17 Mayıs 2011 13:54

‘İsimsiz kahramanlar’ kaderine sahip çıkacak

Hacettepe-İvedik OSB Teknokenti ve yapımı tamamlanan diğer tesislerin açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan işçilere şöyle seslendi: “Emeğinizle, yeteneğinizle bu ülkeye en büyük değeri katan isimsiz kahramanlarsınız.”Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Esenyurt Saadetdere Mahallesi’nde yaşay

‘İsimsiz kahramanlar’ kaderine sahip çıkacak
Paylaş

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Esenyurt Saadetdere Mahallesi’nde yaşayan isimsiz kahramanlar ise açlık ve güvencesizliğin pençesinde kıvranıyorlar. İşçilerin ağırlıkta olduğu mahallede tekstil ve inşaat sektöründe çalışanlar çoğunluğu oluşturuyor. 800-1000 lira arasında olan en yüksek ücreti tekstilde çalışan makineciler alıyor. Patronlar işçilerin örgütsüzlüğünden istifade ederek bu ücretleri düşürmeye çalışıyor. Diğer işçilerin tamamına yakını ise asgari ücret alıyor.

SÖMÜRÜNÜN OLMADIĞI BİR DÜNYA

Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Abdullah Levent Tüzel için açılan seçim bürosunda yapılan işçi toplantısına katılan 100’e yakın “isimsiz kahraman” hem fabrikalarda yaşadıkları sorunlara hem de Kürt oldukları için kendilerine yaşatılanlara tepkili. Başbakanın “Sizler üvey değil bu ülkenin öz be öz evlatlarısınız” diye seslendiği Türk ve Kürt kökenli işçiler Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü, milli gelirin adaletli dağıtılmasını talep ediyorlar. Ve asıl olarak sömürünün, baskının ve inkarın olmadığı bir dünya istiyorlar.

BİLİNÇLENMEK VE BİRLEŞMEK

Toplantıda konuşan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu, bu dünyanın kurulması için şu çağrıyı yaptı: “Çalışmak, çalışmak, çalışmak.” Kürt sorunun çözülmesi halinde her kökenden işçinin ve emekçinin birlik olacağını bunun da işçi sınıfının ve halkın iktidarının yolunun açılacağını söyleyen Topçu, kapitalist sistemin bu nedenle Kürt sorununu çözmeye yanaşmadığını söyledi. Bu nedenle Kürt sorununun Türk işçilerin de en temel sorunu olduğunu ve çözmek için çaba göstermesi gerektiğini anlatan Topçu, düzen partileri tarafından kandırılan emekçilerin de blok etrafında birleşmesi gerektiğini söyledi. “AKP’ye, CHP’ye, MHP’ye oy verenler de buradakiler gibi işçidir emekçidir. Yılmadan usanmadan onlara gidelim. Onları itmeden, gerçekleri anlatarak bilinçlenerek ve birleşerek bu mücadeleyi sürdürelim” diyen Topçu, Kürtlerin ve işçilerin kendi temsilcilerini Meclise göndermesinin bu mücadeleyi büyüteceğini ve güçlendireceğini dile getirdi.

GEMİ NASIL ALINDI?

Toplantıda Başbakanın açılışta işçiler için söylediği “Yüzünüzdeki yağ izi, alnınızdaki ter sizlerin, bizlerin, bu ülkenin gururudur. Alnınız güneş gibi parlak kazandığınız her bir lokma ananınız ak sütü kadar size helaldir” sözlerine de yanıt vardı. Bu yanıtı Topçu verdi. Sendikacılık hayatı boyunca işçi ücreti kadar maaş aldığını, 65 yaşında olduğunu ve 40 yıllık çalışma hayatı sonunda sadece 1 ev alabildiğini söyleyen Topçu, Başbakanın daha 30 yaşına gelmemiş oğlunun ise nasıl gemi sahibi olduğunu sordu? “Bunu bizim emeğimizden alıyorlar. Bizlerin sırtından kazanıyorlar” diyen Topçu, kriz döneminde işçiler işten atılır, ücretler düşerken hükümetin 3 bin 500 yeni milyoner türettiğine dikkat çekti. Topçu, bu adaletsiz düzeni değiştirmek için herkesi daha fazla çalışmaya çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)


KADINLAR GÖREVE

Toplantıda kamu kurumunda taşeron olarak çalışan bir kadın işçi de söz aldı. 8 yıldır asgari ücretle çalışan kadın işçi, her yıl giriş çıkış yapıldığı için yıllık izin haklarının olmadığını belirterek “Bana yarın gelme deseler tazminat hakkım da yok” dedi. Bunun yanı sıra Kürt sorunun çözülmemesinden dolayı sürekli kan aktığını dile getiren kadın işçi, “Durmanın ve evde oturmanın zamanı değil. Bu kanı ne AKP ne CHP durdurabilir. Bu kanı ancak başta analar olmak üzere kadınlar durdurabilir” dedi.


İŞÇİNİN GERÇEK TEMSİLCİSİ KİM?

Sabri Topçu toplantıda sendikacı kökenli milletvekillerini de sert bir dille eleştirdi. Sendikacılık hayatı boyunca sendikal bürokrasiye karşı savaştığını dile getiren Topçu, “AKP’de, CHP’de sendikacı kökenli milletvekilleri var. İşçilerin haklarını geriye götüren torba yasa çıkarken bekledim söz alsın da gerçekleri halka ve işçilere anlatsınlar diye. Tek kelime etmediler. Torba yasa konuşulurken gerçekleri anlatan tek Milletvekili Hasip Kaplan oldu” diye konuştu. Bugün de sendikacı adayların olduğunu anlatan Topçu, DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin CHP’nin 3. bölge 3. sıra adayı olarak seçime girdiğini dile getirdi. “Ama Çelebi’nin önünde iki tane patron var. İşçilerden Çelebi için oy istenirken patronlar da Meclise sokuluyor” dedi. İşçilere karşı iki yüzlü tavır takınan sendikacıların, Kürt sorununa da benzer şekilde yaklaştığını anlatan Topçu, “Bu sendikacılardan kimin oğlu askere gidecekse bir tanıdık arardı. Aman doğuya gitmesin. Ben o zaman da söylüyordum, şimdi de söylüyorum. İki yüzlü davranmayın. Oraya askere giden bizim üyelerimiz ya da üyelerimizin çocukları. Gelin bu savaşı durdurmak için çalışalım” diye konuştu. Topçu, tüm bu nedenlerden dolayı işçilerin gerçek temsilcilerinin Blok içerisinde yer aldığına dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

‘Sorunları AİHM’e gitmeden çözecek bir Meclis istiyoruz’

SONRAKİ HABER

Halk sağlığına düşmanlık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...