18 Mayıs 2011 07:45

Onbinlerden Başbakana uyarı: Savaş ısrarının bedeli ağır olur

PKK’nin ateşkes kararını sürdürmesine rağmen yapılan askeri operasyonla Uludere’de öldürülen 12 HPG’liden bazıları onbinlerce kişinin katılımıyla defnedildi. Cenaze törenlerinde askeri operasyonlarda ısrar eden AKP hükümeti ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a büyük öfke vardı. Törenlerde yapılan konuşm

Onbinlerden Başbakana uyarı: Savaş ısrarının bedeli ağır olur
Paylaş

Şırnak’ın Uludere İlçesi kırsalında yaşamını yitiren HPG’lilerden Hanifi Aydın’ın cenazesi Cizre’de onbinlerce kişi tarafından karşılandı. Cenaze konvoyunu Malazgirt’e uğurladıktan sonra yürüyüşe geçen kitleye polisin müdahalesi ile başlayan olaylarda 4 kişi gözaltına alınırken, sinir krizi geçiren Canan Naycı, Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Uludere’de yaşamını yitiren ve cenazesi Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırılan HPG’lilerden Hanifi Aydın’ın cenazesi Şırnak’ta alındıktan sonra yol güzergahında binlerce kişi tarafından uğurlandı. Cizre’ye gece saat 23.00’da giriş yapan cenaze konvoyu, Konak Mahallesi’nde binlerce kişi tarafından alkış sloganlar ile karşılandı. Binlerce kişi PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK bayrakları ile ilçe merkezine yürüdü. Cizre Devlet Hastanesi’ne kadar cenaze konvoyuna eşlik eden kitle, Aydın’ın cenazesini Malazgirt’te uğurladı. Cenazeyi Bulanık’ta binlerce kişi karşılayarak yeniden Malazgirt’e uğurladı. Aydın’ın cenazesi Mazgirt’te de binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenaze burada defnedildi. Yaşamını yitiren HPG’li Adem Aşkan’ın cenazesi de 30 bin kişi tarafından toprağa verildi. Cenaze töreninde konuşan baba Halit Aşkan, “Erdoğan Kürt halkına katliam uygulayan bir Deccaldır” dedi. HPG’li Abdulkadir Ay’ın cenazesi de binlerce kişi tarafından Diyarbakır’dan Bingöl’e uğurlandı. (HABER MERKEZİ)


Askeri operasyonlar dün gece ve bugün birçok kentte protesto edildi. Sokaklara çıkan binlerce kişi hükümete askeri operasyonları durdurma çağrısı yaptı. Eylemlerde AKP’ye ve Başbakan’a büyük öfke vardı. Polis bazı kentlerdeki gösterilere müdahale etti. Müdahalelerde çatışmalar yaşandı.

Kepenklerin kapalı olduğu Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde mahallelerde eylem yapan gençler ile polisler arasında gergin anlar yaşandı.

Kızıltepe’de bir grup genç PTT binasını ateşe verdi.

Operasyonlar, Batman’ın birçok mahallesinde dün gece yapılan meşaleli yürüyüşlerle protesto edildi.

Silopi’de Cudi ve Nuh mahallerinde bir araya gelen gençlerle, sivil ve çevik kuvvet polisleri arasında çatışma çıktı.

Şırnak’ın İdil, ve Cizre İlçeleri, Van’ın Başkale Diyarbakır’ın Çınar ilçelerinde de binlerce kişinin katıldığı gösteriler yapıldı.

Bingöl’de eylemler aralıksız sürdü. Eylemlere polis müdahalesinin ardından çıkan olaylarda göstericiler Muhsin Yazıcıoğlu Çay Bahçesi ve AKP ilçe binasına molotofkokteyli attı.

İstanbul, Denizli, Manisa, İzmir gibi bir çok kentte de yürüyüşler ve basın açıklamalarıyla operasyonlar protesto edildi. Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’nde de öğrenciler, operasyonları protesto etti. (HABER MERKEZİ)


Askeri operasyonlara karşı gösteri yapan halka polis pek çok kentte vahşice saldırdı. Polis Van’da göstericilere gerçek mermiyle ateş etti, Silopi’de bir çocuğun yüzüne gaz bombası sıktı.

Hakkari’de HPG’li Adem Aşkan’ın cenaze töreninden sonra değişik mahallelerde operasyonları protesto eden gençlere polisin saldırmasıyla yaşanan çatışmalar saatlerce devam etti. Polis bir ok kişiyi döverek gözaltına aldı. Çıkan olaylarda 3'ü polis olmak üzere 9 kişi yaralanırken, olaylarda 10 kişi de gözaltına alınırken, uzman çavuş olduğu belirtilen bir kişi, G-3 silahıyla yurttaşların üzerine ateş açtı.

