29 Temmuz 2013 16:06

Endellion Dörtlüsü’den unutulmayacak konser

LET’S Bodrum! 10. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, bir unutulmaz konsere daha ev sahipliği yaptı. Dünyanın en seçkin yaylı dörtlülerinden biri olarak gösterilen Endellion Quartet ve Piyanist Gülsin Onay’ın Koyunbaba Antik Taş Ocağı’nda birlikte verdikleri konser ilgisiyle izlendi.Avustralya’dan

Endellion Dörtlüsü’den unutulmayacak konser
Paylaş

Avustralya’dan Asya’ya, Orta Doğu’dan Güney Afrika ve Batı Avrupa’ya kadar dünyanın birçok yerine turneler düzenleyen Endellion Dörtlüsü’nü, Gümüşlük’te Gülsin Onay’la birlikte izleme fırsatını yakalayan 600 civarında sanatsever, gecede Haydn, Britten ve Schumann’ın yaylı dörtlü ve bir piyano için yazılmış eserlerini dinlediler.
Kemanlarda Andrew Watkinson ve Ralph de Souza, viyolada Garfield Jackson ve viyolonselde David Waterman’dan oluşan Endellion Dörtlüsü ve Piyanist Gülsin Onay, tarihi mekanda verdikleri konserin ilk yarısında şu eser ve sanatçılara yer verdiler: J. Haydn, String Quartet, Op.71 No.1, Allegro, Adagio, Menuetto: Allegretto, (Finale): Vivace; E. Benjamin Britten, String Quartet No 1 in D major, Op 25 Andante sostenuto – Allegro vivo, Allegro con slancio, Andante calmo, Molto vivace.
Programın ikinci yarısında ise sanatçılar Schumann’ın en önemli eserleri arasında gösterilen ve yazıldığı dönem piyano ve yaylı dörtlü için nadiren eser yazıldığı için türünün ilkleri arasında yer alan, “Piano Quintet in E flat major, Op. 44”ü seslendirdiler. Eser şu bölümlerden oluşuyordu: Allegro brillante; In modo d’una marcia. Un poco largamente; Scherzo: Molto vivace; Allegro ma non troppo.

TÜRKİYE’DE İLK KONSER

Cambridge Üniversitesinin 20 yıllık yerleşik sanatçı grubu, Kraliyet Filarmoni Derneğinin en iyi Oda Topluluğu Ödülünün sahibi olan Endellion Dörtlüsü, gerçek bir ses uyumu ve yakaladıkları mükemmel dengeyle, özellikle Beethoven ve Bartok serilerinde geniş bir hayran kitlesi yaratmış bir topluluk. Ayrıca Klasik Viyana Müziğinde de geniş bir repertuvar sahibi olan dörtlünün, alanlarında pek fazla rakibi bulunmuyor. Böylesine önemli bir dörtlüyü festivalde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten, festivalin de sanat danışmanı olan Gülsin Onay, “Gerçekten olağanüstü bir dörtlü, seslendirdiğimiz eserler de şiir gibiydi. Çok güzel bir gece oldu” şeklinde konuştu.
“Türkiye çok güzel ve çok sıcak, sahili harika” diyen Birinci Keman Andrew Watkinson, 1969’da Türkiye’ye turist olarak gelmiş. Watkinson, grup olarak Türkiye’deki ilk konserlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, Türk izleyicisi için “İnanılmaz bir izleyici kitlesi vardı, çok sessiz ve dikkatliler. Harikaydılar” şeklinde yorum yaptı. Daha önce Gülsin Onay’la Cambridge’de çaldığını söyleyen Watkinson, festivalden haberdar olduklarını ve çok başarılı bir organizasyon olduğunu belirtti.
Let’s Bodrum! 10. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, 1 Ağustos Perşembe akşamı saat 21.00’de İtalyan Piyanist Aldo Ragone’nin vereceği konserle devam edecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Pertev Ertün çizgileriyle anılacak

SONRAKİ HABER

Fotoğrafın ustalarından biri: Mahmut Turgut

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...