17 Mayıs 2011 14:12

Kürtlere AKP kıskacı: Dağda ölüm, ‘ovada’ hapis

AKP hükümetinin seçim öncesi uygulamaya soktuğu ‘Kürt sorununu ezerek çözme konsepti’ sadece dağda askeri operasyonların yoğunlaştırılmasıyla değil, şehirlerde de ev baskınları, gözaltı furyasının yoğunlaştırılması şeklinde devam ediyor. Polis son iki günde düzenlediği ev baskınları ve gösterilere m&u

Kürtlere AKP kıskacı: Dağda ölüm, ‘ovada’ hapis
Paylaş

HÜKÜMET TOPYEKÜN SAVAŞ İLAN ETTİ

12 Haziran seçimleri öncesi askeri operasyonlar arttırılırken, şehirlerde ise polis adeta ‘Kürt avına’ çıktı. Hükümet yetkilileri ve Başbakanın verdiği demeçler polisin saldırgan tutumunun AKP’nin talimatıyla zirve yaptığını gösterirken binlerce kişinin gözaltına alınması yetmezmiş gibi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kürt illerine on binlerce yeni profesyonel askeri birlikler ile polislerin sevk edileceğini açıklamıştı. Arınç’ın, “İlk planda 10 bin daha sonra yine 10 bin asker yetiştirerek, bu bölgeye sevk edeceğiz. Attığı zaman vuran, tehlikeyi sezen, tuzakları fark eden, tuzağa düşmeden kendisi avcı olan birliklerle o bölgeyi koruyalım istiyoruz. Bir taraftan polis sevk ediyoruz. Yani hükümet olarak istihbaratı güçlendiriyoruz” sözleri hükümetin nasıl bir süreci başlattığının itirafı gibi.

12-14 Mayıs tarihleri arasında Şırnak’ın Uludere ilçesi kırsalındaki sınıra sıfır noktada askeri operasyonda eylemsizlik halindeki 12 HPG’linin öldürülmesini protesto gösterileri sırasında polis Kürt illerinde adeta terör estirdi. Ev baskınları ve sokaklarda, aralarında çocuklar, öğrenciler, yaşlı kadın ve erkekler, gençler ve BDP yöneticilerinin de bulunduğu onlarca kişi polis tarafından çoğu zaman dövülerek gözaltına alındı, evler yağmalandı.

15 GÜNDE 700’Ü AŞKIN GÖZALTI

12-15 Mayıs tarihleri arında Urfa, Malazgirt, Manisa, Kars ve Batman’da en az 18 kişi gözaltına alındı. Aynı süre içinde Kızıltepe, Urfa, Malatya ve Malazgirt’te daha önce gözaltına alınanlardan 19’u tutuklandı. 1-15 mayıs tarihleri arasında ise, 163’ü 6 Mayıs günü olmak üzere 500 dolayında kişi gözaltına alındı. Böylece son 16 gün içinde 700’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Bu bilanço sadece basına yansıyan bilgilerden elde edildi. Başta bölge illeri olmak üzere bir çok kentte sokak aralarında adeta sıkı yönetim görüntülerinin yaşandığı ve bir çok kişinin gözaltına alındığı da biliniyor. Gerçek rakamların çok yüksek olduğu tahmin ediliyor.

4,5 AYDA 3 BİN 500’E YAKIN GÖZALTI

İHD “Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi” 2011 yılı ilk 4 aylık hak ihlalleri raporuna göre gözaltılarda önceki yılın aynı dönemine göre iki kat artış yaşandı. Sadece yılın ilk 4 ayı içerisinde 11 bin 426 hak ihlali yaşanırken, 2 bin 788 kişi gözaltına alındı, 747 kişi de tutuklandı. Kürtlere yönelik gözaltılara son 16 günlük bilanço da eklendiğine bu sayı 3 bin 478’e yükseliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yapımını çektim, yıkımını çekmeyeceğim!

SONRAKİ HABER

Bekaert işçileri kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...