Adana’nın merkez Seyhan İlçesi’ne bağlı birçok mahallede yapılan gösterilere de polis, gaz bombası ve plastik mermilerle saldırdı. Polisin rastgele gaz bombası atması sonucu birçok eve gaz bombası isabet etti ve çok sayıda kişi fenalık geçirdi.

Batman’da operasyonları kınamak için aralarında Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekili adayı Bengi Yıldız’ın da bulunduğu binlerce kişinin yaptığı yürüyüşe polis hiç bir uyarıda bulunmadan bir anda gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahaleye gençlerin de taşlarla karşılık vermesiyle başlayan çatışmalar kent geneline yayıldı.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi 5 Nisan Mahallesi’nde polisin 3 genci gözaltına almak istemesi üzerine mahalle halkı polise tepki gösterdi. Polis mahalle sakinlerine gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti.

Silopi’de polis Demokratik Çözüm Çadırı’na onlarca gaz bombası attı. Kadın ve çocukların yoğunlukta olduğu çadırda birçok kişi baygınlık geçirdi. Gaz bombası yüzüne isabet eden bir çocuk ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Van’ın Başkale İlçesi’nde yapılan gösteriye saldıran polis gerçek mermi kullandı. Olaylar sırasında polisin görevden alınan Belediye Başkanı İhsan Güler ve yeni Belediye Başkanı Hecer Saruhan’ı hedef alarak ateş açtığı iddia edildi. Olaydan sonra düzenlenen basın toplantısıyla polisin kullandığı gerçek mermilerin kovanları basın mensuplarına gösterildi. İhsan Güler, polisin gerçek mermi kullanarak direk kendisi ve Belediye Başkanı Hecer Saruhan’ı gözeterek ateş açtığını söyledi. (HABER MERKEZİ)


Ortak bir açıklama yapan Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Adıyaman, Bingöl, Kars, Şanlıurfa, Ağrı, Batman, Mardin, Şırnak, Dersim ve Van baroları Bölge’de yaygınlaşan operasyon, ölümler ve AKP politikalarına tepki gösterdi. Diyarbakır Barosu’nda düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar “Diyalogdan uzak çatışmacı söylem, şiddet kültürü, KCK operasyonları, gözaltı ve tutuklamalar, YSK’nin bağımsız adaylara ilişkin aldığı karar ve sonrasında bölgemizde TSK tarafından yapılan operasyonlar Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümü konusundaki beklentileri olumsuz etkiliyor” dedi. “Toplumun tüm beklenti ve umutlarını yitirmemesi için silahların susması gerekir” diyen Aktar, “Normal zamanda yapılmayan bu tarzda operasyonların seçim arifesinde olağandışı uygulanması kaygı vericidir. Siyasi partilere, bağımsız adaylara, temsilcilerine yönelik her türlü yıldırma ve engelleme faaliyetini insanlar için temel bir hak olan seçme ve seçilme haklarına yönelik girişim olarak değerlendiriyoruz” dedi. (DİYARBAKIR)


Şırnak’ın Uludere ilçesi’nde düzenlenen operasyon sonucu yaşamını yitiren HPG’liler için Bölge’de yas devam ediyor. Bölge’nin birçok il ve ilçesinde kepenkler açılmadı, okullar boykot edildi.

Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçelerinde üç günlük yas ilan edilmesinin ardından esnaf bugün de kepenk açmadı. Kepenklerin tümünün kapalı olduğu ilçelerde hayat durma noktasına geldi. Kentlerde sadece eczane ve fırınlar açık olurken, bütün seçim irtibat bürolarına ve BDP ilçe binalarına üzerinde 12 kırmızı gülün bulunduğu siyah bezler asıldı.

Yas ilan edilen Batman’da da kepenkler kapalıydı. Üç gün yas ilan edilen Bismil ve Hani ilçelerine de yas sessizliği hakimdi.

Şırnak merkezde ve İdil ilçesinde de 3 günlük yas ilan edilmesinin ardından kepenkler açılmadı. Şırnak’ta öğrenciler de okulları boykot ediyor. Silopi, Cizre ve Uludere ilçelerinde adeta ölüm sessizliği var. Bu ilçelerde fırın ve eczaneler dışında tek bir dükkan bile açılmadı. Okullar da neredeyse tamamen boştu. 

Urfanın Suruç, Siirt’in Kurtalan, Hakkari merkez ve tüm ilçelerde, Muş’un Varto, Bulanık, Malazgirt ilçelerinde Ağrı’nın Doğubeyazıt, Patnos ve Diyadin ilçelerinde, Van Başkale ve pek çok ilçesinde Iğdır’da Kars’ta, Tatvan’da da ilan edilen 3 günlük yas nedeniyle hayat durdu. Taziye evlerine ziyaretler gerçekleştirildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kirli savaşa 8 ömür boyu hapis cezası daha

SONRAKİ HABER

‘Sorunları AİHM’e gitmeden çözecek bir Meclis istiyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...