olarak grev yerlerini ziyaret eden ve işçilerle dayanışma içinde olan Emek Partisi İlçe Örgütü, şimdi de İskenderun halkına ve örgütsüz işçilere İSDEMİR ve MMK Metalurji grevini anlatıyor.

Grevin başarıya ulaşması için halka dönük aydınlatma çalışması yapan, bildiriler dağıtan EMEP,  ayrıca “İşçiler kazansın halk kazansın” başlıklı bir grev afişi çıkararak kentin çeşitli noktalarına asmaya başladı.

EMEP İskenderun İlçe Başkanı Mevlüt Bulgur, “İşçiler kazanırsa bütün bir halk kazanacak. İşçilerin partisi olarak, İSDEMİR ve MMK Metalurji grevini çok önemsiyoruz, buradaki kazanım sadece İskenderun işçilerinin, halkının kazanımı olmayacak Türkiye işçi sınıfının kazanımı olacaktır” dedi. (İskenderun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İSDEMİR’li Orhan’ın öyküsü

SONRAKİ HABER

Dut gibi grev yeri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...